Fiat punto 2 fl

28 Maj 2013, 07:32

Witam, mam problem z moim autem- fiar punto II fl 05 ben/gaz. Na biegu jalowym z rury wydechowej-przy wylocie spalin, tak jakby delikatnie "purtal", delikarnie przerywal oraz "plul"- skraplal opary, znaczyl teren.
Bardzo przepraszam za niefachowe slownictwo, ale mechanikiem nie jestem, co wiecej nie znam sie na tym. Czy ktos moze podejzewac z czego biora sie te objawy? Moze jakis filtr jest do wymiany?
Z gory dziekuje za wszystkie sugestie i porady.
adriant
Nowicjusz

Auto: brak

28 Maj 2013, 07:36

Może to być uszczelka pod głowicą, a woda wydobywająca się z wydechu to płyn chłodniczy. Może to też być "chrzczone" paliwo.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

28 Maj 2013, 07:43

Ok, rozumiem.
Czyli najlepiej podjechac do mechanika i sprawdzic? Czy taka uszczelka pod glowica to powazna usterka?
adriant
Nowicjusz

28 Maj 2013, 08:15

Długo tak masz czy dopiero się to zaczęło? Tankujesz cały czas na tej samej stacji?
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

28 Maj 2013, 10:07

Od około miesiąca, może półtorej.
No na tej samej niestety nie, ale staram sie na LOTOSIE albo ORLENIE.
Wczesniej majac inny samochod na gaz tankowalem w 90% na NASZEJ.
adriant
Nowicjusz

28 Maj 2013, 12:31

Prosta sprawa - zobacz którego płynu w silniku Ci ubywa... Jeśli żadnego to coś z paliwem i będziemy dalej myśleć. Albo sprawdź sobie typowe objawy UPG (uszczelki pod głowicą) i się trochę uspokoisz.

Np:

Plamy oleju w płynie chłodniczym, majonez pod spodem korka oleju, ubywanie któregoś płynu.

Posprawdzaj te płyny i tyle. Ja obstawiam jakąś bzdurę... Raczej coś właśnie w stylu chrzczonego paliwka.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wytatuować samochód? Nietypowy poradnik
    Kiedy przychodzi czas, by stworzyć pierwszy w historii wytatuowany samochód, nie ma czasu na kompromisy. Symetryczny wzór nad tylnym zderzakiem, niewielki symbol nad kołem czy napis widoczny tylko dla wybranych ...
    Jazda na pamięć i kierowca jak na autopilocie
    Mówi się, że praktyka czyni mistrza. W przypadku codziennej jazdy tymi samymi drogami to powiedzenie nie zawsze się sprawdza. Jazda jak na autopilocie, dekoncentracja, zmniejszona świadomość, a nawet niedostrzeganie ...