Fiat Punto - Cena za naprawę

03 Paź 2022, 15:11

Witam, Fiat Punto 2010r. Chciałbym spytać ile mogą mnie kosztować takie szkody jak na zdjęciach. Ewentualnie ile mogę się spodziewać od ubezpieczyciela? Dodam że do szkody doszło na parkingu sprawca cofając zahaczył o mój samochód.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Fiat Punto - Cena za naprawę Fiat Punto - Cena za naprawę Fiat Punto - Cena za naprawę Fiat Punto - Cena za naprawę
Ostatnio edytowany przez Lilofrenn, 03 Paź 2022, 15:21, edytowano w sumie 1 raz
Lilofrenn
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

03 Paź 2022, 15:15

Nie widzę żadnych zdjęć... Chyba coś źle zrobiłeś.
A co do samej szkody, to dlaczego ma ciebie to kosztować? Przecież piszesz, że sprawca cofając uszkodził ci auto. Więc kosztować to będzie raczej sprawcę, a konkretnie ubezpieczyciela, a nie ciebie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Paź 2022, 15:22

Chodziło bardziej ile takie szkody mogą kosztować. Ubezpieczyciel zaproponował jakąś kwotę i zastanawiam się czy nie lepiej aby pokrył naprawę. Czy przyjąć kwotę i naprawić we własnym zakresie.
Lilofrenn
Nowicjusz

03 Paź 2022, 15:37

Te rysy są głębokie? Mocno wyczuwalne pod paznokciem?

Zderzak mógł wyskoczyć z zaczepu, niekoniecznie się urwał. Lampa jest porysowana (też nie wiem jak głęboko) ale chyba nie pęknięta. Być może odpowiednie spolerowanie lakieru oraz klosza lampy mogło by sprawić że praktycznie nie będzie widać śladu.

W przypadku naprawy trzeba by było policzyć koszt wymiany przedniej lampy, malowania zderzaka i błotnika, a w takich wycenach najlepszy będzie @Kao :wink:

Ja myślę że tu może być tak 300zł lampa w zamienniku + dwa elementy do malowania ~700-800zł.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Paź 2022, 16:05

Jeżeli chcesz mieć to naprawione, to moim zdaniem lepiej to naprawić w warsztacie, który rozlicza się bezpośrednio z ubezpieczycielem. Jest takich warsztatów całe mnóstwo. Ty kasy nie widzisz, tylko wstawiasz auto do warsztatu i nic więcej cię nie obchodzi. Odbierasz już naprawione. A rzeczoznawcy, czy dużo czy mało wycenili, to już sprawa między mechanikiem a ubezpieczycielem. I wierz mi, że to jest najlepsze rozwiązanie.
Zazwyczaj po takich szkodach jest tak, że ubezpieczyciel dzwoni do ciebie
albo wysyła maila z rozliczeniem i mówi, że szkoda została wyceniona na tyle i tyle i już teraz tyle ci dają i sprawę zamykają. A wierz mi, że nie jest to do końca uczciwa wycena i zazwyczaj brakuje. Jak chcesz mieć auto dobrze naprawione oczywiście.
Chyba, że kombinujesz tak, że weźmiesz kasę, a auto dasz panu Heniowi co maluje np w garażu i weźmie ci za to mniej niż ty dostałeś i część tej kasy przytulisz dla siebie. Pytanie tylko, czy warto w takie coś się bawić, bo pytanie jaka będzie jakość tej roboty...
I jest jeszcze trzecie rozwiązanie - bierzesz kasę i nie malujesz tego, tylko ten zderzak jakoś umocujesz tanim kosztem i kasę z ubezpieczenia przytulasz dla siebie.
Napisz więc co kombinujesz, bo wtedy będzie ci można konkretnie pomóc.
A jeżeli chodzi o wycenę naprawy tych uszkodzeń, to najlepiej będzie jak zapytasz u źródła. Bo my na forum ci za bardzo nie pomożemy. Bo jeden mechanik zrobi ci to za 500 zł, inny za 700, a jeszcze inny zaśpiewa ci 1000. Żeby to ocenić, to trzeba to widzieć " na żywo", pomacać pooglądać, bo nie wiemy co się stało że ten zderzak opadł - czy zaczepy się urwały czy tylko zderzak się z tych zaczepów wysunął i wystarczy go wsunąć spowrotem. Można tylko gdybać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Paź 2022, 16:19

Myślałem, żeby zarysowań w ogóle nie ruszać - samochód za 3msc będzie przeznaczony dla córki jeśli zda prawo jazdy. Zaczep "jakoś" naprawić. Ubezpieczyciel oferuje 2500zł na podstawie właśnie tych 4 zdjęć. Jeśli by chodziło o kilka stówek to wolałbym oddać do warsztatu i się niczym nie martwić jednak kwota wydaje się "ładna".
Lilofrenn
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Przełomowe innowacje Toyoty, o których nie wiedzieliście
    Pierwszy elektryczny SUV na świecie, pierwsze auto wyścigowe z turbo czy też pierwsze sprzęgło bez toksycznego azbestu to tylko kilka z licznych innowacji Toyoty, które zmieniły i nadal pozytywnie zmieniają świat motoryzacji. ...

03 Paź 2022, 16:23

Wziąć kasę, zderzak na wkręta, rysy olać i dać córce niech obciera dalej :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Paź 2022, 16:41

W tej sytuacji można brać kasę. A zderzak za parę złotych pomalować u pana Henia w garażu, żeby tylko wyglądał. A jak córce nie będzie przeszkadzał porysowany zderzak i błotnik, to jeździć i tyle.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika