Nierówna praca wycieraczek - po zamianie miejscami spokój

14 Lut 2022, 15:13

Witam! Samochód to Citroen C5 X7. Bardzo irytuje mnie praca Przednich wycieraczek podczas deszczu. Wymieniam ich bardzo często ale efekt zerowy. Po prostu czy to na postoju czy podczas jazdy jest tak samo: głośna praca i drgania na szybie. Przesmarowałem Przeguby ramion wymyłem szybę szamponem i dalej to samo. Dzisiaj byłem na wymianie oleju w silniku i zwróciłem na to uwagę mechanikowi popatrzył posprawdzał i powiedział że mam żle założone wycieraczki, to znaczy ta krótsza powinna być od strony kierowcy a ta dłuższa od str. pasażera. Zamienił i wycieraczki pracują bezszelestnie i gładziutko. Nie wiem czy tak można bo nie jechałem jeszcze w deszczu? Wycieraczki mama dobrej firmy nie jakieś marketowe. W/g instrukcji samochodu to od kierowcy ma być dłuższa: 70cm. A od pasażera 55cm. Proszę o jakąś poradę bo nie wiem czy może kupić jakieś najdroższe. Czy mogę tak jeżdzić? POZDRAWIAM!!! :idea:
Pitbul
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

14 Lut 2022, 15:20

Wrzuć zdjęcie jak wyglądają te wycieraczki na założonym samochodzie. Zazwyczaj dłuższa jest od strony kierowcy a krótsza od pasażera.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Lut 2022, 21:48

Z tego co pokazuje mi Citroen, to kierowca ma 700mm, a pasażer 550mm.
Tył 400mm.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Paź 2022, 09:36

Prawda to, gdy pióra mają niesymetryczną długość należy zadbać o ich prawidłowy montaż, w przeciwnym wypadku mogą nie odprowadzać wody prawidłowo lub nawet uszkodzić którąś z części mechanizmu.
Czirokezzz
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

05 Paź 2022, 10:29

Pitbul napisał(a):zwróciłem na to uwagę mechanikowi popatrzył posprawdzał i powiedział że mam żle założone wycieraczki, to znaczy ta krótsza powinna być od strony kierowcy a ta dłuższa od str. pasażera. Zamienił i wycieraczki pracują bezszelestnie i gładziutko
Zastanawiam się jak to możliwe bo ramiona wycieraczek są tak dopasowane że nie można zamienić wycieraczek miejscami bo po prostu wtedy nie pasują długością. Jednak wymiary są takie jak podał @MotoAlbercik i dłuższa powinna być od strony kierowcy.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Udoskonalone manualne i automatyczne skrzynie biegów Opla
    Dzięki licznym poprawkom w konstrukcji wewnętrznej i mechanizmach dźwigni druga generacja pięcio- i sześciobiegowych skrzyń Opla w porównaniu z konkurencją uzyskała doskonałe wyniki w zakresie jakości zmiany biegów. ...