Fiat Punto - cofanie bez wstecznego

16 Paź 2009, 18:04

Witam
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi w następującej sprawie. W swoim fiacie punto 2 (edycja 2, 1.2l, 2003) mam uszkodzoną manualną skrzynię biegów - przy zwyczajnym wrzucaniu jedynki nieco "wyskoczył" sam drążek (pole manewru ogranicza się teraz wyłącznie do jedynki lub dwójki bo drążka nie można nijak przesunąć w prawo ani "docisnąć" z powrotem). Wskutek tego nie da się wrzucić wstecznego (3,4,5 oczywiście też nie) a niestety muszę jakoś wyjechać z miejsca prostopadłego do serwisu :D. Czy mogę z pomocą kolegi "wypchnąć" fiata do tyłu nie mając wstecznego i (!) nie mając pewności czy gdziekolwiek w tej uszkodzonej skrzyni mam położenie "luz" ? (do przodu da się wolno jechać - to nie problem). Czy trzymanie sprzęgła przy takim wypychaniu coś da? - nie chciałbym jeszcze dobić mechanizmów a wysunąć się te kilka metrów jakoś muszę.
Wiem, że problem może się wydawać nieco dziwny - ale niestety - taki mnie spotkał.
Liczę na jakieś wskazówki
Pozdrawiam
J.
Janex

• 16 Paź 2009, 18:25

PO włączeniu sprzęgła,powinien być luz - sprzęgło jest od tego,by rozłączyć skrzynię biegów od silnika.A to oznacza,że po wciśnięciu pedału sprzęgła silnik pracuje na luzie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów marki Dacia
      Na rynku polskim marka znalazła ponad 180.000 nabywców. Największą popularnością cieszy się Dacia Duster, która w 2019 roku już po raz kolejny utrzymała pozycję lidera segmentu SUV i jest najchętniej wybieranym ...
      Wolniej! - nie zawsze znaczy bezpieczniej
      Nadmierna prędkość należy do najczęstszych przyczyn wypadków drogowych. Czy jednak oznacza to, że im wolniej jedzie kierowca, tym lepiej? W wielu sytuacjach taka zasada się nie sprawdzi. Znaki określające ograniczenie ...