Fiat Punto HGT vs Toyota Celica

08 Sie 2010, 13:51

Witam

Posiadam 10-11 tysiecy zlotych na auto i wliczam w to koszty sekwencyjnej instalacji gazowej (3000zl). Zastanawialem sie bardzo dlugo i finanse pozwalaja mi jedynie na taka opcje. Siedze na przeroznych portalach samochodowych juz dobre kilka miesiecy i jestem w temacie. Prosze Was o rade apropo tych dwoch aut.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

i

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

To czego wymagam od auta to trwalosc, niskie koszty eksploatacji, mozliwosc instalacji gazu, bezawaryjnosc, w miare tanie czesci oraz w razie potrzeby dostepnosci mocy.

Z gory dziekuje.
Arogant
Nowicjusz

Miejscowość: P-no

08 Sie 2010, 14:19

Tutaj zdecydowanie wygrywa Celica ale ja bym wybrał Punto,z tego względu że ja mam przekonanie do tej marki no i częśći tam są śmiesznie tanie a 130KM w tej budzie potrafi mile zaskoczyć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Sie 2010, 14:39

jesli nie zwracasz uwagi na marke i wyglad to z pewnoscia punto
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław

08 Sie 2010, 19:17

A jakies argumenty: za i przeciw? Powiedzcie mi co z awaryjnoscia tych aut. Wiadomo czesci do Fiata tansze, ale Toyoty sa ogolnie mniej awaryjne. Nie wiem jak jest dokladnie jesli chodzi wlasnie o te modele, wiec jesli ktos mial do czynienia z tymi samochodami to prosze o rade.

[link do oferty na Allegro wygasł]

a co powiecie na to?
Arogant
Nowicjusz

Miejscowość: P-no

08 Sie 2010, 20:36

Punto też należy do aut w których usterki nie są częstością no i tak jak napisałem koszty części są śmiesznie tanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Sie 2010, 20:55

W silniku 1.8L (7A-FE) w tej Celicy, bywają problemy ze zbyt dużym spalaniem oleju. Na forum Celicy jest nawet temacik: "Sonda na temat brania oleju przez silnik 7AFE " :mrgreen:
Na innym forum Toyoty ludzie siedzący w temacie przyznawali, że większe niż dopuszczalne spalanie oleju, przez większość wyeksploatowanych silników Toyoty w sportowych/usportowionych samochodach, to raczej coś nieuniknionego, trzeba to po prostu kontrolować, wtedy problem da się zminimalizować albo mu zapobiec.

Moim zdaniem, jeśli już 1.8L, to najlepiej z pewnych rąk, od osoby która przed sprzedażą nie wleje do oleju jakiegoś świństwa, aby ukryć wady przez pewien czas. Tym bardziej, że chcesz zamontować gaz, a wtedy przydałoby się, aby silnik był w dobrym stanie.

Ale z drugiej strony, to nie tak, że absolutnie w każdej 1.8L ten problem występuje. Jednak jakby nie było, to trochę usportowione auto i prowokuje do ostrej jazdy.

Jednak z tych dwóch wymienionych w pierwszym poście, bez wątpienia Punto będzie bardziej dynamiczne. Osiągi ma podobne jak Celica GT.
Ktoś powinien usunąć internet i stworzyć go od nowa.
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21