Fiat Punto I

16 Sty 2011, 18:55

Witam! Zbliża się wiosna, więc planuje zakup pierwszego auta. Zdecydowałem i wybór padł na Fiata Punto pierwszej generacji. Do wydania mam max 4 tys zł. Chciałbym, aby auto posiadało instalację gazową. I teraz nasuwa mi się kilka pytań, otóż:

- jaki silnik byłby odpowiedni dla młodego kierowcy,
- na co zwracać uwagę przy zakupie,
- ile mniej więcej może kosztować OC, jeżeli będzie zarejestrowane na mnie,
- jak z awaryjnością, ponieważ opinie na temat tego auta są podzielone,
- jak z spalaniem gaz/lpg,
- czy posłuży mi przez okres ok. 2 lat,

z góry dziękuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi, pozdrawiam!
proxy
Nowicjusz

Miejscowość:

16 Sty 2011, 19:04

proxy napisał(a):- na co zwracać uwagę przy zakupie,

Na stan techniczny, lepiej unikać aut powypadkowych.

proxy napisał(a):- ile mniej więcej może kosztować OC, jeżeli będzie zarejestrowane na mnie,

sprawdz sobie w kalkulatorze OC

proxy napisał(a):- jak z awaryjnością, ponieważ opinie na temat tego auta są podzielone,

Zależy na jaki egzemplaż trafisz i jak go będziesz użytkował. Koledze w silniku 1.2 już drugi raz poszła uszczelka pod głowicą...
milosz_wwl
Nowicjusz

Miejscowość: wołomin

16 Sty 2011, 19:09

Ojciec mojej koleżanki jeździł takim przez 13 lat i nic większego się nie stało więc na tej podstawie mówię że auto jest całkiem fajne i oszczędne w użytkowaniu ;) Jedynym większym wydatkiem była wymiana zawieszenia :roll:
prz3m3k
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

16 Sty 2011, 19:36

spalanie gaz/lpg to myślę że tyle samo pali gazu co lpg
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

16 Sty 2011, 19:47

Autko bezawaryjne . Bezwypadkowe nie będzie rdzewiało (ocynk blachy) Do gazu polecam silniki 1.2 z uwagi an to ze silniki 1.1 zagazowane są po prostu bardzo słabe i nie dają sobie rady z tym autkiem :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

16 Sty 2011, 22:45

Jeśli trafisz na zadbany egzemplarz to troche czasu pojeżdzisz ale to można powiedzieć o każdym aucie.
Odpowiadając na Twoje pytania:
-ja bym wybrał silnik 1.2 75KM,kumpel ma u siebie taki i auto jest wmiare dynamiczne i oszczędne
-uwage zwracaj na wszystko jak w każdym innym aucie
-teraz z OC jest różnie więc nikt Ci na oko nie powie bo ciężko
-awaryjność j.w. napisałem
-kumplowi to 1.2 na samej benie srednio łyknie 7l
-jeśli będzie zadbany to nawet więcej niż 2lata pojeżdzisz
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Pierwsza litera w alfabecie Lexusa to "F"
    Był rok 2006 i od premiery Lexusa IS drugiej generacji minęło kilka miesięcy. Dlaczego zatem Lexus testował nowego IS-a skrytego pod kamuflażem? Dziennikarze motoryzacyjni zauważyli, że coś się święci, kiedy zaczęły się ukazywać ...

17 Sty 2011, 16:07

Ok dzięki wielkie. Natomiast prosiłbym o wypowiedzenie się na temat jeszcze kilku osób, będę wdzięczny! ;)
proxy
Nowicjusz

Miejscowość:

17 Sty 2011, 16:19

Dobre auto ,mój egzemplarz ma ponad 200 tys. przebiegu i dalej się dzielnie spisuje.
Mam silnik 1.2 60 km.

Pozdrawiam .
Rafal30
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Kings Lynn

17 Sty 2011, 18:01

Ogólnie jeżeli punto nie bite to długo pojeździsz bo blachy ma ocynkowane wiec nie skoroduje :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

18 Sty 2011, 09:29

Blachy ocynk więc rdzy nie zobaczysz, słabe punkty patrz na nadkola. 1.2 75KM dobry to tego Punciaka. I oczywiście zobacz jak chodzi na gazie,bo stare niezadbane instalacje,mogą być uciążliwe i awaryjne.
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów