Fiat Punto II, Panda II czy Seicento - który model fiata wybrać?

16 Sie 2021, 14:09

Cześć! Niedługo zdaje prawko i tak się zastanawiam nad samochodem jaki kupić.
Myślę nad:
Fiat Seicento
Fiat Punto 2
Fiat Panda 2
Generalnie będę jeździć raczej z dwulatką, głównie po mieście. Mam ograniczony budżet do max 5 tysiecy złotych.
Proszę o radę który samochód i jakie silniki brać pod uwagę dla każdego z tych trzech aut?
Ach jeszcze słyszałam że w Punto i w Pandzie często są problemy z elektroniką, czy to prawda?
Asiola
Nowicjusz

16 Sie 2021, 14:28

Problemy z elektroniką w autach, które jej prawie nie mają?
Szukaj tego co masz blisko i w jak najlepszym stanie, nie skupiaj się na konkretnej marce czy modelu bo nie ma to sensu przy tym budżecie.
Jeśli chcesz jeździć głównie po mieście i to z dzieciakiem to dość istotnym elementem będzie sprawna klima
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Sie 2021, 15:14

Słyszałam już coś podobnego, ale chodzi o to, że nie chce też awaryjnego samochodu, ani takiego na który nie będzie mnie stać bo moje obecne środki to 1800zl miesięcznie, ubezpieczenie też sporo kosztuje bo jak wyliczyli mi to około 4000 za Punto 1.3... więc zwracam się z prośbą do was o poradę, bo nie mam kompletnie pojęcia o motoryzacji tylko tyle ile wyczytam, czyli Golfy nie, fordy nie, Peugeoty też nie.
Asiola
Nowicjusz

16 Sie 2021, 15:24

Ja bym bardziej szukał Astry G w 5 furtkach, nawet 1,4/90 gazik założyć i tyle

No i pamiętaj że kupujesz używane auto a nowe ono było 20 lat temu w salonie, także, wydatki będą prędzej czy później.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sie 2021, 15:30

Zobacz też Fabia 1 1.2/1.4 ew Punto 1.2 to tanie autka.
Gość114260

16 Sie 2021, 15:41

Punto 1.2 5 drzwiowe moim zdaniem będzie najlepsze w tych pieniądzach z tym co były wymienione przez autorkę postu
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybryda? Czy to się opłaca?
    Jeżeli pokonujemy co roku dziesiątki tysięcy kilometrów i szukamy oszczędnego samochodu, wybór często pada na zakup auta z Dieslem lub instalacją LPG. Od lat na rynku jest alternatywa, która okazuje się ...

17 Sie 2021, 23:03

Asiola napisał(a):ubezpieczenie też sporo kosztuje bo jak wyliczyli mi to około 4000 za Punto 1.3

Ile? :shock: Jak na świeżaka i pewnie masz jeszcze zwyżki za wiek to bardzo sporo tak więc szukaj gdzie indziej..

Asiola napisał(a):Mam ograniczony budżet do max 5 tysiecy złotych.

Jest to kwota na samo auto czy auto łącznie z pakietem startowym (rozrząd,olej itd)? Bo jeśli to drugie to budżet szczupla się do +/-4000zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Sie 2021, 06:43

Noo ja też się załamałam, będę jeszcze szukać ubezpieczenia jak już kupię auto, ale kobieta mówiła że ciężka sprawa bo właśnie ze względu na wiek będzie drogo no i niestety jeszcze nie mam nikogo w rodzinie z prawem jazdy żeby móc wpisać go.
Co do budżetu to 5tys już na wszystko. Więc faktycznie zostanie 4000.
Ogólnie mówicie brać to co w najlepszym stanie, ale patrzeć na markę też tak? Czego unikać bo nie utrzymam np?
Asiola
Nowicjusz

18 Sie 2021, 07:32

Barol napisał(a):Asiola napisał(a):
ubezpieczenie też sporo kosztuje bo jak wyliczyli mi to około 4000 za Punto 1.3

Ile? Jak na świeżaka i pewnie masz jeszcze zwyżki za wiek to bardzo sporo tak więc szukaj gdzie indziej..

Mi się coś wydaje że albo autorka się pomyliła że tyle albo jeszcze prędzej firma ubezpieczeniowa przedstawiła najdroższe ubezpieczenie jakie jest. Ja miałem Matiza to za ubezpieczenie nie mając zniżek płaciłem 600 zł więc za Punto też z małym silnikiem nie może tyle wyjść , może dwa razy więcej ale.nie 4k
ineedl
Stały forumowicz

18 Sie 2021, 07:56

Wogole kupując auto z ważnym OC przepisujesz na siebie i niektóre ubezpieczalnie nie robią rekalkulacji składki więc może Ci się udać że np kupisz auto z OC ważnym do końca roku i teraz nie będziesz musiała nic płacić.

Skąd jesteś to coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

18 Sie 2021, 15:40

franccc napisał(a):Problemy z elektroniką w autach, które jej prawie nie mają?

ineedl napisał(a):Punto 1.2 5 drzwiowe moim zdaniem będzie najlepsze w tych pieniądzach z tym co były wymienione przez autorkę postu

Tak? A słynne elektryczne wspomaganie typu CITY? Czyli problemy z elektroniką pompy oraz z napięciem akumulatroa? No nieźle doradzasz....
Punto 2 bez elektroniki? A co tam mamy? Gaźnik?
Ja Punto odradzałbym stanowczo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

18 Sie 2021, 16:08

City jest praktycznie bezobsługowe. Coś się zawsze może zdarzyć, ale to niski %.
Gość114260

18 Sie 2021, 17:25

quel napisał(a):City jest praktycznie bezobsługowe. Coś się zawsze może zdarzyć, ale to niski %.

Tak jak każdy jeden układ w samochodzie - chłodzenia jest praktycznie bezobsługowy, zapłonowy też jest praktycznie bezobsługowy itd. Co nie zmienia fakty, że w Punto były wadliwe pompy wspomagania kierownicy. I psuły się nagminnie. Więc skoro polecamy komuś taki samochód, to wypadałoby wspomnieć i jego często pojawiających się usterkach i słabostkach....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

18 Sie 2021, 19:26

Jestem z okolic Bydgoszczy :ok: 8)
Asiola
Nowicjusz

18 Sie 2021, 20:11

MotoAlbercik napisał(a):No nieźle doradzasz....

A które auto nie ma swoich bolączek? Każde ma coś... A Punto mimo tego jakie jest to jest mało awaryjne, ma tanie części, i mało pali.
ineedl
Stały forumowicz