Fiat PuntoII czy Dewoo Lanos?

05 Maj 2010, 15:18

:shock: Witam! Chciałbym kupić jakis samochód! Interesują mnie 2 modele... Punto II i Lanos! Nie wiem na który się zdecydowac... Chciałbym poznac wasza opinie na temat obudwu tych samochodów... Najbadziej zalezy mi na waszej oini na temat spalania, jakości blach(bardzo zalezy mi żeby nie zaczęło gnić po 2 latach od kupna tylko żeby nim troche pojeździć), o niezawdodności i ogólnie jakies uwagi i objekcje na temat tych samochodów... Tylko prosze o opinie uzytkownikow tych samochodow albo odob ktore na prawde sie na tym znają, ba takie coś : "brat mojego kolegi który ma siostre i punto jej sąsiada jest dobre" mnie nie interesują... Prosze bardzo o pomoc i pozdrawiam!!!!
Emtec1098
Nowicjusz

Miejscowość: Jasło

05 Maj 2010, 16:43

To napisze coś odnośnie Lanosa a jeśli masz jakieś pytania to pisz na priv albo w temacie.Ale co do Twoich pytań to tak,spalanie wszystko zależy czy chcesz jeżdzić ekonomicznie czy lubisz sobie depnąć,jeśli to pierwsze to polecam silnik 1.5 8V 86KM który jest dobry pog instalacje lpg a jeśli lubisz sobie depnąć to polecam silnik 1.6 16V 106KM taki jak u mnie.Co do blach to blachy masz ocynkowane a więc o rdzy nie wiesz praktycznie nic,no chyba że trafisz na egzemplarz powypadkowy nie fachowo naprawiony.Co do niezawodności to powiem szczerze ponad 7lat jest u mnie (dokładnie to ojciec nim jeżdzi i czasami ja) i o awaryjności powiem Ci tyle co nic ponieważ w ciągu tych 7lat nie było praktycznie żadnej ani drobnej ani poważnej awarii,oczywiście nie licząc elementów naturalnego zużycia.No i powiem coś o częściach,mianowicie praktycznie każda część pasuje od Opla Astry bo tak naprawde Lanos to młodszy brat Astry.No i wnętrze Lanosa też jest wmiare przestronne no ale nie którzy narzekają na szare i trzeszczące deski rozdzielcze a ja powiem szczerze że u mnie czegoś takiego nie ma.Jeszcze troche do typów nadwozia,mianowicie nadwozie sedan jest pakowniejsze ale za to nadwozie hatchback jest bardziej praktyczniejsze na codzień ponieważ łatwiej nim manewrować na codzień po mieście.Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to tak jak pisałem pisz śmiało :wink:
Na koniec jeszcze ciekawostka,jeśli chciałbyś zrobić jakiegoś swapa to najlepszy silnik do tego pasuje własnie od Astry,dokładnie to C20XE - 2.0 150KM.W Niemczech nawet były wypuszczane takie wersje fabrycznie.Zresztą do Lanosa idzie wpakować dużo silników.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2010, 18:53

Hmm... Po głębszym przemyśleniu chyba zdecyduję się na Lanosa W LPG... Słyszałem rożne opinie o Lanosie że rdza wychodzi strasznie, ale czytając rożne opinie myślę że wywodziło się to po prostu z niedbalstwa... Znalazłem sobie na allegro taki jeden egzemplarz... Wydaje mi się za tani jak na ten rok, stan i wyposażenie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Looknijcie i oceńcie jeżeli możecie!
Czekam na opinie! :roll:
Emtec1098
Nowicjusz

Miejscowość: Jasło

05 Maj 2010, 19:33

Jeszcze w życiu nie widziałem pognitego Lanosa,no chyba że tak jak pisałem jakiś nie fachowo wyklepany albo jakiś zaniedbany.Co do ceny to fakt za całkiem małe pieniądze możesz cieszyć sie autem stosunkowo jeszcze nie takim starym no i wyposażenie tez bedzie przyzwoite.A co do Lana z linku to wydaje mi sie coś za tani jak na ten rok i wyposażenie :neutral: ogólnie jakby sie dało to ten kto to sprzedaje zdjęcia by nawet z 1km robił :???: wogóle jak tak jeszcze patrze to niewiem czy on z tylu i w prawy bok bity nie był ale pewny nie jestem (z tyłu coś mi sie za duże szczeliny widzą po bokach między klapą a błotnikami - szczególnie prawy tył) a prawy bok to drzwi pasażera niewiem czy nie mają innego odcieniu lakieru :neutral:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2010, 23:29

Prawy tył i przód nie halo - do sprawdzenia. Generalnie jak w Lanosie znajdziesz rdzę to znak, że niedbale naprawiony po wypadku. Bezwypadkowe nie gniją. Jedyna ich wada to spore spalanie ale to się da leczyć podtlenkiem LPG ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

06 Maj 2010, 07:53

Moim zdaniem jak chciałeś porównac Punto z Lanosem,to generalizując wnioski można powiedziec,że Lanos to dobry silnik,brak rdzy,tanie materiały w kabinie,a Punto to mniejsze spalanie,brak rdzy,nieco lepsze materiały ale większa awaryjnośc osprzętu silnika. :smile:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

06 Maj 2010, 12:24

ja mam punto II z 2001 roku 147tys przejechanych km i żadnej awarii tylko systematyczne wymiany cześci jak w każdym aucie:) polecam silnik 1.2 16V 80KM dynamiczny i oszczedny miasto max 6-7 l trasa 5,2. A co do rdzy to u mnie jej brak :grin:
grzegorc
Nowicjusz

Miejscowość: Sz-n