To napisze coś odnośnie Lanosa a jeśli masz jakieś pytania to pisz na priv albo w temacie.Ale co do Twoich pytań to tak,spalanie wszystko zależy czy chcesz jeżdzić ekonomicznie czy lubisz sobie depnąć,jeśli to pierwsze to polecam silnik 1.5 8V 86KM który jest dobry pog instalacje lpg a jeśli lubisz sobie depnąć to polecam silnik 1.6 16V 106KM taki jak u mnie.Co do blach to blachy masz ocynkowane a więc o rdzy nie wiesz praktycznie nic,no chyba że trafisz na egzemplarz powypadkowy nie fachowo naprawiony.Co do niezawodności to powiem szczerze ponad 7lat jest u mnie (dokładnie to ojciec nim jeżdzi i czasami ja) i o awaryjności powiem Ci tyle co nic ponieważ w ciągu tych 7lat nie było praktycznie żadnej ani drobnej ani poważnej awarii,oczywiście nie licząc elementów naturalnego zużycia.No i powiem coś o częściach,mianowicie praktycznie każda część pasuje od Opla Astry bo tak naprawde Lanos to młodszy brat Astry.No i wnętrze Lanosa też jest wmiare przestronne no ale nie którzy narzekają na szare i trzeszczące deski rozdzielcze a ja powiem szczerze że u mnie czegoś takiego nie ma.Jeszcze troche do typów nadwozia,mianowicie nadwozie sedan jest pakowniejsze ale za to nadwozie hatchback jest bardziej praktyczniejsze na codzień ponieważ łatwiej nim manewrować na codzień po mieście.Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to tak jak pisałem pisz śmiało
Na koniec jeszcze ciekawostka,jeśli chciałbyś zrobić jakiegoś swapa to najlepszy silnik do tego pasuje własnie od Astry,dokładnie to C20XE - 2.0 150KM.W Niemczech nawet były wypuszczane takie wersje fabrycznie.Zresztą do Lanosa idzie wpakować dużo silników.