Rodzina a samochód sportowy

05 Maj 2010, 00:17

Witam wszystkich
Jestem tak zwanym zwykłym użytkownikiem i szczęśliwym posiadaczem toyoty celici vii generacji o mocy 143KM. Niedługo zostanę ojcem i stanąłem przed pewnym dylematem, muszę zamienić to maleństwo na coś większego :smile:. Osobiście myślę o Evo viii, ale ostatnio dużo czytałem o Hondzie Accord i o tym jaki potencjał maja silniki Hondy. Wiec zastanawiam się czy warto wydawać kupę kasy na auto i jego eksploatacje, jeżeli mogę mieć autko w przystępnej cenie, a jeżeli będę miał czas i fundusze to zawsze mogę zabrać się za tuning silnika i podciągnąć osiągi.

Konkretnie szukam sportowego "rodzinnego" samochodu, nie wykluczam tuningu silnika.
Czekam na wasze propozycje.
SPooKY
Nowicjusz

Miejscowość: Underworld
0

05 Maj 2010, 02:38

Ja osobiście bym polecił Audi RS4 B5. Silnik 2.7 BITURBO o mocy ~380KM w budzie kombi jest moim zdaniem dobrym samochodem sportowo-rodzinnym a zakres cen jest z tego co się orientuję bardzo duży bo z tego co widziałem na alledrogo to od ~25,000 PLN do nawet 60,000.
Zell
Nowicjusz

Miejscowość: Brodnica
0

05 Maj 2010, 06:44

[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
4

05 Maj 2010, 08:40

Z Accorda nie zrobisz auta sportowego, chocbyś mu i 200koni dorzucił, nie ta trakcja, nie ten napęd. Evo czy STI to nie tylko więcej koni, Zastanów się nad Subaru Legacy 2.5T:)

Ja osobiście bym polecił Audi RS4 B5. Silnik 2.7 BITURBO o mocy ~380KM w budzie kombi jest moim zdaniem dobrym samochodem sportowo-rodzinnym a zakres cen jest z tego co się orientuję bardzo duży bo z tego co widziałem na alledrogo to od ~25,000 PLN do nawet 60,000

W polsce chyba nie możliwe kupic stare RS4 bezwypadkowe w dobrym stanie.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków
0

05 Maj 2010, 11:55

MajkPZM napisał(a):Z Accorda nie zrobisz auta sportowego, chocbyś mu i 200koni dorzucił, nie ta trakcja, nie ten napęd. Evo czy STI to nie tylko więcej koni, Zastanów się nad Subaru Legacy 2.5T:)

Ja osobiście bym polecił Audi RS4 B5. Silnik 2.7 BITURBO o mocy ~380KM w budzie kombi jest moim zdaniem dobrym samochodem sportowo-rodzinnym a zakres cen jest z tego co się orientuję bardzo duży bo z tego co widziałem na alledrogo to od ~25,000 PLN do nawet 60,000

W polsce chyba nie możliwe kupic stare RS4 bezwypadkowe w dobrym stanie.

Można przecież sciągnąć z zachodu przez jakiegoś znajomego który się tym zajmuję . Ale ryzyko kupienia powypadkowego jest duże ale jesli się nie śpieszy to wychaczy bez wypadkowy.
Zell
Nowicjusz

Miejscowość: Brodnica
0

05 Maj 2010, 12:23

Z tym nie będzie problemu, bo nie mieszkam w pl :wink:. MajkPZM dzięki za konkretna odp. co do accord, o to mi chodziło (trakcja). Jestem zielony w tym temacie, zaczynam dopiero raczkować :grin: A nie chce popełnić kolejnego błędu, tak jak to zrobiłem z Toyota :neutral:
SPooKY
Nowicjusz

0

05 Maj 2010, 12:45

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Accord okazał się najgorzej prowadzącym samochodem w klasie średniej więc jeśli oczekujesz dobrego prowadzenia to nie jest dobry wybór.
Sportowy samochód rodzinny tej wielkości?
Alfa 159, BMW 3 lub Mercedes C-klasy a jeśli budżet nie pozwala to z właściwości jezdnych Mondeo też powinieneś być zadowolony.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
0

05 Maj 2010, 12:56

Własnie a kolego SPooKY jakimi funduszami dysponujesz??Bo wszyscy auta dodają a nikt niewie ile masz funduszy.A np o Subaru myślałeś??
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
oczywiście linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012
1

05 Maj 2010, 13:01

Rozglądaj się za STI/EVO, to sa prawdziwe samochody sportowe na kazde warunki drogowe. Jesli jednak potrzebujesz cos większego to np Impreza WRX Kombi lub Legacy Turbo.

Sportowy samochód rodzinny tej wielkości?
Alfa 159, BMW 3 lub Mercedes C-klasy a jeśli budżet nie pozwala to z właściwości jezdnych Mondeo też powinieneś być zadowolony.

Trudno nazwac je sportowymi, sam mam E91 335D Biturbo 286 koni i szczerze powiedziawszy na sportowe auto nie aspiruje, dla mnie to zwykłe dupowozy, dobre na autostrade do szybkiego pomykania.
MajkPZM
Zaawansowany

0

05 Maj 2010, 13:32

Masz racje, wiadomo, że Evo czy WRX to sportowe auta z krwi i kości.
Skoro jednak autor zastanawia się nad Hondą Accord to wydawało mi się, że chodzi mu o wygodne samochody rodzinne o dobrych właściwościach jezdnych(których Accord raczej nie posiada) i stąd moje propozycje.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 05 Maj 2010, 16:18, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
0

05 Maj 2010, 13:43

No wiec kolega SPooKY dysponuje kwota około 40tys. Tak się zastanawiałem nad tym AUDI RS4 - 380KM - 4,9 do setki, ale na samochód sportowy to mi to nie wygląda :mrgreen: kobieta mnie zabije bo te które znalazłem to jest grubo ponad 50tys :grin: Z drugiej strony STI/EVO to tak jak piszesz MajkPZM prawdziwe samochody sportowe i zawsze szala przechylała się na ich stronę... dla mnie osobiście bardziej ku EVO :wink: ale widzę ze tutaj dominuje subaru :grin: dlaczego??? trochę odbiegnę od tematu i postawie pytanie: co lepsze STI czy EVO?

[ Dodano: Sro Maj 05, 2010 13:53 ]
Jasiek90 napisał(a):Masz racje, wiadomo, że Evo czy WRX to sportowe auta z krwi i kości.
Skoro jednak autor zastanawia się nad Hondą Accord to wydawało mi się, że chodzi mu o wygodne samochody rodzinne o dobeych właściwościach jezdnych(których Accord raczej nie posaida) i stąd moje propozycje.

Chce przeprosić jeśli nie sprecyzowałem pytania, ale trochę trudno mi to zrobić pisząc o czymś o czym nie mam za wiele pojęcia :grin: do tego jeszcze to pierwsze forum na którym zabrałem głos :oops: ale jak to mówią kto pyta nie błądzi :roll:
SPooKY
Nowicjusz

0

05 Maj 2010, 13:59

Evo minimalnie szybsze od STI. Na torze poznan gdzie czas okrązenia to około 1:50 Evo kręci czasy lepsze w granicach 1sec czyli w zasadzie nie widoczna róznica. Subaru na pewno ze względu na napęd ma duzą przewage w zimie/deszczu oraz drodze szutrowej.

Pozatym SUBARU ma feeling, którego Evo niestety nie ma. Boxer, legendarnosc, dzwięk boxera, SUBARU to marka a EVO to tylko model, no i zjednoczenie uzytkowników Subaru - podobno drugiego takiego forum jak forum SUBARU IMPOR POLSKA nie ma na swiecie, zresztą wystarczy tam wejsc i zobaczyć co tam się dzieje, kto się wypowiada min takie osoby jak : L.Kuzaj, Krzysztof Hołowczyc, Carfit, Marcin Bełtowski, Adam Gładysz i inni ludzie znani z motosportu.

[ Dodano: Sro Maj 05, 2010 14:20 ]
Za 40tyś nie kupisz ani Evo ani STI, za tyle można szukać WRX Bug Eye. RS4 to już na pewno nie w tych pieniądzach:)
MajkPZM
Zaawansowany

0

05 Maj 2010, 18:45

Nie wiem czy chcesz auta bardzo sportowego (jak Lancer EVO albo Subaru WRX) - ale wtedy licz się z tym że będzie głośne, twarde, a jeśli jeździło na torze to może być w opłakanym stanie, czy też po prostu szybkiego auta rodzinnego z zacięciem "sportowym" - wtedy BMW serii 3 z mocniejszym silnikiem wystarczy, to zawsze były dobre auta, precyzyjny i żwawy układ kierowniczy, napęd na tył, a zarazem wygodniejsze i bardziej "rodzinne" niż STI albo EVO
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
0

05 Maj 2010, 22:05

Możesz się porozglądać za BMW serii 3 xi lub xd
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] lub coś podobnego.
akan
Nowicjusz

0

05 Maj 2010, 22:56

albo BMW 530
Ford Mondeo ST 220
Mazda 6 S
albo stylowa S klasa