Fiat Qubo 1.3 80km - opinie o silniku diesla

03 Mar 2020, 14:09

Witam co sądzicie o tym silniku za wiele informacji nie mogę znalesc. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? Czy warto z tym silnikiem czy inny szczerze auto mi się podoba.
Krystianskce
Nowicjusz

03 Mar 2020, 17:11

Sam silnik ogólnie ma dobre opinie jest to znany diesel 1.3 MultiJet który występował także w Pandzie II, Oplu Astrze III, Alfa Romeo MiTo czy Lancia Ypsilon.
Zwrócić uwagę trzeba na łańcuch rozrządu który potrafi się wyciągać po przebiegu około 150tyś km. Problem objawia się zazwyczaj metalicznym dźwiękiem podczas rozruchu. Jednak wymiana nie jest droga więc warto o tym pomyśleć zawczasu jak już będzie słychać pierwsze oznaki zużycia.
iska olejowa jest dosyć nisko zawieszona i tu trzeba uważać żeby jej nie uszkodzić na nierównościach lub podczas przejeżdżaniu przez jakieś przeszkody.
Sprzęgło z reguły wytrzymuje przebiegi około 150tyś. km przy jeździe w większości po mieście i 200tyś. km przy jeździe w trasie.
Przy tankowaniu dobrego paliwa układ wtryskowy potrafi być praktycznie bezobsługowy i spokojnie powinien wytrzymać przebiegi rzędu 300tyś. km.

Moim zdaniem jak znajdziesz samochód z takim silnikiem o który ktoś dbał to warto się zainteresować. Jeżeli przebieg będzie powyżej 100tyś. km to warto zajrzeć do EGRa i go wyczyścić nawet jak nie będzie z nim problemów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Mar 2020, 17:22

Dziękuję serdecznie za tak szczegółowa odpowiedź.
Krystianskce
Nowicjusz

04 Mar 2020, 12:59

1.3 mam w małym palcu, widziałem już zerwane rozrządy przy przebiegu 80 tys ale to nic strasznego bo nawet jak pęka to nie jest to groźne dla uszkodzenia silnika bo jest to fajnie rozwiązane ze pękają tylko łapki zaworowe. Warto często zmieniać olej, to wydluza żywotność łańcucha, sama wymiana jeżeli chodzi o Opla czy Fiata to 4 godziny, we Francuzach wygląda to trochę gorzej. Sam rozrząd to koszt poniżej 300 zł. Ogólnie bardzo fajny i tani w eksploatacji silnik, spalanie ok 5 litrów, sam rozwodząc części Fiatem Fiorino między miastowo, ekonomicznie do max 90 km/h osiągałem spalanie 4.4 litra.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznań Motor Show 2019
    Prestiżowe i zarazem jedne z największych w Europie. Obecne w portfolio Międzynarodowych Targów Poznańskich od 1992 roku, zwane przez znawców świata motoryzacyjnego Małą Genewą, czyli targi Poznań Motor Show ...
    Retro Motor Show 2022 - najpiękniejsza edycja
    Najpiękniejsza edycja Retro Motor Show za nami! Trzy wyjątkowe dni pod hasłem zabytkowej motoryzacji przyciągnęły na teren Międzynarodowych Targów Poznańskich 29.733 zwiedzających. Rekordowa ekspozycjaNajlepsi z najlepszychWytoczono ...