Fiat SC '99 poj. 1,1 układ kierowniczy

05 Gru 2006, 19:13

Witam. Niedawno go kupiłem. Zaobserwowałem, że w trakcie jazdy, skręcając kierownicę o pół obrotu (w lewo i prawo) chodzi ona dziwnie lekko. Kiedy wchodzi się w głębszy zakręt (czyli skręca kierownicę mocniej) kręci się już o wiele trudniej (aż za ciężko) i dodatkowo pojawia się dziwny szum (im bardziej skręcone koła tym bardziej szum narasta). Auto cały czas pomimo tych objawów prowadzi się pewnie i dobrze reaguje na ruchy kierownicą. Kiedy kręci się kierownicą na postoju nie ma żadnych objawów, jakby wszystko było OK. Dzięki za odpowiedzi. pzdr
pozdrawiam
bochun
Nowicjusz

• 11 Gru 2006, 18:17

Widzę, że temat nie jest łatwy. Ja zauważyłem jeszcze, że kiedy się wychodzi z zakrętu kierownica (koła) "niechętnie" wracają do jazdy na wprost. Z głębokiego skrętu wracają ale te ostatnie pół obrotu idzie ciężko albo wcale.
    pozdrawiam
    bochun
    Nowicjusz

21 Gru 2006, 13:36

Uważam że wina leży po stronie przekładni kierowniczej. Trzeba by ją wymontować i sprawdzić co jej dolega
    adam700
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa ogrzewanie w pojazdach elektrycznych?
      Do ogrzewania kabiny w pojazdach z silnikami spalinowymi służy nagrzewnica włączona w obieg cieczy chłodzącej silnik. W pojazdach elektrycznych tego źródła darmowego ciepła już nie ma, ale przecież wystarczy zastosować ...
      Jak poruszać się po kierownicy?
      Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...