Kontrolki samochodowe - co to za kontrolka??

17 Gru 2006, 20:04

Kupiłem ostatnio Punto , silnik 1.1 S . Podczas jazdy do pracy zaświeciła mi się kontrolka na 10 sekund poczym zgasła. Autko pracowało bez zmian. Jest to kontrolka która zaświeca się i gaśnie przed uruchomieniem silnika. Proszę powiedzcie co to za kontrolka.
baru
Nowicjusz

• 17 Gru 2006, 20:29

Jak wygląda/co ci przypomina?
    Może to ładowanie akumulatora(zaświeca się po przekręceniu kluczyka, ale przed odpaleniem-może to jest to).
    Czasami mam problemy, ale zawsze je rozwiązuję.
    motomaniaczek
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Końskie

17 Gru 2006, 20:39

W niektórych samochodach jest coś takiego i informuje o tym, że auto przygotowuje wszystkie systemy bezpieczeństwa, chociaż nie wiem czy w Punto coś takiego istnieje.

Pozdrawiam :D
    brum_brum
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

17 Gru 2006, 21:54

brum_brum napisał(a):W niektórych samochodach jest coś takiego i informuje o tym, że auto przygotowuje wszystkie systemy bezpieczeństwa, chociaż nie wiem czy w Punto coś takiego istnieje.

Pozdrawiam :D

To rocznik 1994, w fiatach czegoś takiego nie montowano,nie w tych latach[widziałem cos podobnego w Palio Weekend(przed odpaleniem silnika, jako blokada) , ale nie wiem, czy serjne]. :?:
    To może być kontrolka wtrysku paliwa(ale raczej niesprawna, lub sugerująca awarię).
    Czasami mam problemy, ale zawsze je rozwiązuję.
    motomaniaczek
    Początkujący
    Awatar użytkownika

18 Gru 2006, 09:10

Być może ślinik zszedł poniżej obrotów biegu jałowego. Dodałeś gazu i wrócił do normy. Miałem coś takiego w Ibizie przy zabrudzonej przepustnicy. Podczas dojazdu np. do świateł silniczek od przepustnicy nie utrzymywał jej otwarcia i dostatecznych obrotów, zapalała sie kontrolka i jeśli nie dodałem gazu to silnik gasł.

Pozdr.
    MN
    MN99
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: W-wa

18 Gru 2006, 10:45

a ja mam taką propozycję:

proszę wrzucić fote tej kontrolki a dużo się wyjaśni.
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Toyota Corolla AE86 "Hachi-Roku" (1983–1987)
      To najsłynniejsza, kultowa odmiana. Uwieczniono ją nawet w japońskiej mandze, a następnie w serialu anime, "Initial D". To historia młodego chłopaka, który przeżywa swoje przygody za kierownicą tylnonapędowego modelu ...

21 Gru 2006, 14:32

Właśnie. Niech autor wrzuci foto na forum a stanie się jasność. Może to być kontrolka (jak ktoś już wymienił)ładowania, może być smarowania(ciśnienia oleju), kontrolka awarii układu wtryskowego i wiele innych.
    Czekamy na zdjęcie tej kontrolki.

Pozdrawiam
    adam700
    Nowicjusz