Fiat Seicento 1.1 Sporting - instalacja gazowa

06 Sie 2009, 23:23

Witam,

od kwietnia jestem posiadaczem samochodu Seicento 1.1 Sporting 55km, jeżdżę głównie po mieście, dziennie jakieś 15 km robię. Niestety spala mi on dużo bo około 8L/100km, jest to dla mnie za dużo i zastanawiam się, czy nie założyć w nim instalacji gazowej, teraz czego dotyczy moja sprawa:

- czy opłaca mi się robić ową instalację jeśli nie jeżdżę na zbyt dużych trasach?
- czy instalacja znacznie zmniejszy wydajność samochodu?
- jeżeli zdecyduję się na zainstalowanie butli, co muszę sprawdzić w samochodzie, aby spalanie było takie jak ma być
- czy jak na mój samochód spalanie jest poprawne?
- jaka może być orientacyjna cena instalacji? (podkarpacie)

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
curt
Nowicjusz

Miejscowość: Dukla

16 Sie 2009, 17:32

Witam,

nie jestem znawcą, ale uważam że spalanie jest zbyt wysokie, bo w moim autku do takiego poziomu nigdy nie doszło... Jeżdżąc na benzynie spala mi w granicach 6 litrów po mieście, natomiast gazu w granicach 7 :) Instalacja II generacji od 5 lat zamontowana, żadnych problemów, spadku mocy nie zauważyłem :) A co do tego czy będzie Ci się opłacać to musisz sobie wyliczyć, ale nie zwróci się szybko jeśli robisz 15km dziennie (450 miesięcznie).
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...