Fiat Seicento 1.1Strasznie piszczy przy hamowaniu, skręcaniu

27 Gru 2013, 00:43

Witam wszystkich.

Ostatnio zaobserwowałam, że przy hamowaniu jak i skręcaniu strasznie piszczy mi z przodu samochodu co najlepsze byłam z tym fantem u mechanika który mi powiedział że wszystko jest w porządku :) Szukałam już pomocy wszędzie i nikt nie potrafi znaleźć usterki która na pewno jest :) Czy możecie mi w jakiś sposób pomóc ? Podsunąć jakiś pomysł? Dodam jeszcze że klocki hamulcowe były wymieniane jakiś miesiąc temu, więc wykluczam raczej taką opcję że to może być wina klocków :)

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam Ania z Krakowa :)
anasha
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 07 2011
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Fiat seicento
Silnik: 1.1 40.00 kw
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Gru 2013, 23:03

Sprawdz, czy po dłuższej przejażdżce nie są zbyt ciepłe felgi. Uwaga - mogą być nawet gorące. Jeżeli tak, to trzeba wyczyścić zaciski, a dokładniej miejsce osadzenia klocków w zacisku hamulcowym, oraz sprawdzić, czy tłoczek się cofa ( czy klocki przy puszczonym hamulcu są luźne ). Może być np tak, że trzeba będzie wymienić osłonkę gumową tłoczka lub nawet tłoczek/tłoczki.
Ale najpierw sprawdz czy felgi się grzeją.
Sprawa piszczenia, to raczej sprawa klocków - są wykonane ze zbyt twardego matweriału. Jakiej firmy te klocki?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2014, 14:16

Nawet jeżeli felgi nie są gorące to wyczyść zaciski bo jestem zdania,że raz na jakiś czas powinno się to robić. Podaj więcej szczegółów odnośnie tego jakie klocki oraz tarcze posiadasz,jakiej firmy.
SklepMartec
Początkujący

Auto: Audi a3
Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...