Fiat Seicento czy Opel Corsa B

17 Sie 2010, 00:56

Witam mam na zakup samochodu ~5 tyś i wybór padł właśnie na jednego z tych dwóch samochodów. Co do moich wymagań to ma tanio i bez awaryjnie(sakiewka studenta nie lubi drogich napraw) dowieźć mnie do wyznaczonego celu, auto przez 90% czasu będzie bez pasażerów , w sensie że tylko kierowca:) No i chciałbym, żeby dało się tą furką z 2 lata pojeździć:) Pytania :

1. Które z wymienionych wyżej aut mniej pali?
2. Które się częściej psuje?
3. Którego naprawy są tańsze ?
4. Który samochód ma lepszą blachę?
5. Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie ?

PROSZĘ O POMOC:)
Crim
Nowicjusz

Miejscowość: Kłobuck/ Bytom

17 Sie 2010, 08:20

A jakie wersje silnikowe Cie interesuja?
Jeśli chodzi o seicento to 1.1 natomiast corsa?
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

17 Sie 2010, 09:28

no jak najniższe(chodzi mi o jak najniższe spalanie) czyli w seicento 900, w oplu 1.0 , ewentualnie tam chyba 1.2 jest następny, zastanawiałem się jeszcze nad dieslem w oplu jednak nie jestem przekonany bo części do diesla są chyba droższe + droższe opłaty?
Crim
Nowicjusz

17 Sie 2010, 09:39

W Sc między spalaniem 900 a 1,1 różnica jest bardzo mała. Natomiast jeśli chodzi o dynamike (nie wiem czy mozna tu mowic o dynamice) różnica juz sie spora pojawia.
900 musisz bardziej krecic zeby bujala buda no wiec spalanie wzrasta.
Corsa 1,0 niestety porażka. 3 cylindry zostaja na starcie nawet Vs Sc 1.1
Silnik 1.2 45km też raczej demonem nie jest. najlepszy bylby 1.4 60km bo sporo tego jezdzi ale chcesz jak najmniejsza pojemnosc. Ja bym poszukal 1.2 16v. Jezdzilem tym troche i bardzo przyjemne. 65km bodajze.
Co do spalania wydaje mi sie ze Sc 1.1 połknie najmniej
Auta raczej nie sa bardzo usterkowe. Wiadomo bedzie mialo 10-16 lat nawet wiec cudów nie ma. Ale częsci sa tanie, przynajmniej jak kupowalem cokolwiek do seicento to dawalem rade (student :D)Do opla mozna sie o szrota pokusic :)
Blacha to raczej Sc. Będzie młodsze. Wieksza szansa na bezwypadkowy, Ruda corsy nie omija zwlaszcza bitej sprowadzonej z niemcowni.
Przy oględzinach w corsie szukaj rdzy, na podłużnicach, progach, nadkolach. Podłoga musi być w jak najlepszym stanie.
W Sc sprawdz tylna wycieraczke, zaciera sie jak ch...a, w 900 regulacje świateł bo jest hydro. No i ogólnie jak przy kazdych ogledzinach: wycieki, czy opony sie na bokach nie ścieraja bardziej, czy auta nie ściaga itp.
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

17 Sie 2010, 10:04

Ja bym stawiał na Seji 1100.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Sie 2010, 11:42

jeśli będziesz dużo jeździł to corsa 1,5 diesel isuzu - super sprawa, a jeśli malutko to nie ma różnicy, no może poza 3 cylindrowym 1.0 corsy - bo tym trochę strach wyprzedzać,
barwojkaf
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sposoby na zmniejszenie kosztów ubezpieczenia samochodu
    Niestety koszty ubezpieczenia samochodu wciąż rosną. Zindywidualizowany sposób liczenia składki oraz zwiększające się sumy wypłaconych odszkodowań dają się we znaki właścicielom samochodów, nawet tym bezszkodowym. ...

17 Sie 2010, 11:53

Mniej awaryjne podatne na rudą będzie seicento ze względu na wiek. Za 5 tyś Corsy z ecoteciem nie kupisz, więc zostają Ci tylko 1,2 i 1,4 8V (diesla bym odpuścił - będzie bardzo mocno wyeksploatowany ze względu na wiek).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

17 Sie 2010, 13:51

robię obecnie jakieś 13-14tyś na rok czyli nie za dużo, raczej po waszych wypowiedziach skłaniam się do SC 1.1(rocznik 98-00) i chyba je zakupie. Co do Corsy diesla właśnie nie chce tego auta bo jak już kolega wspomniał, diesle są bardziej wyjeżdżone i części do diesla zawsze mi się wydawało, że są droższe. Poza tym Corsa raczej odpada bo jak mówicie ma słabszą blachę
Crim
Nowicjusz

17 Sie 2010, 20:48

No to bierz Seji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Sie 2010, 12:14

seicento zdecydowanie !
Ostatnio edytowany przez doniu01, 26 Sie 2010, 17:47, edytowano w sumie 1 raz
doniu01
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

25 Sie 2010, 12:26

Przeczytaj człowieku regulamin i skończ z tą reklamą bo się pożegnamy...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013