Fiat seicento drżenie kierownicy i opory na kierownicy

09 Paź 2010, 10:43

Witam w moim seicencie jakiś czas temu pojawiły się drgania na kierownicy podczas jazdy niezależnie czy jechałem prosto czy w zakrętach wyważyłem koła sprawdziłem ciśnienie. Po tych operacjach było tak że raz ta kierownica drżała raz nie, a teraz dodatkowo pojawiły się duże opory podczas jazdy z małymi prędkościami. Drżenie kierownicy wygląda w ten sposób że podczas jazdy kierownica odchyla się o kilka stopni w obie strony na przemian. Czy ktoś może spotkał się już z czymś takim i może wiadomo co jeszcze można zrobić żebym mógł bezpiecznie tym maleństwem jeździć. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
mk61
Nowicjusz

Miejscowość: łódzkie

09 Paź 2010, 11:40

mk61 napisał(a):że podczas jazdy kierownica odchyla się o kilka stopni w obie strony na przemian

Myślę ze:
1/ Mozesz mieć nadmierny luz w przekladni,drązkach kierowniczych i koncowkach drązków kier.
2/ Sprawdz czy przypadkiem nie ma luzu na łaczeniu wałka kierowniczego z przekładnia kierowniczą/luzuje się śruba ściskająca walek kierowniczy/..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Paź 2010, 13:00

Zgadzam się z Przedmówcą,mogą to byc końcówki drążków ( któryś z elementów do wymiany) lub np zle ustawiona zbieżność kół. A czy jak puścisz kierownicę,to auto zjeżdzą na któryś bok?
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...
    Czujniki kontroli ciśnienia w oponach - system TPMS
    Ciśnienie jest bardzo ważnym parametrem opon – od niego zależy przyczepność do jezdni, droga hamowania, zużycie paliwa, hałas opon czy wreszcie wytrzymałość ogumienia. Niestety, według badań Moto Data, aż 58% kierowców ...