Fiat seicento drżenie kierownicy i opory na kierownicy

09 Paź 2010, 11:43

Witam w moim seicencie jakiś czas temu pojawiły się drgania na kierownicy podczas jazdy niezależnie czy jechałem prosto czy w zakrętach wyważyłem koła sprawdziłem ciśnienie. Po tych operacjach było tak że raz ta kierownica drżała raz nie, a teraz dodatkowo pojawiły się duże opory podczas jazdy z małymi prędkościami. Drżenie kierownicy wygląda w ten sposób że podczas jazdy kierownica odchyla się o kilka stopni w obie strony na przemian. Czy ktoś może spotkał się już z czymś takim i może wiadomo co jeszcze można zrobić żebym mógł bezpiecznie tym maleństwem jeździć. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
mk61
Nowicjusz

Miejscowość: łódzkie

09 Paź 2010, 12:40

mk61 napisał(a):że podczas jazdy kierownica odchyla się o kilka stopni w obie strony na przemian

Myślę ze:
1/ Mozesz mieć nadmierny luz w przekladni,drązkach kierowniczych i koncowkach drązków kier.
2/ Sprawdz czy przypadkiem nie ma luzu na łaczeniu wałka kierowniczego z przekładnia kierowniczą/luzuje się śruba ściskająca walek kierowniczy/..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Paź 2010, 14:00

Zgadzam się z Przedmówcą,mogą to byc końcówki drążków ( któryś z elementów do wymiany) lub np zle ustawiona zbieżność kół. A czy jak puścisz kierownicę,to auto zjeżdzą na któryś bok?
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum Danych ŠKODA AUTO - cyfrowe serce marki
    Zajmujące 700 m2 Centrum Danych ŠKODA AUTO steruje procesami produkcyjnymi i logistycznymi ośmiu fabryk i siedemdziesięciu importerów marki. Przedstawiamy kulisy tego niesamowitego miejsca. Od wciśnięcia przycisku ...