FIAT SEICENTO LPG

08 Lut 2009, 21:39

Witam wszystkich, i zwracam się z uprzejmym pytaniem. Czy wie ktoś może ile kosztuje instalacja LPG do Fiata Seicento z silnikiem 0,9 l ?? Nie za bardzo mam w najbliższych dniach czas na odwiedzanie zakładów, a narazie chcę wiedzieć orientacyjnie cenę takiego "luksusu" i wyliczyć czy mi się to opłaci.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

08 Lut 2009, 22:31

koczas napisał(a):Witam wszystkich, i zwracam się z uprzejmym pytaniem. Czy wie ktoś może ile kosztuje instalacja LPG do Fiata Seicento z silnikiem 0,9 l ?? Nie za bardzo mam w najbliższych dniach czas na odwiedzanie zakładów, a narazie chcę wiedzieć orientacyjnie cenę takiego "luksusu" i wyliczyć czy mi się to opłaci.

o ile sie nie myle to tam tylko instalka 2gen i koszt zalezy gdzie, ale waha sie między 1600-1800zl
bols
Nowicjusz

09 Lut 2009, 01:30

Ja jestem posiadaczem 600-tki i uważam, że gaz do niej to nieporozumienie. Ona pali śladowe ilości paliwa.
Seraf

09 Lut 2009, 16:39

6 litrów benzyny do nie jest dla mnie "śladowa ilość", a żeby ten wynalazek jakoś jechał trzeba go cisnąć to i spali 7 litrów. To stanowczo za dużo. W najbliższym czasie rozstrzygnie się czy seicento zostanie i zamontowany zostanie gaz, czy kupiony będzie fiat panda(bądź coś innego), który chociaż jakoś w środku wygląda i nie ma gołych blach na drzwiach:/
koczas
Aktywny

09 Lut 2009, 19:20

To jeżeli Seicento za dużo Ci pali, to mam dla Ciebie rozwiązanie.
Motorynka pali mniej :lol:
Seraf

09 Lut 2009, 20:24

To jak dla ciebie seicento pali mało to ok, twoje pieniądze. Daewoo Matiz(którego nie uważam za wspaniałe auto) spalanie wg producenta 4,8 czyli litr mniej niż ten "pożalsię" boże wynalazek fiata, skoda fabia 1,2- 5,7 litra PB także o czym mowa. Ten silnik 0,9 w seicento powinien palić 5 litrów max a nie 6 litrów. Stać mnie na więcej niż motorynka, ale to chyba trochę denerwujące, że autem z silnikiem 1,9 i 130 KM podróżuję taniej niż z takim co ma ok 90 KM mniej?? Seicento nie jest ekonomicznym samochodem i nie mamy co dyskutować.
koczas
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Volvo V90 Cross Country w zimie
    Volvo V90 Cross Country powstał, by stawić czoło trudnym warunkom drogowym i pokonywać oblodzone i zaśnieżone szosy. Do tego miał być duży i komfortowy. Trzeba przyznać, że udał im się ten zabieg! Sami Szwedzi przyznają, ...

09 Lut 2009, 21:09

No a spalenie Seicento wg. producenta jest 5l ... to może coś z autkiem ... nie opłaca Ci się pakować butli w coś takiego ...

To już diesel żony 130-konny z silnikiem 1.9 w turbo dieslu pali 6-7l ... przy ekonomicznej jeździe. Wiem że to benzyna to SC ale to już o 1.0 więcej a pali nie wiele więcej :? coś tutaj nie tak :?
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

09 Lut 2009, 21:11

Oczywiście, że masz coś z autem. Widziałeś w moim podpisie moje spalanie? To SC 1100 ccm!
Seraf

09 Lut 2009, 21:26

Tylko że w książce od obsługi mam wpisane, że ten samochód ma palić 5,8 litra na trasie!! A w tej samej książce jest również spalanie dla silnika 1,1 które jest o jakieś 0.3 litra mniejsze niż w 0,9!! A dynamika w seicento 1,1 jest nieporównywalna z tym z 0,9. Mnie nikt nie przekona do tego samochodu i najprawdopodobniej moja rodzina w niedługim czasie pozbędzie się go. Zakup tego auta jest największą motoryzacyjną porażką rodziny, która już wiele wozów obróciła.
koczas
Aktywny

09 Lut 2009, 22:27

A jak założysz do niego gaz , to będzie już totalna porażka - odczujesz prawdopodobnie dość pokażny spadek mocy , a oszczędności z takowego zabiegu będą tylko pozorne .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lut 2009, 01:30

bonifacy napisał(a):A jak założysz do niego gaz , to będzie już totalna porażka - odczujesz prawdopodobnie dość pokażny spadek mocy , a oszczędności z takowego zabiegu będą tylko pozorne .

Dokładni przy tak małej mocy zakładając lpg tracimy kolejne par koni i pewnie, przez co spalanie w przedziale 7-8l lpg przy próbie osiągnięcia dynamiczne jazdy to będzie norma.
Dlatego w tak małych silnikach zazwyczaj instalacja lpg jest mało opłacalna
bols
Nowicjusz

10 Lut 2009, 10:32

LPG w takim małym autku chyba mija się z celem.
Spadnie moc w i tak słabym aucie więc spalanie podskoczy jeśli chcesz w miarę sprawnie się poruszać.
stasiowski121

10 Lut 2009, 15:44

Dobrze prawią i ich słuchaj no chyba,że masz okazję załozyć instalke za darmo,Seicento oczywiście,że nie jest ekonomicznym samochodem ale instalacja to też butla gazowa o tym nie zapominaj!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Lut 2009, 18:57

jeszcze nie mam furki ale mam zamiar kupic wlasnie SC 1100 i zadnego gazu. obniza moc silnika jesli jedziemy na gazie. ja bym nie zakladal
lukasz_17
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Łomży

16 Lut 2009, 19:38

Solidaryzuje sie ze wszystkimi przedmówcami ktorzy twierdzą,ze gaz w takim samochodzie to nieporozumienie,no chyba,że kolega zamierza przekładać tę instalację do nastepnych posiadanych cieniasow ,wtedy koszty się mu zwróca ale kiedy to nastąpi?No i ta butla .Trzeba by znależć 15 litrową max,sa takie? :roll:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)