Fiat Seicento - sonda lambda

12 Lip 2014, 21:00

Cześć wszystkim.
Od pewnego czasu borykam się z problemem w moim aucie a mianowicie z błędem w komputerze wypadającego zapłonu. Byłem u mechanika, wszystko zostało sprawdzone a jedyne co powiedział żeby wymienić to cewki, które mogą być przyczyną. Cewki wymieniłem lecz problem nie ustąpił. Ostatnio jednak w komputerze pojawił się błąd, że druga sonda lambda za wolno oscyluje, i stąd moje pytanie, czy może być ona przyczyną problemu w wypadającym zapłonem ??
Dzięki.
Borys9366
Nowicjusz

Auto: Fiat Seicento
Silnik: 1.1 55KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Sie 2014, 12:48

Wątpliwa sprawa ale jej wykluczyć nie można.Można zawsze kupić sondę...Nawet uniwersalną i zamienić wtyczki z tej starej.
Raczej przyczyn szukałbym w zakłócenia w dolocie powietrza ,choć problem elektryczny tez może być przyczyną. Zmieniłbym dla sprawdzenia warsztat na inny z kompem i diagnostyką elektryczną. Tak dla sprawdzenia. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

06 Sie 2014, 20:44

Wypadanie zapłonu może być związane z kiepską kondycją silnika po stronie mechanicznej. Zbyt niskie sprężanie , brak luzu na zaworach , zarzucanie świecy olejem przez zużyte pierścienie , tłoki , gładż cylindra itd....itd....
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...