Fiat Seicento - sonda lambda

12 Lip 2014, 22:00

Cześć wszystkim.
Od pewnego czasu borykam się z problemem w moim aucie a mianowicie z błędem w komputerze wypadającego zapłonu. Byłem u mechanika, wszystko zostało sprawdzone a jedyne co powiedział żeby wymienić to cewki, które mogą być przyczyną. Cewki wymieniłem lecz problem nie ustąpił. Ostatnio jednak w komputerze pojawił się błąd, że druga sonda lambda za wolno oscyluje, i stąd moje pytanie, czy może być ona przyczyną problemu w wypadającym zapłonem ??
Dzięki.
Borys9366
Nowicjusz

Auto: Fiat Seicento
Silnik: 1.1 55KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Sie 2014, 13:48

Wątpliwa sprawa ale jej wykluczyć nie można.Można zawsze kupić sondę...Nawet uniwersalną i zamienić wtyczki z tej starej.
Raczej przyczyn szukałbym w zakłócenia w dolocie powietrza ,choć problem elektryczny tez może być przyczyną. Zmieniłbym dla sprawdzenia warsztat na inny z kompem i diagnostyką elektryczną. Tak dla sprawdzenia. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

06 Sie 2014, 21:44

Wypadanie zapłonu może być związane z kiepską kondycją silnika po stronie mechanicznej. Zbyt niskie sprężanie , brak luzu na zaworach , zarzucanie świecy olejem przez zużyte pierścienie , tłoki , gładż cylindra itd....itd....
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator w naszym samochodzie
    W tym temacie nie dyskutujemy o problemach z akumulatorami i ładowaniem. Jak odłączać/podłączać akumulator? Przy odłączaniu klem od akumulatora najpierw należy odłączyć przewód minusowy – pozwoli to uniknąć zwarcia ...