Fiat Siena 1.6 - niestabilna praca silnika

24 Lut 2011, 20:54

Mam od ok. tygodnia mały problem z moją Sieną. W poprzednim tygodniu był wymieniany czujnik wałka rozrządu, potem w weekend zrobiłem dużą trasę (ponad 600 km), wszystko było OK. W niedzielę zauważyłem po odpaleniu dziwnie wysokie wolne obroty, potem na skrzyżowaniu raz mi przygasł, musiałem go odpalić z lekkim wciśnięciem gazu, bo inaczej nie zaskakiwał. Mechanik przeczyścił mi silniczek krokowy i przepustnicę (falowały wolne obroty). Lekko się poprawiło (nie gasł już, w miarę ustabilizowały się wolne obroty). W międzyczasie podejrzenie padło jeszcze na układ WN - kolejna nieznaczna poprawa po zmianie świec i kabli.

Problem jest w tym, że zdarzy się jeszcze autku zgasnąć raz na jakiś czas, zdarza się też że zaszaleją wolne obroty i podskoczą do ok 2500. Silnik ma moc, zbiera się ładnie, ale na wolnych obrotach słychać (i czuć po telepaniu) że czasem wyleci zapłon. Czy to może być objaw padającej cewki? Co jeszcze wziąć pod uwagę?
toor
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 17 06 2005
Auto: Fiat Siena 1.6 16V HL

27 Lut 2011, 11:52

A co było powodem wymiany czujnika wałka rozrządu? totalnie nie palił czy szarpał i przerywał?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

28 Lut 2011, 17:24

Marchewa się świeciła, od momentu kupna (sierpień 2010) był ten błąd ale nie dawał objawów, nawet nie przerywał w ogóle.
Teraz wymieniłem jeszcze cewkę WN, chodzi dużo stabilniej i nie ma przebicia (poprzednia czasami przebijała do masy).
toor
Nowicjusz

28 Lut 2011, 18:07

A teraz po wymianie kabli, cewki i świec dalej lekko nim telepie na wolnych obrotach?
arciasty
Stały forumowicz

28 Lut 2011, 18:58

No dokładnie tak, dalej lekko telepie, pomimo, że mamy praktycznie pewność z mechanikiem że rozrząd jest ustawiony dobrze (posiada blokady do jego ustawiania, gdy grzebie się w okolicach paska, a tam właśnie był ów czujnik).
toor
Nowicjusz

01 Mar 2011, 10:53

toor napisał(a): mamy praktycznie pewność z mechanikiem że rozrząd jest ustawiony dobrze (posiada blokady do jego ustawiania, ).

To praktycznie czy teoretycznie macie pewność bo w 1.6 16 fiata trzeba naprawdę dobrej wprawy do ustawienia rozrządu. Recz którą kiedyś już przerabiałem - są na rynku blokady tzw. rzemieślnicze i są one do d**py, Zrobione na wzór oryginalnych tylko trochę przesunięte na klinach ( sprawdzaliśmy ze 3 komplety i każdy pasował inaczej) a większość warsztatów nie używa zegara do ustawienia punktu zwrotnego na wale. Przestawiony o parę stopni wałek nie będzie powodował zamulenia auta a lekkie szarpanie na wolnych obrotach.
arciasty
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator średniej prędkości
    Prędkość taką można obliczyć dzieląc wskazania licznika przejechanych kilometrów przez czas pokonania tej drogi. W ruchu jednostajnym prędkość chwilowa, z jaką porusza się ciało, jest równa prędkości średniej. ...
    Uwaga Dziecko! Początek roku szkolnego
    Standardowo od 1 września na przejściach dla pieszych pojawia się więcej dzieci w tym roku będzie to od 3 września kiedy to zaczyna sie pierwszy dzień szkoły. Wiele z nich będzie samodzielnie pokonywać drogę z domu do szkoły ...

01 Mar 2011, 11:42

Mechanik mi pokazywał te blokady, ma oryginalne, ale w sumie na ręce mu nie patrzyłem. Grunt że auto jeździ i w sumie jedyne co mu dolega to czasami te drgania. Jak następnym razem będę u niego coś robił to mu każę ustawić to tak jak trzeba.

EDIT:
Dzisiaj zajechałem na stację i kupiłem sobie na próbę STP do czyszczenia wtrysków. Wlałem tak z 1/4 buteleczki (bo i tyle benzyny mam obecnie w baku). Drgania jakby są nieco mniejsze. Mało tego, podciągnąłem sobie trochę wyżej pedał sprzęgła (niedawno też była zmieniana linka i szukam sobie optymalnego ustawienia) i drgania spadły jeszcze bardziej...
toor
Nowicjusz