Fiat Siena czy Opel Astra F

18 Gru 2013, 01:12

Około na luty-marzec planuje zakup Auta za 3-4tysiące.
Ciągle zastanawiam się nad 2 markami :
- Fiat Siena
- Opel Astra F (I)
Szukam raczej 1,4 silnika,ale to nie wymóg.

Kieruje się :
- BUDŻETEM i EKONOMIĄ
- małe spalanie
- trwałe blachy
- tanie i łatwo dostępne części
- wole modele 5 drzwiowe i 5 osobowe
- oczywiście GAZ
Sami rozumiecie, tani w utrzymaniu.

Podobno fiat siena ma gorsze blachy. Nie posiada również klimatyzacji (Atra posiada)
Co uważacie ? CO wybrać. Chcialbym wybrać dobrze, gdyż z funduszami słabo a chcialbym, aby auto służyło jak najdłużej.

PS: pewien znajomy sprzedaje auto. 20km od mojego miasta. Fiat siena 1,4 silnik. 98 rocznik, 120.000 na liczniku. chce około 3.000 zł, dopiero na święta pojade obejrzeć dokładnie.
Przez telefon mówił, że nie widać rdzy, jedynie jest w podłodze auta. 1 właściciel.
Oczywiste, że lepiej od znajomego, niż od nieznanego z ogłoszeń.
Co uważacie o zardzewiałej podłodze ? (podwozie to sie chyba nazywa)
- Niektórzy mówią, że wydać 500+zł na wycięcie blach i z głowy
- niektórzy żeby nic nie robić bo się coś tam bardziej zepsuje
- niektórzy, że wystarczy kupić jakiś spray co znika rdza i sie metal zrasta.
kruko12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 12 1994
Auto: Fiat 126p
Rok produkcji: 1997

18 Gru 2013, 01:21

Myślę że bezpieczniejszym wyborem będzie Astra.
kruko12 napisał(a):Co uważacie o zardzewiałej podłodze ? (podwozie to sie chyba nazywa)

Zależy jak bardzo zardzewiała.
Jak są jedynie małe ogniska to rzeczywiście wystarczy je pomalować podkładem reaktywnym :ok:
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

18 Gru 2013, 01:34

kruko12 napisał(a):Przez telefon mówił, że nie widać rdzy, jedynie jest w podłodze auta. 1 właściciel.
Oczywiste, że lepiej od znajomego, niż od nieznanego z ogłoszeń.
Co uważacie o zardzewiałej podłodze ? (podwozie to sie chyba nazywa)

Rdza niewidoczna jest 3X groźniejsza od widocznej.

Zależy od tego na ile rdza zdołała się rozprzestrzenić, ile i jak dużych miejsc jest skorodowanych. Ale tak czy siak pierwsza opcja - płacimy za wycięcie i oczyszczenie, po czym wspawanie zdrowej blachy.

kruko12 napisał(a):Podobno fiat siena ma gorsze blachy. Nie posiada również klimatyzacji (Atra posiada)
Co uważacie ? CO wybrać. Chcialbym wybrać dobrze, gdyż z funduszami słabo a chcialbym, aby auto służyło jak najdłużej.

Czy ma gorsze blachy to nie wiem, jedne fiaty miały świetne blachy inne tragiczne tutaj trudno mi powiedzieć. Ale Astra wzorowych nie ma... Z tym musisz się liczyć.

Tak czy siak ja bym zdecydowanie wybrał Astrę. Nawet bym się nie zastanawiał. Generalnie wg. mnie ten samochód jest po prostu lepszy. Poza problemami z blachą ciężko powiedzieć coś złego na ten samochód. Jest bardzo dobry i ekonomiczny w eksploatacji. Części śmiesznie tanie i łatwo dostępne (duży wybór), prosta budowa samochodu, mało awaryjny.

Generalnie polecam 1.4 i 1.6. Ale różnica w spalaniu między nimi jest śmieszna, a 1.6 już jedzie. Być może 1.6 jest równie niezawodny co 1.4. Jedna 1.4 8v nie jedzie (mało mocy), ale poza tym śmiało mogę stwierdzić, że to bardzo dobra jednostka :ok:.

Wszystko fajnie, taka jest moja opinia ale...

No i tu pojawia się jedno ale... Możesz kupić samochód od znajomego??? To zaufany znajomy??? Jeśli tak i samochód jest na prawdę wart swojej ceny to zwykle mówię - no co czekasz??? Ale tutaj ciężko mi to powiedzieć bo uważam, że lepiej pewna, zadbana Siena w dobrym stanie niż trafić na zajeżdżoną przez jakiegoś "amatora-wiejskiego-rejsera" Astrę. Zależy na ile ten samochód jest wart swojej ceny, a znajomy zaufany. Jeśli ta Siena odpadnie to zdecydowanie szukał bym ładnej i nie pordzewiałej Astry.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

18 Gru 2013, 01:40

Odpuść te śmieszne pojazdy samochodopodobne i poszukaj czegoś w tym stylu
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A na rdzę nawet nie pacz, nie przeszkadza to w jaździe, a jak na podłodze to nawet jej nie widać.
A samochód z rdzą lżejszy i szybszy! :ok:
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne

18 Gru 2013, 01:53

mih napisał(a):Odpuść te śmieszne pojazdy samochodopodobne i poszukaj czegoś w tym stylu
[link do Otomoto wygasł]
A na rdzę nawet nie pacz, nie przeszkadza to w jaździe, a jak na podłodze to nawet jej nie widać.
A samochód z rdzą lżejszy i szybszy! :ok:

Po pierwsze - Nie pisz takich głupot, a pro po rdzy bo tutaj w grę wchodzi już czyjeś bezpieczeństwo... Jeśli samochód ma mocno skorodowane podwozie staje się śmiertelnym niebezpieczeństwem, a nie środkiem lokomocji. Przy "nie daj Boże" wypadku, bądź nawet przy normalnej jeździe samochód może się po prostu złamać jak zapałka...

Po drugie - Zanim coś napiszesz odrób pracę domową z Języka Polskiego, być może dziś nauczysz się jak się piszę PATRZ...

Moim zdaniem zdążyłeś już zasłużyć na BANA... Nie bardzo rozumiem jakim cudem ten profil "mih" wciąż istnieje na tym forum... Pomyślałeś co jak na forum wejdzie ktoś kto nie wie nawet jak wygląda rdza ale chce kupić stary samochód??? Co jak przeczyta ten Twój durny post i akurat znajdzie jakiś samochód po bardzo okazyjnej cenie i powie: "eeee tam, to tylko rdza, w dodatku tej podłogi i tak nie widać, nie musi wyglądać pięknie"??? No bo taki właśnie kretyński post napisałeś na jednym z większych forum samochodowych w Polsce, czyta to taka liczba osób do której ty nawet nie potrafisz policzyć... Nie mogę z nim!!! Zrobi ktoś coś??? Chociaż wykasujcie te irracjonalne posty!!!

Vermin
Stały forumowicz

18 Gru 2013, 08:32

mih prosze cie wróć do piaskownicy i zajmij sie lepieniem babek bo tutaj na forum jesteś już spalony.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

18 Gru 2013, 09:21

Ja bym wybrał Astre ale z silnikiem 1.6 8v 75km. Po prostu lepiej jedzie i silnik jest znakomity. Astra jest również lepiej wykonana i lepiej jeździ.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Gru 2013, 09:34

A ja bede bronił Fiata :yes: 1.4 w Sienie odpuść bo to katastrofa,szukaj 1.2 lub 1.6,blacha jak blacha wytrzyma dłużej niż w Astrze ale w Sienie zwróc uwage na stan podłogi (najwiekszy minus większości Fiatów),tani w eksploatacji,dość pojemny bagażnik (może spełniać rolę samochodu rodzinnego).
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

18 Gru 2013, 13:19

Nie panie kolego. 'Pana' poglądy nie są oryginalne, one są niebezpieczne dla nowych użytkowników szukających porady na tym forum. Ja wiem, że trollowanie to sztuka tylko, że 'panu' to niezbytnio wychodzi a cierpią na tym ci, którzy nie znają się na autach.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

18 Gru 2013, 16:20

postów pana "mih" nawet nie czytam. Temat powstał by mi pomóc, a nie się z kimś kłucić.

Opel Astra - 3 głosy
Fiat Siena - 1 głos
Ogólnie z waszych opinii wynika : Fiata wziąść tylko, gdy ten kumpel ma super stan za dobrą cene. Jeśli nie, szukać Opla.

natomiast, aż taka różnica jest między 1,4 a 1,6 ? bo ktoś tu napisał, że "tylko nie 1,4 to masakra"
70 koni według mnie starczy do standardowych potrzeb.
kruko12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 12 1994
Auto: Fiat 126p
Rok produkcji: 1997

18 Gru 2013, 17:02

Vermin napisał(a):Generalnie polecam 1.4 i 1.6. Ale różnica w spalaniu między nimi jest śmieszna, a 1.6 już jedzie. Być może 1.6 jest równie niezawodny co 1.4. Jedna 1.4 8v nie jedzie (mało mocy), ale poza tym śmiało mogę stwierdzić, że to bardzo dobra jednostka :ok:.

kon146 napisał(a):Ja bym wybrał Astre ale z silnikiem 1.6 8v 75km. Po prostu lepiej jedzie i silnik jest znakomity. Astra jest również lepiej wykonana i lepiej jeździ.

My napisaliśmy :wink:.

kruko12 napisał(a):natomiast, aż taka różnica jest między 1,4 a 1,6 ? bo ktoś tu napisał, że "tylko nie 1,4 to masakra" 70 koni według mnie starczy do standardowych potrzeb.

60 KM. To nie jest masakra, ten samochód jest niesamowicie lekki, widziałem dużo wolniejsze samochody... Te 8 zaworów ładnie zbiera go z dołu. Najlepiej to się po prostu przejedź taką jak ktoś w okolicy będzie sprzedawać, pierwsze lepsze ogłoszenie. Powiem tak, jeśli chcesz się spokojnie przemieszczać i nie jesteś "ścigantem", raczej nie wyprzedzasz jadąc spokojnie prawym pasem nie licząc czasu dojazdu na stoperze i nie planujesz robić nim tras 4 cztery raz w roku to spokojnie możesz brać. Aczkolwiek wyjazd na wakacje 1.4 8v... No ciężko może być Ci wyprzedzić kogoś... Zależy czy samochód ma być raczej użytkowany tylko w mieście czy nie. Bo jeśli trochę tras to 1.6. Jeśli tylko miasto to 1.4 da rade.

Vermin
Stały forumowicz

18 Gru 2013, 17:31

Można też poszukać 1.4 8v 82km ale głownie wkładany przed liftem.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Gru 2013, 20:28

kruko12 napisał(a):natomiast, aż taka różnica jest między 1,4 a 1,6 ? bo ktoś tu napisał, że "tylko nie 1,4 to masakra"
Te wszystkie w/w jednostki napędowe Fiata to jeden ciul. Różnią sie tylko skokiem tłoka i średnicą cylindra. Wybierz taki który będzie w najlepszym stanie. Z podanych dwóch aut, wybrałbym Astrę.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

19 Gru 2013, 21:04

kruko12 napisał(a):natomiast, aż taka różnica jest między 1,4 a 1,6 ? bo ktoś tu napisał, że "tylko nie 1,4 to masakra"

Miałem asty zarówno 1.4 jak i 1.6
Trudno powiedzieć czy różnica jest ,,aż taka" lecz niewątpliwie jest. Z moich obserwacji, tak w skrócie 1.4 ma gorszy dół i wymaga wyższych obrotów. 1.6 jedzie lepiej a pali tyle samo.
1.4 oczywiście można bez problemu jeździć po mieście jednak wyprzedzania na trasie sobie nie wyobrażam.

Fiata sieny nie znam lecz astrę mogę z czystym sumieniem polecić jako dobry, tani i nadzwyczaj praktyczny samochód choć zaprzyjaźniony z rudą :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

19 Gru 2013, 22:51

Mimo że fiatami jeżdżę i nie będę ukrywał że na żadnego fiata co miałem nie musiałem narzekać to wybrałbym astrę przede wszystkim dlatego bo ma pewniejsze prowadzenie i znacznie mniej kłopotliwe serwisowanie . Bo części do fiata Siena i punta są w większości wspólne a i tak ciężko dostać coś na miejscu przeważnie do odbioru na drugi dzień,a z astrą jest już całkiem inaczej bo tego jeździ najwięcej i przeważnie wszystko jest na miejscu i do tego trochę taniej a wymiana przeważnie w astrze czasowo też wypada szybciej . Na pewno nie polecam sieny z silnikiem 1.4 z 3 zaworami na cylinder ten silnik jest legendą o awaryjności fiat polecam silniki 1.2 ma też 75 koni i spali naprawdę przyzwoicie a silnik w sienie 1.6 ma już naprawdę zadowalające osiągi astra 1.6 16v ecotec na pewno nie da rady nawet 1.8 90 km ale to raczej ze względu na wagę choć spalanie jest prawie identyczne. Siena jeśli chodzi o blachę wypada różnie są egzemplarze co korozja wogule nie występuje i są też zjedzone masakryczne zresztą astra wypada podobnie .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2