Miejski, maly, brzydki, powolny, tani do 8 tysiecy

15 Gru 2013, 13:27

Witam
Przyszly ciezkie czasy, wymagajace rozwaznych decyzji na skutek ktorych bede musial sprzedac swojego ukochanego Focusa II 2,0. Uwielbiam ten samochod, ale coz... kasa ;/

W zwiazku z tym zastanawiam sie nad kupnem malego miejskiego autka. Wiadomo bez jakiegokolwiek samochodu to jak bez reki. Mieszkam w miescie i w ramach oszczednosci staram sie korzystac z komunikacji miejskiej, ale czasem potrzebuje samochodu.
Kryteria sa proste:
-cena: 5-8 tysiecy, wydaje mi sie ze mozna dostac w tej cenie cos w stanie w maire przyzwoitym, co nie bedzie tylko skarbonka bez dna,
-maly - oczywiscie mysle o czyms z segmentu B, ze wzgledu na oszczednosc,
-raczej benzyna - jezdze na krotkich trasach i mysle ze oszczedny diesel moze mnie z tego powodu wpakowac w nieoszczedne duze koszta,
-brzydki :D - no nie oszukujmy sie, za ta cene w segmencie B sa raczej brzydale ;)
-TANI W UTRZYMANIU-to jest priorytet. Ten samochod ma sluzyc tylko do tego zeby sie przemiescic w 1-2 osoby z A do B. Licze na bezawaryjnosc, na tyle na ile jest ona mozliwa w takich starszych samochodzikach, no i tanie ubezpieczenie,
-fajnie by bylo zeby nie byl AZ TAK strasznie kobiecy... no i strasznie mnie denerwuje jak zegary w samochodzie sa na srodku a nie przed kierowca-tam gdzie ich miejsce... no ale moze i do tego mozna sie przyzwyczaic,
-wiem ze po przesiadce z obecnego samochodu nie bede czul absolutnie zadnej przyjemnosci z jazdy, wiem ze nie bede mial pewnie nawet polowy mocy ktora mam teraz, nie wspominajac o wlasciwosciach jezdnych, trudno, jakos sie przemecze przez najblizsze 2-3 lata :(

Bardzo prosze o wasze opinie, na jakich modelach skupiac uwage.
RKfan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 02 2009
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Ford Focus Mk2

15 Gru 2013, 13:46

Polo mk III sprzed liftingu ,1.9 SDI .
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Gru 2013, 13:51

a ja bym celował w Lanosa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

15 Gru 2013, 14:08

Do 8000 zł to na otomoto można znaleźć BMW 320d E46 compact . Kup BMW ,kup BMW ,nie bądź frajer ,czerp z życia.
Jest jedno odstępstwo od twoich krytriów : Ta Buma w przeciwieństwie do Polo 1.9 SDI nie jest powolna.
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008

15 Gru 2013, 14:24

Małe brzydkie tanie - corsa b, polo. Małe ładne, całkiem żwawe - civic 6 gen. 1.4 1.5 (tak, kwestia gustu ii tak, jestem wielkim fanem hondy :P ).
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

15 Gru 2013, 14:35

Dzieki za odpowiedzi.
Za 2-3 lata mam odkupic pewien zajebisty samochod, wtedy bede czerpal z zycia, poki co podziekuje za BMW ;)
Lanos nie przekonuje mnie pod jednym wzgledem-spalanie tych silniczkow jest nieprzyjemne, no chyba ze gaz, ale z dobrym LPG chyba nie bedzie latwo znalezdz.
Polo ciekawa propozycja, warto brac z benzyna jesli sensownego egzemplarza z dieslem nie dostane? Jesli tak to jaka?
Nigdy nie przepadalem za civiciem VI niestety.
O Corsie B od poczatku myslalem, jakies typy w jaki silnik uderzac ewentualnie?
W tym przedziale moze udaloby mi sie znalezdz Corse C, warto sie w to pakowac?
RKfan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...

15 Gru 2013, 15:26

Brzydkie - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :mrgreen:
a tak na poważnie to może coś takiego Cie zainteresuje?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wiem że słaby silnik no ale jak ma rzadko jeżdzić to ujdzie.
no i może zostać przy marce i kupić Focusa Igeneracji? Tylko uwaga na rdze.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

15 Gru 2013, 15:38

RKfan napisał(a):W tym przedziale moze udaloby mi sie znalezdz Corse C, warto sie w to pakowac?

To jak masz wymagania co do wygladu :D i interesuje Cie corsa to może sprawdź starlet???
Przejedź się nią i porównaj do corsy.
Co do psucia się corsa vs starlet nie ma żadnego porównania....
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

15 Gru 2013, 16:26

Brzydki :arrow: [link do oferty na Allegro wygasł]
;d
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6

15 Gru 2013, 16:29

Focusa nie kupie, uderzam w cos mniejszego, co naprawde bedzei tanie.
Ibiza to ciekawa opcja, napewno ciekawszy samochod od Corsy np. Nie bedzie jednak drozszy w utrzymaniu niz np Polo albo Corsa B?
Starlet to fajna opcja o ktorej bym nie pomyslal, dzieki ;) No i fakt-spelnia kryterium wygladu :D Jednak to bardzo malo popularne autko, ciezko mi bedzie znalezdz jakiekolwiek, mieszkam w Gdańsku. Zastanawiam sie czy z powodu malej popularnosci nie byloby problemu z naprawa.

Co do Tacumy to niestety "brzydki" nie jest moim jedynym kryterium, gdyby bylo to napewno Tacuma by wygrala :D
RKfan
Nowicjusz

15 Gru 2013, 16:32

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

15 Gru 2013, 16:32

RKfan napisał(a):Starlet to fajna opcja o ktorej bym nie pomyslal, dzieki No i fakt-spelnia kryterium wygladu Jednak to bardzo malo popularne autko, ciezko mi bedzie znalezdz jakiekolwiek, mieszkam w Gdańsku. Zastanawiam sie czy z powodu malej popularnosci nie byloby problemu z naprawa.

Starych Toyot nie trzeba naprawiać :D
Problemów z naprawą nie będzie ponieważ niema tam żadnych skomplikowanych rozwiązań, po prostu zwykły samochód. Każdy majster go ogarnie :ok:
KonradMB
Aktywny

15 Gru 2013, 16:35

mihau masz coś do mnie? Zapraszam jeżeli masz jakiś problem, podam Ci adres, ewentualnie spotkamy się w połowie drogi. Tylko na tyle cie stać by obrażać mnie wstawiając jakieś durne grafiki w podpisie profilu? Nie wiem czy chciałeś mnie zdenerwować? Efekt taki, że mnie rozśmieszyłeś :mrgreen:

A wracając do tematu. Co do corsy C. Ostatnio miałem taką do dyspozycji z owianym złą sławą 1.0 benzyna. Co do samego samochodu pomijając silnik. Jak na samochód tej klasy dosyć dobrze wykonany, plastiki jakoś szczególnie nie trzeszczą. Skrzynia biegów dosyć precyzyjna, dobra widoczność i wydajne wspomaganie zapewniają łatwość w manewrowaniu. Dość bezawaryjny model, w moim egzemplarzu z 2002r i z przebiegiem 140tys próby czasu nie wytrzymały tłumiki środkowy i końcowy. Poza tym wszystko super. Jeżeli na 1 miejscu stawiasz ekonomie to 1.0 może być ok, zatankowałem pod korek, jeździłem tylko w mieście, 0 trasy ( nie wyobrażam sobie jechać tym w trasie :mrgreen: ) i spalanie wyszło mi równe 6 l co uważam za nadzwyczaj dobry wynik.
Silnik z racji śmiesznej pojemności bardzo mało elastyczny i wymaga wysokich obrotów, do cichych też nie należy ale coś za coś.
Co może wkurzać to niskie zawieszenie, trzeba ostrożnie przejeżdżać przez progi zwalniające.
Corsa C nie rdzewieje już tak jak starsze ople.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

15 Gru 2013, 16:45

Jeśli nie jesteś zbyt wysoki to jest jeszcze
[link do oferty na Allegro wygasł]
i jej brat
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 1.4TDi to jest 1.9TDi z uciętym jednym cylindrem, najlepszy silnik do Lupo.
KonradMB
Aktywny

15 Gru 2013, 17:26

No Arosa/Lupo bardzo fajna opcja, w sam raz dla mnie, juz mocno pod ten limit 8 tysiecy, ale fajny samochodzik.
Dzieki za wszystkie wypowiedzi, mam troche fajnych opcji, bedzie trzeba pomyslec i poszukac konkretnych modeli.
RKfan
Nowicjusz