Miejski, maly, brzydki, powolny, tani do 8 tysiecy

15 Gru 2013, 14:27

Witam
Przyszly ciezkie czasy, wymagajace rozwaznych decyzji na skutek ktorych bede musial sprzedac swojego ukochanego Focusa II 2,0. Uwielbiam ten samochod, ale coz... kasa ;/

W zwiazku z tym zastanawiam sie nad kupnem malego miejskiego autka. Wiadomo bez jakiegokolwiek samochodu to jak bez reki. Mieszkam w miescie i w ramach oszczednosci staram sie korzystac z komunikacji miejskiej, ale czasem potrzebuje samochodu.
Kryteria sa proste:
-cena: 5-8 tysiecy, wydaje mi sie ze mozna dostac w tej cenie cos w stanie w maire przyzwoitym, co nie bedzie tylko skarbonka bez dna,
-maly - oczywiscie mysle o czyms z segmentu B, ze wzgledu na oszczednosc,
-raczej benzyna - jezdze na krotkich trasach i mysle ze oszczedny diesel moze mnie z tego powodu wpakowac w nieoszczedne duze koszta,
-brzydki :D - no nie oszukujmy sie, za ta cene w segmencie B sa raczej brzydale ;)
-TANI W UTRZYMANIU-to jest priorytet. Ten samochod ma sluzyc tylko do tego zeby sie przemiescic w 1-2 osoby z A do B. Licze na bezawaryjnosc, na tyle na ile jest ona mozliwa w takich starszych samochodzikach, no i tanie ubezpieczenie,
-fajnie by bylo zeby nie byl AZ TAK strasznie kobiecy... no i strasznie mnie denerwuje jak zegary w samochodzie sa na srodku a nie przed kierowca-tam gdzie ich miejsce... no ale moze i do tego mozna sie przyzwyczaic,
-wiem ze po przesiadce z obecnego samochodu nie bede czul absolutnie zadnej przyjemnosci z jazdy, wiem ze nie bede mial pewnie nawet polowy mocy ktora mam teraz, nie wspominajac o wlasciwosciach jezdnych, trudno, jakos sie przemecze przez najblizsze 2-3 lata :(

Bardzo prosze o wasze opinie, na jakich modelach skupiac uwage.
RKfan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 02 2009
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Ford Focus Mk2

15 Gru 2013, 14:46

Polo mk III sprzed liftingu ,1.9 SDI .
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Gru 2013, 14:51

a ja bym celował w Lanosa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

15 Gru 2013, 15:08

Do 8000 zł to na otomoto można znaleźć BMW 320d E46 compact . Kup BMW ,kup BMW ,nie bądź frajer ,czerp z życia.
Jest jedno odstępstwo od twoich krytriów : Ta Buma w przeciwieństwie do Polo 1.9 SDI nie jest powolna.
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008

15 Gru 2013, 15:24

Małe brzydkie tanie - corsa b, polo. Małe ładne, całkiem żwawe - civic 6 gen. 1.4 1.5 (tak, kwestia gustu ii tak, jestem wielkim fanem hondy :P ).
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

15 Gru 2013, 15:35

Dzieki za odpowiedzi.
Za 2-3 lata mam odkupic pewien zajebisty samochod, wtedy bede czerpal z zycia, poki co podziekuje za BMW ;)
Lanos nie przekonuje mnie pod jednym wzgledem-spalanie tych silniczkow jest nieprzyjemne, no chyba ze gaz, ale z dobrym LPG chyba nie bedzie latwo znalezdz.
Polo ciekawa propozycja, warto brac z benzyna jesli sensownego egzemplarza z dieslem nie dostane? Jesli tak to jaka?
Nigdy nie przepadalem za civiciem VI niestety.
O Corsie B od poczatku myslalem, jakies typy w jaki silnik uderzac ewentualnie?
W tym przedziale moze udaloby mi sie znalezdz Corse C, warto sie w to pakowac?
RKfan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga, roboty drogowe!
    Jazda w strefie robót drogowych wiąże się z wieloma zagrożeniami, m.in. z powodu zmienionej organizacji ruchu czy ubytków w nawierzchni. Odpowiednia prędkość i zachowanie dystansu – o czym jeszcze powinni ...

15 Gru 2013, 16:26

Brzydkie - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :mrgreen:
a tak na poważnie to może coś takiego Cie zainteresuje?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wiem że słaby silnik no ale jak ma rzadko jeżdzić to ujdzie.
no i może zostać przy marce i kupić Focusa Igeneracji? Tylko uwaga na rdze.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

15 Gru 2013, 16:38

RKfan napisał(a):W tym przedziale moze udaloby mi sie znalezdz Corse C, warto sie w to pakowac?

To jak masz wymagania co do wygladu :D i interesuje Cie corsa to może sprawdź starlet???
Przejedź się nią i porównaj do corsy.
Co do psucia się corsa vs starlet nie ma żadnego porównania....
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

15 Gru 2013, 17:26

Brzydki :arrow: [link do oferty na Allegro wygasł]
;d
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6

15 Gru 2013, 17:29

Focusa nie kupie, uderzam w cos mniejszego, co naprawde bedzei tanie.
Ibiza to ciekawa opcja, napewno ciekawszy samochod od Corsy np. Nie bedzie jednak drozszy w utrzymaniu niz np Polo albo Corsa B?
Starlet to fajna opcja o ktorej bym nie pomyslal, dzieki ;) No i fakt-spelnia kryterium wygladu :D Jednak to bardzo malo popularne autko, ciezko mi bedzie znalezdz jakiekolwiek, mieszkam w Gdańsku. Zastanawiam sie czy z powodu malej popularnosci nie byloby problemu z naprawa.

Co do Tacumy to niestety "brzydki" nie jest moim jedynym kryterium, gdyby bylo to napewno Tacuma by wygrala :D
RKfan
Nowicjusz

15 Gru 2013, 17:32

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

15 Gru 2013, 17:32

RKfan napisał(a):Starlet to fajna opcja o ktorej bym nie pomyslal, dzieki No i fakt-spelnia kryterium wygladu Jednak to bardzo malo popularne autko, ciezko mi bedzie znalezdz jakiekolwiek, mieszkam w Gdańsku. Zastanawiam sie czy z powodu malej popularnosci nie byloby problemu z naprawa.

Starych Toyot nie trzeba naprawiać :D
Problemów z naprawą nie będzie ponieważ niema tam żadnych skomplikowanych rozwiązań, po prostu zwykły samochód. Każdy majster go ogarnie :ok:
KonradMB
Aktywny

15 Gru 2013, 17:35

mihau masz coś do mnie? Zapraszam jeżeli masz jakiś problem, podam Ci adres, ewentualnie spotkamy się w połowie drogi. Tylko na tyle cie stać by obrażać mnie wstawiając jakieś durne grafiki w podpisie profilu? Nie wiem czy chciałeś mnie zdenerwować? Efekt taki, że mnie rozśmieszyłeś :mrgreen:

A wracając do tematu. Co do corsy C. Ostatnio miałem taką do dyspozycji z owianym złą sławą 1.0 benzyna. Co do samego samochodu pomijając silnik. Jak na samochód tej klasy dosyć dobrze wykonany, plastiki jakoś szczególnie nie trzeszczą. Skrzynia biegów dosyć precyzyjna, dobra widoczność i wydajne wspomaganie zapewniają łatwość w manewrowaniu. Dość bezawaryjny model, w moim egzemplarzu z 2002r i z przebiegiem 140tys próby czasu nie wytrzymały tłumiki środkowy i końcowy. Poza tym wszystko super. Jeżeli na 1 miejscu stawiasz ekonomie to 1.0 może być ok, zatankowałem pod korek, jeździłem tylko w mieście, 0 trasy ( nie wyobrażam sobie jechać tym w trasie :mrgreen: ) i spalanie wyszło mi równe 6 l co uważam za nadzwyczaj dobry wynik.
Silnik z racji śmiesznej pojemności bardzo mało elastyczny i wymaga wysokich obrotów, do cichych też nie należy ale coś za coś.
Co może wkurzać to niskie zawieszenie, trzeba ostrożnie przejeżdżać przez progi zwalniające.
Corsa C nie rdzewieje już tak jak starsze ople.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

15 Gru 2013, 17:45

Jeśli nie jesteś zbyt wysoki to jest jeszcze
[link do oferty na Allegro wygasł]
i jej brat
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 1.4TDi to jest 1.9TDi z uciętym jednym cylindrem, najlepszy silnik do Lupo.
KonradMB
Aktywny

15 Gru 2013, 18:26

No Arosa/Lupo bardzo fajna opcja, w sam raz dla mnie, juz mocno pod ten limit 8 tysiecy, ale fajny samochodzik.
Dzieki za wszystkie wypowiedzi, mam troche fajnych opcji, bedzie trzeba pomyslec i poszukac konkretnych modeli.
RKfan
Nowicjusz