Fiat Siena - śmierdzi z okolic koła

05 Sie 2010, 19:31

Odebrałem dziś Sienkę z komisu, jeździ się naprawdę przednio. Auto jest świeżo po przeglądzie. Zauważyłem jednak że podczas jazdy/po jeździe coś zalatuje z okolic lewego tylnego koła. Smród przypomina mi zapach nadpalonej gumy lub izolacji kablowej lub jakichś topionych plastików. Koła mają ciśnienie OK, osobiście zgodnie z instrukcją uzupełniałem im powietrze. Podczas hamowania nie zauważyłem tarcia ani nic z tych rzeczy. Co to może być?
toor
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 17 06 2005
Auto: Fiat Siena 1.6 16V HL

05 Sie 2010, 21:27

toor napisał(a):. Co to może być?

Przejedz się parę kilometrów i pomacaj ręką tarczę koła/felgę/czy przypadkiem nie jest mocno nagrzana... :?: :?: Jezeli będzie mocno nagrzana to jest pewne ze blokuje cylinderek h-ca lub h-ec ręczny/nie odbija linka h-ca/....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Sie 2010, 21:33

Z tego co sprawdzałem dziś - nagrzewa się. Podjadę z tym do mechanika jutro lub pojutrze w takim razie. Nie orientujesz/orientujecie się ile może mnie wynieść wymiana niezbędnych części? (tak pi razy oko, czy to będzie do stówy czy raczej może do 2-3?)
toor
Nowicjusz

05 Sie 2010, 21:36

toor napisał(a): Nie orientujesz/orientujecie się ile może mnie wynieść wymiana

Tego Ci nie powiem bo ja tylko sprawdzam i wydaje zalecenia co trzeba zrobic zeby dostać stempel w DR a nic nie naprawiam.... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Sie 2010, 21:38

Aha, no to dzięki bardzo za poradę :). Jak zdiagnozuję się u mechanika to napiszę, co to było i ile kosztowało.

[ Dodano: 6 Sierpień 2010, 20:32 ]
Hmm, dziwna sprawa: dziś po bardzo ulewnym i nagłym deszczu zrobiłem krótką trasę - przestało być czuć... Ale i tak jutro jadę z tym do mechanika, niech lepiej to posprawdza.

[ Dodano: 20 Sierpień 2010, 13:11 ]
Oczywiście źródło zapachu zostało już usunięte. Pomogło czyszczenie bębnów hamulcowych.
toor
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dwa egzemplarze Audi R18 e-tron quattro na FIA WEC, Bahrajn
    Od następnej rundy FIA WEC w Bahrajnie w wyścigach wezmą udział dwa egzemplarze Audi R18 e-tron quattro. Będzie to pierwszy start prototypowego pojazdu marki Audi na piaskach pustyni. Jazda nocą i wysokie temperatury to ogromne ...