VW Golf IV - problem sam nie wiem z czym...

29 Kwi 2009, 16:14

Koledzy , pisze do Was bo już sam nie wiem co robić...Problem przedstawiałem na 3 różnych forach-bez efektu.Moje autko to Golf IV TDI PD z fabrycznym silnikiem ATD 101KM zawirusowany na 140KM.Pompki są od AL 150KM turbina od ARL 150KM.
Problem jest taki,że raz na jakiś czas (2-3 tyg) coś wali w skrzyni biegów.Dźwięk jest taki , jak by walić w puste wiadro metalowe kijem.Coś polata w skrzyni,powali o nią przy zmianie biegów (biegi wchodzą super) przez 2 dni i jest spokój.Towarzyszy temu dziwny dźwięk przy skręcie w lewo (tylko w lewo).Auto przy skręcie w lewo zachowuje się jak traktor ( drży i buczy).Byłem z tym problemem u 3 różnych mechaników,efekt-zawieszenie super,sprzęgło+dwumas wymieniane 6 m-cy temu.Wszystkie części "jak nowe".Nie ma się do czego przyczepić...Już sam nie wiem co z tym parchem czynić.Auto mam od nowości, ma przelatane 100 000 KM.Każdy rozkłada ręce...Dodam jeszcze ,że dźwięk "traktora" przy skręcaniu w lewo jest ZAWSZE,a walenie w skrzyni raz na 2-3 tygodnie...
van_buuren
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Kwi 2009, 18:15

A przeguby, półosie sprawdzałeś??
Jeśli nie to to może łożysko któreś w skrzyni biegów albo jakieś koło zębate.
Ja na twoim miejscu na spokojnie spuściłbym olej ze skrzyni, wyciągnął ją, zobaczył do środka jak tam wszystko wygląda.
stasiowski121

30 Kwi 2009, 00:05

trudno cokolwiek powiedziec o tym.moze przeguby wewnetrzne??spusc olej tak jak kolega napisal.jak beda opilki to wyciagaj skrzynie
radek15
Początkujący

Miejscowość: skierniewice

11 Sie 2010, 13:26

witam mam problem z golfemIV 1.4. wczoraj przejechalismy sie nim po wymianie wszystkich plynów+ filtrów oleju i paliwa i auto dusi sie jak by szrpalo przy dodaniu gazu i zmianie biegu. w dodatku auto w pewnym momencie nie chcialo jechac wiecej niz 70km/h. wiec zantankowalismy na shelu paliwo v-pawer bo podobno przeczyszcza silnik ale nic to nie dalo.Ja sie kompletnie na tym nie znam. Prosze o jakas odp.

[ Dodano: 11 Sierpień 2010, 13:20 ]
a dodam jeszcze ze niedawno byl wyminiany sliniczek krokowy. Pozdrawiam

[ Dodano: 11 Sierpień 2010, 14:30 ]
moze jeszcze naprowadzi kogos z was jeszcze jedna wada ze auto podczas stania np. na świalach skacza mu obroty i troche dymi podczas ruszania
anulka180
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na nocne przymrozki i oblodzenia na drogach
    Trwa pełnia jesieni. Panujące warunki atmosferyczne często okazują się prawdziwym wyzwaniem dla kierowców. Nowym elementem jesiennej aury są nocne przymrozki, oznaczające kolejne zagrożenia na drogach. Oblodzona nawierzchniaSymptomy ...