Fiat Stilo vs Renault megane II vs Mazda 323f vs coś innego

29 Paź 2013, 12:31

Witam,
Początkowo na samochód miałem mieć 15k, ale pojawiły się dodatkowe wydatki i zostałem ze skromnym budżetem 10 tysięcy. Przejrzałem trochę Allegro i wybrałem kilka modeli które wyglądają dla mnie interesująco, ale chciałbym zweryfikować mój werdykt :)

Fiat Stilo
Sporo dobrego słyszałem o silniku JTD i na taki chciałbym polować jeśli cena pozwoli (wstępny rekonesans pokazał ze trochę tych silników jest w cenach ~10k). Auto mocno podoba mi się od strony wizualnej (zarówno zewnątrz jak i wewnątrz). Ma dość przemyślane wnętrze i dobre wyposażenie. Zniechęca mnie to że... już miałem Stilacza i się strasznie psuł, z tym ze kupiłem go za 4 tysiące w komisie, więc miał prawo :) No ale jakaś trauma pozostała. Mimo ze poza tym byłem mega zadowolony (no może miał zbyt mały prześwit, trzeba było być ostrożnym)

Renault Megane II
też fajnie wyposażone, jednak obiegowe opinie (wiem, nie powinno się słuchać) o marce są kiepskie. Zresztą sporo poczytałem ze jest bardziej awaryjne niż Stilo, choć (podobno) ma lepsze wnętrze.

Mazda 323f
Do mazdy mam zaufanie, wszak pierwsze auto było właśnie Magdą (121 92' z otwieranym dachem, miodzio). Jednak o ile wygląd zewnętrzny jest ok, to w środku wieje biedą. Dodatkowo słyszałem ze strasznie rdzewieje (nie wiem na ile jest to ważna kwestia - nie znam się)

Dodatkowo w oko wpadły mi Citroen C5, Dacia Logan i Renault Vel satis (choć do nich jestem sceptycznie nastawiony). Sporo dobrego słyszałem też o Kia Cerato i Carens, ale w odpowiedniej cenie jest ich raptem parę sztuk co jest mocno podejrzane ;)
kubut
Nowicjusz

Auto: Fiat Stilo
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

29 Paź 2013, 13:06

Nie doradze Ci jaki samochód wybrać, bo się na tym nie znam na tyle żeby coś proponować, ale mogę Ci tylko powiedzieć, że ojciec ma stilo 1.2 juz 4 rok, zrobił nim ok. 35 tyś km, auto ma teraz 100tyś na liczniku i nic poza wydechem w nim nie robił, natomiast znajoma ma megane II i nie jest zadowolona, ciągle coś się psuje, a samochód z niedużym przebiegiem i zadbany.
rafau11
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

29 Paź 2013, 14:12

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pewnie do 10 tys. byś stargował. Tani w utrzymaniu, super niezawodny i świeży rocznikowo.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

30 Paź 2013, 01:42

Roverki mi się od zawsze podobały, ale pierwszy raz słyszę o nich żeby były tanie w utrzymaniu. Zwłaszcza, że te nowsze to chyba są robione przez BMW?

Spotkałem się z opinią że do 10k nie da się kupić megane II - jesteście w stanie się do tego odnieść?

W między czasie w oko wpadł mi Seat Cordoba I FL (to FL jest tu mega ważne, bo podstawowa I mnie odrzuca od siebie). Wiadomo coś o nim? :>
kubut
Nowicjusz

30 Paź 2013, 08:23

Będzie tańszy w utrzymaniu niż stilo czy meganka ;) Części pasują częściowo od hondy civic. Ogólnie części naprawdę tanie a samochód się nie psuje, szczególnie z tym dieslem.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

30 Paź 2013, 08:54

kubut napisał(a):Roverki mi się od zawsze podobały, ale pierwszy raz słyszę o nich żeby były tanie w utrzymaniu.

A korzystasz trochę z netu?
Czy tylko z tej stronki?
O rOverkach nigdy nie słyszałeś a proponujesz Stillo albo Meganke o nich też nigdy nie słyszałeś?
Co ciekawe dokładasz mazdeF którą jak kupisz w dobrym stanie to przejeździsz 3xstilo i 5xmegan no ale pewnie słyszałeś że części są baaaardzo drogie.

Sorki że się dziwie ale masz do wydania kilka złoty a zachwujesz sie jak miałbyś milion na koncie i kupawał auto na 2dni jazdy. Poszukaj, poszperaj użyj wujka google do tego zobacz jakie auta królują w dziale problemy techniczne i może wtedy będzie łatwiej coś wymyśleć.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

30 Paź 2013, 12:45

Przeczytałem wszystko co się dało nt. Stilo czy Meganki, o Roverach trochę mniej. Problem w tym że co osoba to opinia. Jestem w stanie przytoczyć Ci zarówno wypowiedzi osób twierdzących ze stilo jest tanie w utrzymaniu, jak i osób twierdzących przeciwnie. To samo nt. meganki. Tak samo z Mazdą - wiele opinii że super auto, wiele opinii że lipa bo gnije i się nie opłaca. Mówię tu zarówno o forach jak i o artykułach.
O Roverach także trochę czytałem i tutaj to w ogóle są same skrajności - albo "psujące się badziewie z częściami kosztującymi krocie", albo 'super niezawodne, a części są dodawane jako gratisy do zapałek". problem w tym że większość tych opinii piszą osoby w życiu nie jeżdżące Roverami. To tak jakbyś wpisał w Google "lepszy jest windows czy linuks?".

Jeśli celuję w zbyt drogie auta to powiedz to, bo skąd mam to wiedzieć? Na allegro jest multum ofert w tej cenie, ale zdaję sobie sprawę jakiej jakości mogą one być, dlatego pytałem czy w moim funduszu w ogóle mogę myśleć o tych autach.
kubut
Nowicjusz

30 Paź 2013, 12:54

Linux lepszy.

A co do opini o autach - patrz na stan techniczny. Koszt typowych części możesz sobie sam porównać szukając np w intercars.
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28