Fiat Stlilo vs. Ford Focus czy inny?

29 Kwi 2013, 19:08

Siema wszystkim :)

Za ponad miesiąc kończę 18lat. Jako prezent od rodziców, mam sobie wybrać auto do 10 tysięcy złotych. Uważam, to za kwotę odpowiednią, zwłaszcza na pierwsze auto. Prawo jazdy robię aktualnie, jestem w trakcie jazd, jeśli wszystko pójdzie pozytywnie mogę nawet przed 18stką mieć prawko, ale co tu gdybać, nie o tym temat.

Na chwilę obecną mam dwóch faworyt, a mianowicie

FIat Stilo - 3drzwiowy, zwrotny, calkiem szybki, mały, z nutką sportowego stylu. Fajne wykończenie środka. Jednak odrzuca mnie jedno "Fiat", możecie mi coś powiedzieć więcej?

Ford Focus MK1 Hatchback - tutaj w sumie od dłuższego czasu interesowałem się tym autkiem, jednak im bliżej celu, tym bardziej mnie od niego odrzuca.

Wasze propozycje?

Samochody chciałbym rocznikowo +2002. Silnik generalnie chciałbym nie za duży, bo bedzie to pierwsze ubezpieczenie, więc wszystko to podwyższa cenę. Nie jestem przekonany w pełni, ale chyba benzynka. Tras nie robie i robić nie będę.
PavvelRM
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Kwi 2013, 21:08

Nie licz że za 10 tys kupisz tzw pewniaka po 2002 roku ;]

Jeżeli jesteś młody, tzn nie pracujesz to szukaj ALBO auta totalnie bezawaryjnego ALBO takiego co ma tanie części.

Jeżeli chcesz coś z zacięciem sportowym, a nie masz zamiaru wozić swoich wszystkich kumpli i przeżyć tzw. syndromu taksówki, to szukaj japońskiego roadstera sprzed 2000 roku ;]
BulaxD
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Crx Del Sol ESi
Silnik: 1.6 V-tec 128km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

29 Kwi 2013, 21:29

Nie chcę żadnych samochodów sprzed 2000 roku. Tanie części to raz, ale dwa bez przesady, nie muszę też od razu mieć samochodu z najtansza gamą części.

Co z tym stilo, głównie mnie interesuje.
PavvelRM
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Kwi 2013, 21:35

Ma bardzo tanie części, ale małe silniki nie radzą sobie z masą tego auta, z benzyn to dopiero 1.8 jakoś jeździ wszystkie mniejsze są albo za słabe, albo bardzo awaryjne. Jeśli chodzi o focusa mk1 to praktycznie ta sama bajka z tym że części już nie tak tanie jak fiat, dodatkowo dochodzi problem korozji. Poza tym ani jednego ani drugiego samochodu po 2000r, nie kupisz za 10 tys w w opcji z tzw. "pewniakiem". Czasem lepiej kupić samochód starszy, ale najdroższy w swojej kategori i cieszyć się bardzo zadbanym autkiem z którym nie ma większych problemów.

A jeśli szukasz czegoś 3d z lekko sportowym zacięciem i jednocześnie małym silnikiem, to proponuje: Civic VI 1.5, albo nawet 1.6 vtec i corolle e11 g6 1.4. Za te pieniążki kupisz spokojne samochód rocznikowo z okolic 2000 roku, albo z końcowych lat produkcji i zanjdziesz pewniaka ;]
BulaxD
Nowicjusz

29 Kwi 2013, 21:47

Civic podobno mocno gnije.
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

29 Kwi 2013, 22:40

tak civici gniją, ale do V generacji. VI już tak dużego problemu z tym nie ma, tzn że jeżeli wyjdzie bombelek, to nie znaczy że za miesiąc zniknie nam pół nadkola jak to bywało w piątce
BulaxD
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody elektryczne – co warto wiedzieć?
    Przyszłość motoryzacji będzie elektryczna – co do tego nikt nie ma wątpliwości. Co to oznacza w praktyce? Ile kilometrów można przejechać samochodem wyposażonym w taki napęd? Czy zadziała w deszczu? Jak zmieni ...

03 Maj 2013, 09:31

Civic to lepsza opcja niż wadliwe pod względem elektryki Stilo czy korozyjny Focus,przynajmniej będziesz miał solidność oraz kilka ciekawych wersji silnikowych do wyboru.
Ozon24
Nowicjusz

Auto: BMW 525