Fiat tipo 1.4 T-JET 120 km Suzuki Vitara 1.6 VVT-i 120 km

01 Kwi 2018, 20:52

Boszzz
Słowo klucz "VAT"
Inna sprawa to rabat, który dealer dostaje od importera/producenta na auta w teorii demonstracyjne, na własne potrzeby
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Kwi 2018, 16:29

nie rozumiem o co chodzi jaki VAT?
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

02 Kwi 2018, 18:13

Salon kupując auto w grudniu odlicza sobie VAT i na koniec roku płaci go mniej , potem i tak auto sprzedaje wiec VAT znowu ma do zapłacenia ale to juz w następnym roku :)
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

02 Kwi 2018, 20:22

A nie lepiej szukać lepszej marki? Fiat jest źle odbierany, to nadal symbol tandetnego wykończenia, plastików z bazaru i awaryjności. No i zupełny brak prestiżu. Zupełnie inaczej jesteś postrzegany jak jedziesz w miarę nowym(do 5 lat, nie jakimś starym parchem 20letnim) Audi czy Mercedesem jako człowieku sukcesu. No a Fiatem nikomu nie zaimponujesz. Może ci to też utrudnić życie, wyobraź sobie że jedziesz do rodziców swojej wybranki Fiatem. Wezmą cię za nieudacznika i kogoś kto zadowala się byle jakością. Podjedziesz Audi czy Mercedesem od razu wezmą cię za człowieka sukcesu(każdy Fiat jest tańszy od golasa Audi/Mercedesa/BMW).

Przemyśl też to pod tym kątem, ja nie wsiadł bym do Fiata.
Germaniec
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 07 1988
Auto: W205
Paliwo: Benzyna

02 Kwi 2018, 20:31

Germaniec napisał(a):A nie lepiej szukać lepszej marki? Fiat jest źle odbierany, to nadal symbol tandetnego wykończenia, plastików z bazaru i awaryjności. No i zupełny brak prestiżu. Zupełnie inaczej jesteś postrzegany jak jedziesz w miarę nowym(do 5 lat, nie jakimś starym parchem 20letnim) Audi czy Mercedesem jako człowieku sukcesu. No a Fiatem nikomu nie zaimponujesz. Może ci to też utrudnić życie, wyobraź sobie że jedziesz do rodziców swojej wybranki Fiatem. Wezmą cię za nieudacznika i kogoś kto zadowala się byle jakością. Podjedziesz Audi czy Mercedesem od razu wezmą cię za człowieka sukcesu(każdy Fiat jest tańszy od golasa Audi/Mercedesa/BMW).

Przemyśl też to pod tym kątem, ja nie wsiadł bym do Fiata.

Ale cebula, kupować auto dla kogoś

Co do VAT - nie do końca chodzi o okresy rozliczeniowe bo dochodzą do tego również procenty (jeśli nic się nie zmieniło). Szukać mi się nie chce a książka od VAT-u ma 700 stron.
BTW salon prawdopodobnie będzie chciał, żebyś przerejestrował auto nie wcześniej niż pół roku od daty pierwszej rejestracji. Do tego momentu auto będziesz miał po prostu "użyczone". Najprościej zadzwoń i się zapytaj
Invi
Forumowicz VIP

03 Kwi 2018, 04:36

Invi napisał(a):BTW salon prawdopodobnie będzie chciał, żebyś przerejestrował auto nie wcześniej niż pół roku od daty pierwszej rejestracji

Invi teraz to przekombinowałeś :mrgreen: Myślę, że Vat nie ma nic wspólnego z tymi działaniami. Po prostu salony dostają spory rabat, a warunkiem jest szybka płatność, a podejrzewam, że prawnie jest to tak rozwiązane, że nie można kupić i nie zarejestrować.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

03 Kwi 2018, 18:08

yeti65 napisał(a):Invi teraz to przekombinowałeś :mrgreen: Myślę, że Vat nie ma nic wspólnego z tymi działaniami.

Ale ja jestem księgowym :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Uj, że nie pracuję w zawodzie

1. Większy upust importera
2. Wymóg posiadania auta demo każdego modelu
3. VAT
4. Auto zarejestrowane na salon się amortyzuje
Invi
Forumowicz VIP

03 Kwi 2018, 18:26

Invi napisał(a):Ale ja jestem księgowym Uj, że nie pracuję w zawodzie

Właśnie pytałem najwyższej instancji(żona, główna księgowa, pracuje w zawodzie) :lol:
I okazuje się, że te Twoje 3pkt są jak najbardziej słuszne :ok: :mrgreen:
4 jeżeli sprzedadzą auto przed upływem roku, całość idzie w koszty, amortyzacja po roku.
Ale co do przerejestrowania po pół roku to nie masz racji, nie ma to żadnego znaczenia.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV