Fiat Tipo strasznie dużo pali...

07 Gru 2007, 21:32

Witam wszystkich!!! mam fiata tipo 1,4 gaznik 1994 rocznik z zalozona instalacja na gaz i problem polega na tym ze pali mi 19-22 litrow w gazie , w bezynie pali 11-12 litrow . Bylem go ustawiac i to niejednoktrotnie i efekty byly mizerne i chwilowe . co mam zrobic z tym gazem ?????????? :(
Ciepol
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno
Auto: Nie mam
  • 07 Gru 2007, 21:40

Sprawdź ustawienie rozrządu tu często wystepował problem ze znakiem na wałku rozrządu.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

07 Gru 2007, 22:24

sprawdzilem rozrzad!!!! powiedz mi czy w wersji z 94 byla sonda lambda??? moze ona cos pieprzy ???? albo parownik ????? pomozcie bo sam nie wiem a gaziarze rozkladaja rece!!!!
    Ciepol
    Nowicjusz

07 Gru 2007, 22:53

:D Ciepol: Od jak dawna instalacja jest zamontowana? Jeśli nikt tego nie wie, to albo regeneracja parownika, albo jego wymiana na nowy/nowszy model od tego, który masz. Sonda uszkodzona może dawać takie efekty. Przypomnij sobie, kiedy wymieniałeś: filtr powietrza, świece, przewody WN; kiedy był regulowany gażnik - poziom paliwa. Jeśli na wężu między parownikiem a mikserem masz taką śrubę "w sprężynie", to zaznacz na jej wierzchu mazakiem punkt, następnie wkręcaj do końca, licząc obroty tej śruby. Wykręć ponownie półtora obrotu i odpal silnik zgodnie z procedurą, czyli wypalając benzynę z komory pływakowej i przełączając na gaz, gdy wystąpi lekkie szarpnięcie obrotami. Jeśli okaże się, że obroty nie są równe - wykręć jeszcze pół obrotu. Przejażdżka - dla oceny dynamiki jazdy - jeśli słaba, wykręć jeszcze pół obrotu; powinna się zmieniać praca silnika. Potem można jeszcze śrubą na parowniku skorygować skład mieszanki gaz/powietrze. Wpierw jednak przeanalizuj początek tego postu. Napisz, co wykonałeś i jakie są efekty. Może się przyda innym. :wink:
    fordon

07 Gru 2007, 23:38

sam sprawdzałeś rozrząd?Opisz jak były znaki.Jak masz auto na wtrysku to masz sondę lambda a jak na gaźniku to jej nie ma.Jak jeździsz na benzynie to jak wyglądają świece.Sprawdź opory toczenia,ciśnienie na cylindrach.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

08 Gru 2007, 00:06

Fordon ale mi dales zadanie domowe:) ale tak: instalacja jest z 18.11.2003 kupilem go w 2006 w czerwcu wymienilem filtr pow. swiece i przewody, gaznika nie regulowalem bo pali w benie jakies 11l. mam ta srobke na wezu ale gaz regulowalem u gaziarzy chyba ze 3 razy i jesli oni sobie z tym nie poradzili to waptpie ze ja dam rade ale sproboje jutro!:)

andrzej_124 jak zaczely sie problemy z gazem a niedlugo po kupnie sie zaczely pojechalem do mechanika i on ustawil mi rozrzad (sam bez lampy strobo bym sie w to nie bawil:)) swiece sa ok bo nie dawno wymienialem !!!
    Ciepol
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
      Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...

08 Gru 2007, 00:31

Lampą stroboskopową ustawia się zapłon a nie rozrząd.W Tipo ustawiaj zapłon świecąc w otwor w obudowie sprzęgła.W silniku tym ustawia się luzy na zaworach specjalnymi płytkami też warto sprawdzić czy są w normie.Jeżeli masz gaźnik to sprawdź czy gorna przepustnica się otwiera jak schowasz ssanie i czy nie jest luźna.Sprawdź też pływak w gaźniku czy nie jest dziurawy.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

08 Gru 2007, 01:20

a to w takim razie wprowadzilem was w blad bo rozrzad nie byl ustawiany tylko zaplon :oops: chodzi mi caly czas o to bo nie chce sie wpakowac w koszty parownika jakies 330zl i moze jest jakas inna przyczyna ze pali jak maly czolg :x bo jak ja wymienie parownik i dalej bedzie palil tyle ile pali to osobiscie tych gaziarzy w garazu ubije !!!
    Ciepol
    Nowicjusz

08 Gru 2007, 08:02

na remont parownika można się porwać samemu, nic trudnego.
    koszt zestawu naprawczego na allegro to 60-80zł zależy od modelu
    74
    Początkujący

08 Gru 2007, 09:55

:D 74: Trzeba tylko wiedzieć, jak wyregulować naprężenie membran, żeby działały poprawnie... :wink:
    fordon

08 Gru 2007, 12:47

hehe slyszlalem ze jest mozliwosc regeneracji parownika ale nie jest to takie proste Fordon i Andzrzej poslucham was i sprawdze to wszytko dzis u mechanika napisze wam jak efekty !!!
    Ciepol
    Nowicjusz

08 Gru 2007, 18:14

fordon napisał(a)::D 74: Trzeba tylko wiedzieć, jak wyregulować naprężenie membran, żeby działały poprawnie... :wink:

widocznie straszny ze mnie szczęściarz skoro bez tej wiedzy zabieg kilka razy mi się powiódł
    74
    Początkujący

08 Gru 2007, 18:50

a wiec tak powiem krotko bylem u mechanika i po 2 godziny kombinacji ustawiania rozrzadu ,zaworow , z tego co mowil to cisnienie w cylindrach jest ok. widzialem po nim ze rozklada rece!!!! juz nie mam sily do tego auta jeszcze w czwartek ma mi rozebrac parownik moze tam jest problem a jak nie tam to albo zrobie crash test albo zrobie crash test
    Ciepol
    Nowicjusz

08 Gru 2007, 19:20

Parownik ma wpływ tylko na zużycie gazu a tu jest też wysokie zużycie benzyny.Sprawdź też aparat zapłonowy jak wyglądają świece po jeździe na benzynie?
    andrzej_124
    Stały forumowicz

08 Gru 2007, 20:48

ja bym postawił na zawory.jezeli zapłon i rozrząd bedą ok.mozna by tez sprawdzić wydech czy czasem nie jest gdzies zatkany.np katalizator może być zatkany częściowo i jest problem z odprowadzeniem spalin.czy silnik od czasu wyzszego spalnia osłabł czy nie czyć zmiany w osiagach?
    chicken19
    Zaawansowany