Fiat UNO 1.4 zwiekszenie mocy

27 Sty 2008, 11:51

siemka, mam pytanko co moge w nim zmodyfikowac aby chodz troszke zwiekszyc jego moc :?: moje uno ma silniczek 1.4 70km z gazem?? czy da rade do niego wmontowac turbine z fiata uno turbo??
NO BASS---NO FUN
d-_-b
only BLAUPUNKT GT
series
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PiecU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: STalowa Wola

27 Sty 2008, 22:32

Turbo pewnie strasznie drogie będzie. Nie lepiej spróbować czegoś "lżejszego"?? Zmienić układ wydechowy, filtry? A tak poza to czy Twój silniczek będzie w stanie sprostać turbo?? Wkońcu jakby nie patrzeć został wybudowany bez turbo..
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

28 Sty 2008, 00:31

Planowanie głowicy, polerowanie dolotu... kokosowa choinka zapachowa :wink: :P
przemandero
Nowicjusz

28 Sty 2008, 07:36

ehh no ja niewiem co zrobic moze lpiej silniczek od una turbo kupic i wrzucic:P musze sie gleboko zastanowic:P co do kokosowej choinki umnie wisi biala czacha :P
NO BASS---NO FUN
d-_-b
only BLAUPUNKT GT
series
PiecU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Sty 2008, 14:06

Jezeli juz chcesz tuningowac to po kolei: na poczatek nowe filtry swiece kable itp... Jak moc nie ebdzie zadowalajaca dlubiesz dalej
Pasowanie kolektorów, planowanie glowicy, polerka dolotu i wylotu, jak za malo to rzezba dalej...
Generalny remont silnika, ze szlifami + Turbo. Jezeli w dalszym ciągu za malo to zostaje swap. Nie tuninguj stozkami i strumiennicami, bo to wioska. Chyba ze jak dolozysz turbo, to taki zestawik za 300 zł K&N w poączeniu z basowym wydechem da ladny dzwiek...
FSOManiak
Początkujący

Miejscowość: Podlasie

30 Sty 2008, 11:08

mam jeszcze jedno pytanko ale niebede zakladal nowego postu jak tanim kosztem obnizyc uniaka?? jak to mozna zrobic??
NO BASS---NO FUN
d-_-b
only BLAUPUNKT GT
series
PiecU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpiecznie dla pieszych od września
    Co roku od września rośnie liczba wypadków z udziałem pieszych. Ten niebezpieczny dla niechronionych użytkowników ruchu okres trwa w Polsce aż do stycznia. W 2022 roku najwięcej osób odniosło obrażenia ...
    Największy na świecie salon Audi w Dubaju
    Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...

31 Sty 2008, 09:59

Obciąc sprezyny o 1, lub 2 zwoje, w zaleznosci od okolicznosci :P
FSOManiak
Początkujący

Miejscowość: Podlasie

22 Lut 2010, 19:47

FSO zauważ że jak zetniesz sprężyny zbyt mocno to seryjne amortyzatory bedą miały dłuższy skok od sprężyn i jeżeli auto gdzieś wyskoczy taka sprężyna może wypaść z zawieszenia.Trzeba zmienić amortyzatory na takie które mają odpowiedni skok.jeśli już zmieniać to sprężyny razem z amortyzatorami które bedą dopasowane jedne do drugich
chicken19
Zaawansowany

23 Lut 2010, 11:22

@Cziken: Jak obetniesz sprężyny 'z głową' to nie ma prawa ci się nic stać. Znajomy obciął i śmiga golfem ;]
MatiHonda
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

23 Lut 2010, 18:17

Honda napisałem co sie może stać przy zbyt mocnym obcięciu sprężyn.Nigdzie nie zalecają tego zabiegu i ja osobiście bym nie ryzykował.
chicken19
Zaawansowany