Fiat Uno dziwne odgłosy.

15 Lis 2007, 22:55

Witam !
Mam bardzo ciężki problem z moim autkiem.Jestem drugim właścicielem auto ma obecnie przebiegu 106000 i dotej pory wszystko było ok.Lecz obecnie dochodzą jakieś dziwne zgrzyty (tarcia) z prawej strony auta.Tarcia występują TYLKO na zimnym silniku ! Lecz co ciekawe że jak przejadę około 5 km to ustępują.Jadąc rano mogę zmieniać biegi włączać i wyłaczać sprzęgło i taki odgłos jest nadal znika tylko w chwili jak staje w miejscu i znowu mogę wciskać pedał sprzęgła i nic ledwo ruszę tarcia sie pokazują.Pojechałem do serwisu a oni że wymienić sprzęgło i łożysko oporowe inny znowu mechanik że to rozrząd jeszcze inny że pompa wodna inny że skrzynia biegów.Olej w skrzyni wymieniałem 10000 km temu sprzęgło chwyta równo wg mnie to oporowe jest ok.Jest to uno z 2000 r. o pojemności 899 :?: Proszę o pomoc bo krew mnie zalewa :!:
Acha i co ważne te odgłosy nie zmieniają się po wpływe prędkości obrotowej silnika lecz pod wpływem prędkości jazdy czyli czym szybciej jadę to są większe.
michal554
Nowicjusz

Miejscowość: Ruda Śląska
  • 15 Lis 2007, 23:59

A może to cos z kołami?Podnieś prawą stronę i spróbuj pokręcić kołem.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

16 Lis 2007, 16:58

już to sprawdzałem koła i hamulce nawet pasek klinowy ale to nie jest to
    michal554
    Nowicjusz

Miejscowość: Ruda Śląska

18 Lis 2007, 08:44

niewiele Ci pomogę bo sie nie znam ... ale wiem co to znaczy jak coś się dzieje złego z samochodem, człowiek chodzi po mechanikach i ......... nic

mama nadzieję, ze już po kłopocie;-)
    więcej spokoju, mniej zalewającej krwi!

ps ... znam to uczucie i dlatego napisałam;-)
    Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
    Prawo jazdy: 01 01 1990
    Auto: Toyota Yaris
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna

18 Lis 2007, 18:55

Osobiście stawiam na pompę wodną lub rolkę dociskową pasek klinowy. Pompa jest droższa więc radzę sprawdzić rolkę dociskową. Właśnie z prawej strony jest pasek klinowy, rolka napinacza i pompa wodna.
    Szerokiej drogi
    Janusz
    janek4087
    Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prawidłowe wyposażenie apteczki samochodowej
      Obecnie w aucie musimy mieć apteczkę zgodną z normą DIN 13164 która przewiduje następujące wyposażenie: 1) Plaster 5mx2,5cm 1szt 2) Plaster z opatrunkiem 10x6cm 8szt 3) Nożyczki 1szt 4) Chusta trójkątna 2szt ...