Fiat Uno, nie zapala

30 Maj 2009, 23:01

Wiatm
2 dni temu kupiłem Uno 1.0 z wtryskiem. samochód palił na dotyk.
dzisiaj rano przejechał jakies 20 km po czym umyłem go i wszytsko pięknie.
po południu dość ostro padało, i próbuje odpalić a tu nic, silnik kręci, ale nic poza tym, elektryka z tego co widać sprawna, chyba nie chce zapalić mieszanki jakieś pomysły. Samochód dzisiaj normalnie chodził, po deszczu nie chce się juz odpalić. nie mam pojęcia co może być a nie chce być zielony gdy pójde do mechanika.
ropuszy
Nowicjusz

Miejscowość: Luboń
  • 31 Maj 2009, 10:06

Sprawdż dobrze czy nie masz wody na cewce,wystarczy dosłownie kropla i jeśli styki masz nieosłonięte to robi zwarcie i samochodu nie zapalisz,nie ma żadnych objawów iskrzenia.Kiedyś jechałem z W-wia,padało ostro jak ch...a,na autostradzie samochod mi nagle zgasł i zapalić nie chciał,cewka była lekko mokra z wierzchu,wytarłem ,zapalił natychmiast,uffff! :grin:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

31 Maj 2009, 16:19

Zamókł układ zapłonowy.Otworzyć maskę i wycierać wszystko co jest mokre - cewka zapłonowa,przewody zapłonowe itd.Pamiętać należy również i tym,żeby pozdejmować gumowe kapturki z przewodów i sprawdzić czy nie ma w nich wody.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

03 Cze 2009, 13:51

witam......[u][b]Też miałem sporadycznie takie przygody...[/b][/u]ale nawet jak intalacja byla sucha to też nie dawał czasami oznak ,,życia,, mechanik ustalił zbyt duże luzy na osi wałka , od strony aparatu zapłonowego< zmieniała się wielkość szczeliny ,,na malejącą,,......a zeby
    było weselej zawsze pojazd przejechał dzień wcześniej ok.300km.a po postoju w garażu na następny dzień ,,0,, odpalenia-----teraz po tym Uno pozostała mi tylko książka obsługa i naprawa Fiat UNO dobry mechanik-elektryk Tobie sie przyda
    pozdrawiam.........
    Ostatnio edytowany przez kaba52, 03 Cze 2009, 14:58, edytowano w sumie 1 raz
    kaba
    kaba52
    Nowicjusz

Miejscowość: Torun
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Wideorejestrator – 5 powodów, dla których musisz go mieć
      Bezpieczeństwo na drodze to podstawa. Czasem jednak wystarczy chwila nieuwagi innego uczestnika ruchu, aby doszło do stłuczki. W takich sytuacjach może się zdarzyć, że trudno będzie dowieść, kto tak naprawdę okazał się sprawcą ...