Fiat Uno pomocy !!!

20 Sty 2010, 22:01

szukam pomocy nawet już tutaj.
Może zaczne od opisania problemu.
Problem polega na tym ze strasznie falują obroty. falowanie jest stałe i bardzo regularne. Dodatkowo zauważyłam, że jadąc tak średnią prędkościa 50km/h mam wrażenie jakby załączało się ssanie. Mogę zdjąć nogę całkowicie z gazu a samochód i tak dalej jedzie bez zwalniania. tylko na ułamek sekundy tak jakby tracił na obrotach co powoduje ze samochodem dosłownie szarpie.
Dowiadywałam się u kilku mechaników co jest grane i większość stwierdziła ze to na pewno silniczek krokowy. Więc wydała kupe kasy i wymieniłam. I co.... problem wcale nie zniknął. Obroty dalej falują jak szalone.
Proszę pomóżcie mi i powiedzcie co jest do naprawy?
Mam nadzieje ze dość zrozumiale opisałam objawy i ktoś się spotkał juz z tym problemem. Zresztą słyszałam też z w tych fiatach tego typu przypadłosć to normalne.
czekam z niecierpliwoscią na wasze rady i podpowiedzi.
renin
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

21 Sty 2010, 10:26

Myślisz Reniu ,że falowanie obrotów to taka prosta sprawa i że zawsze powodem może być niesprawny silniczek krokowy czyli zawór wolnych obrotów?Jeśli silnik twojego auta nie równo pracuje,jego obroty falują a gdy po zdjęciu nogi z gazu silnik potrafi zgasnąć to wszystko wskazuje na problemy z silniczkiem krokowym.Mechanicy błędnie zdiagnozowali w twoim przypadku gdyż ty takich objawów nie masz.Jakie mogą być jeszcze powody falowania obrotów :idea: ?-------- Uszkodzenie nastawnika lub czujnika położenia przepustnicy,niesprawna sonda lambda,lewe powietrze w układzie dolotowym---- :idea: .Na przyszłość ,nigdy nie wybieraj się do takich mechaników,którzy zaczynają od wymiany elementów na chybił trafił,zaczynaj wizytę u specjalisty ,który sprawdzi poszczególne elementy korzystając z odpowiedniego sprzętu.Unikniesz dzięki temu niepotrzebnych kosztów. :wink: W twoim przypadku najprawdopodobniej szwankuje przepustnica.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Sty 2010, 11:04

Po pierwsze w złym dziale zamieściłaś post. A co do auta znajdź specjalistę który potrafi zdiagnozować samochód, ma do tego sprzęt i umiejętności. Silniczek krokowy wymienia się jak obroty falują ale na biegu jałowym nie w czasie jazdy. Do tego mechanika który wyciągnął Ci z portfela min 200 zł już nie wracaj, znajdź zakład diagnostyczny i niech ci sprawdzą co jest nie tak. Silnik ma pełno czujników gdy chociaż jeden zacznie świrować to właśnie takie są objawy. Jeżeli chcesz własnymi siłami poszukać uszkodzeń to możesz sprawdzić czy silnik nie łapie powietrza z "boku", jaki jest filtr powietrza, jakie świece, czy dają iskrę, jak paliwo przepływa przez filtr.. a reszta to sprawa specjalisty.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

21 Sty 2010, 11:10

wogole gdzie ty mieszkasz ze tam "specjalisci" nie potrafia sobie z uno poradzic? jakas ciemnota, sproboj w serwisie maja tam urzadzenia diagnostyczne do fiata
halsky11

21 Sty 2010, 11:29

A Gryfice to co? Mediolan? :mrgreen:
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

21 Sty 2010, 11:46

Kierunkowskaz napisał(a):A Gryfice to co? Mediolan? :mrgreen:
u mnie nikt nie mialby problemu z uno no sorry, to chyba trzeba byc kosmetyczka zeby uno nie umiec naprawic :mrgreen:
halsky11

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

21 Sty 2010, 16:00

dzięki PhantomASA1 :grin: za odpowiedź. Czyli powodów może być kilka i wizyta w profesjonalnym serwisie mnie nie ominie.

Panie szakal....oczywiscie, ze samochód faluje stale i regularnie na biegu jałowym :) w czasie jazdy to już zupłenie inna sprawa.
Jesli chodzi o sprawdzenie jaki mechanik ma "sprzęt" hahaha to średnio mnie to interesuje a do tego jestem trochę nieśmiała :)
renin
Nowicjusz

Miejscowość: łódź