Fiat!! utopia pieniędzy?! czy tani dobry przyjaciel?

08 Sty 2010, 18:44

ja mam fiata i jestem zadowolony.
zaczynałem od malucha, potem uno które gniło strasznie! teraz SC i uważam, że proste rozwiązania dla kogoś kto jeździ po miescie i niechce wydawać kolosalnych pieniędzy na naprawy czy eksploatacje to jak najbardziej FIAT tylko trzeba pamiętać, żeby w pore go sprzedać ;-]
sejczentosporti
Nowicjusz

Miejscowość: Zawada

08 Sty 2010, 20:42

Ja mam Fiata i jestem zadowolony. W rodzinie są jeszcze 2 fiaty i też są chwalone! Zasada jest prosta! Jak kto dba tak ma!
Przykładowo ludzie kupują 20VT za 10 tyś to wiadomo, że trzeba w niego włożyć drugie tyle jak nie więcej. Ale kupi ktoś za 25 tyś i będzie z niego zadowolony. Będzie dbał i będzie jeździł latami. Nie wiem skąd u wielu ludzi opinia "Fiat grat".
Moim zdaniem to są bardzo dobre auta! Z czasem może ludzie pójdą po rozum do głowy i zrozumią, że są ta niezłe samochody.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

08 Sty 2010, 21:25

Brat kupił teraz Fiata linee 2007r w dieslu,full opcja za 40tys opócz skóry i powiem wam że super auto,kolega co ma a4 b6 2004r powiedział że wygodniej się jeździ tym fiatem niż jego.Nie prawda że rdzewieją to nie stare fiaty,ten ma zadrapany lakier na drzwiach do golej blachy juz ponad rok i nic go nie bierze.w środku dużo miejsca jak na taki samochodzik (wiecej niz w a4)
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

09 Sty 2010, 00:28

moto_maniak napisał(a):a tak poza tą wymianą amorków zawieszenie w porządku? jak często wymieniasz naturalnie elksplatujące się części zawieszenia?? i jak tam z "drobnymi" usterkami? dużo ich?

nic nie robiłem oprócz wymiany tych amorków!!! Do zawieszenia też nic nie kładłem i jeszcze nie zamierzam (byłem na przeglądzie diagnosta powiedział że wszystko ok. leciutkie luzy ma lewy wahacz ale spokojnie jeszcze się zimę przejeździ) Zero usterek jakiś drobnych no chyba że zalicza się do tego przepalona żarówka stopu w tym momencie :D Czyli mogę śmiało powiedzieć że jak na razie po tych ponad 40 tyś km dołożyłem do fiacika 320zł :P

P.S. Dzięki mobilki za cynk bo bym nie wiedział że nie mam prawego stopu :)

rustin w rodzinie znajomy ma golfa V jeździłem nim i jeździłem grande punto wujka... bez zastanowienia wybrałbym punto... lepiej się prowadzi, fajniej się siedzi no i znacznie lepiej wygląda :)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

09 Sty 2010, 01:02

Ja mam Bravolota w domu i rownież jestem zadowolony.
Luke16 napisał(a):Znajdźcie mi drugie tak piękne auto z 1995 ?? Dlaczego z 1995?? Bo w tym roku Bravo weszło na rynek... Głupie porównanie do Golfa III przy bravo to niemiłosierny kanciak... Moim następnym samochodem też będzie fiat na 100% nova Bravo

Dokladnie się z tym zgadzam Luke16, mówcie co chcecie, ale żadne auto z tamtych lat nie ma takiej linii nadwozia. Zapewne to kwestia gustu, ale no cóż. Autko mamy ponad 3 lata, przekulane od tego czasu już jakieś 65 tys. km i przez ten czas były wymienane 4 amorki i 2 wahacze, bo poprzedni właściciel prawie wogóle nie ruszał zawieszenia. Ale teraz śmiga bez żadnych problemów. Jedyną rzeczą, która była bardziej kosztowna był alternator. A tak poza tym przez te ponad 3 lata nie było robione nic i Bravka jest w świetnym stanie. Następcą Bravy bankowo u mnie będzie również nowe Bravo, ale na razie nie ma szans na sprzedaz Bravolota :grin: U mnie w rodzince jest kilka fiacików i nikt nigdy nie narzekał, m.in. Seicento, Uno, Brava, Grande, ale takze 126p od nowego z salonu :razz:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

09 Sty 2010, 12:34

Tanie, może i dobre autka. Zwykłe dupowozy dla zwykłych ludzi, których pasje nie są powiązane z motoryzacją, jazda niczym taczką.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

09 Sty 2010, 12:45

MajkPZM napisał(a):Tanie, może i dobre autka. Zwykłe dupowozy dla zwykłych ludzi, których pasje nie są powiązane z motoryzacją, jazda niczym taczką.
aj tam, aj tam :D miałęm 2 spotrowe malczany za dawnych czasów nie psuły się (bardziej niż inne) wygodne nie były ale tez nie o to chodziło :wink: ale mina gościa w mercedesie 124 którego wyprzedzałeś z prędkością 130km/h nie do opisania :mrgreen: tego sie nie da kupić za żadne pieniądze teraz :wink:
mam wielki sentyment do starych fiatów 126, 125, 127, mirafiorki, starej 500, stara panda 4x4 to były autka z duszą
dzisiejsze fiaty są ładne albo trochę szokujące, wachlarz propozycji jest ogromny od aut nudnych do samochodów bardzo ładnych stylistycznie i eleganckich, techniką i awaryjnością nie odbiegają znacząco od innych marek, trwałością obecnie też (wszystko teraz się produkuje żeby wytrzymało max 5 lat i na złom)
ale dlaczego nowego fiata nie kupie? dlatego że mi się marketing firmy i obsługa klienta w ASO nie podoba :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Sty 2010, 16:36

widzę, że cenicie sobie swoje fiaciorki :smile: większość mówi nawet, że nie są aż tak awaryjne. Może rzeczywiście coś w tym jest ;]
w moich żyłach płynie benzyna, zamiast serca świszczy turbina!
moto_maniak
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

09 Sty 2010, 22:33

Stare fiaty owszem były fajne. Ale moim zdaniem era fajnego dobrego fiata skonczyła się na 126p i 125p, 126p się zaczynało zabawy z rajdami.

Co do obecnych fiatów to uważam, że są to samochody komplenie bez duszy, niby są ładne, może i dobrze jezdzą ale są to zbyt zwykłe samochody bez tego czegoś.
MajkPZM
Zaawansowany

09 Sty 2010, 22:43

MajkPZM napisał(a):126p się zaczynało zabawy z rajdami.
z tego co widze gro ludzi dalej zaczyna od 126 :) choć teraz łatwiej o golfa 1,2,3 bądź inną furkę :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Sty 2010, 00:54

pocieszny napisał(a):
MajkPZM napisał(a):126p się zaczynało zabawy z rajdami.
z tego co widze gro ludzi dalej zaczyna od 126 :) choć teraz łatwiej o golfa 1,2,3 bądź inną furkę :wink:

Pewnie, że tak. Maluch to stosunkowo prosta i tania konstrukcja. Oczywiscie seryjny maluch nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Moj brat mający 18 lat zaczyna teraz jazde w KJSach i sam z kumplem sklecił maluszka + swap 1.1 65koni z seicento. Auto oczywiscie odchudzone do granic możliwosci, osiągi kosmiczne a cena bardzo niska. Dla ciekawskich auto pierwszą setke robi w granicach 8sec.
MajkPZM
Zaawansowany

10 Sty 2010, 13:46

Rok użytkowania Fiata Bravo:
-wymiana wszystkich amortyzatorów
-termostat
-nagrzewnica
-czujnik oleju (6 zł - pasuje od np. Cinquecento)
-kabel wysokiego napięcia (cena od znajomego na szrocie, ale pasuje od Poloneza)
-wymiana anteny od radia

Za niską kwotę kupiłem auto z centralnym zamkiem, klimą, elektryką szyb i lusterek.
Jedyne co koniecznie bym zmienił, to chyba założę instalację LPG. Jednak na razie się waham.

Posiadałem też kilka lat temu Fiata Cinquecento 900. Problemy z nim związane były na podobnym poziomie do Bravy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Sty 2010, 15:25

właśnie fiaty mają z tego co sam doświadczyłem wiele uciążliwych drobnych usterek które można tanio naprawić. Jeśli komuś nie przeszkadzają takie usterki to jest to samochód właśnie dla niego. Ale jeśli jest odwrotnie - jeśli ktoś ceni sobie bezawaryjność to bezwzględnie odradzałbym. Ale to tylko moje zdanie ;]
w moich żyłach płynie benzyna, zamiast serca świszczy turbina!
moto_maniak
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

10 Sty 2010, 16:37

Potrzebuje wykres charakterystyki silnika 1.3 MultiJet 90 KM. Zależy mi jedynie na godzinowym bądź jednostkowym zużyciu paliwa. Potrzebne do pracy inż. Za każdą pomoc dziękuje:)
monka456
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska

11 Sty 2010, 10:27

Daro20VT, jeśli możesz i nie będzie to off topic, to napisz coś Ty tam wsadził do tego Fiata :P

Ogólnie Fiat Coupe to auto dla jednych ładne dla drugich brzydkie. Jak dla mnie to ma to coś.

Jeżeli chodzi ogólnie o fiaty, to nie spotkałem się z tym, zeby jakiś mój znajomy posiadacz fiata zbytnio na niego narzekał. Owszem, są awaryjne, ale pokażcie mi auto które się nie psuje. Jednak są moim zdaniem dwa kompletne "niewypały" tej marki. Otóż miałem przyjemność poznać właściciela Fiata Croma, rocznik 2000coś, auto moim zdaniem brzydkie, choć wygodne. Jakoś wykonania nienajlepsza, a właściciel co chwilę narzekał na silnik Diesla. Drugi model to nowy Fiat 500. Owszem, małe, zgrabne autko, wersja Abarth ze sportowym zacięciem, ale ludzie: CENA!!!! Może przesadzam, ale to moja opinia, być może mylna. Jeśli tak to przepraszam i proszę o sprostowanie :)

Pozdrawiam.
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała