Fiat!! utopia pieniędzy?! czy tani dobry przyjaciel?

21 Gru 2010, 01:27

Ostatnio mam przyjemność użytkować samochodzik fiata, poniżej moja opinia:

Fiat 500 kupiony w salonie za chore pieniądze dla Kobiety. Szczerze mówiąc ciągle szukam pretekstu żeby się nim przejechać :) Silniczek benzynowy 1.2 67 km. Od nowości zrobione 30tyś. Świeżo po pierwszym przeglądzie gwarancyjnym, na którym wszystko wyszło ok. Tylko wymiana płynów. Klocki 50% zużycia, zawieszenie 30% zużycia. Przez 1,5 roku nie wziął grama oleju.

Autko ma dość dużo elektroniki, do tej pory bez usterek. (odpukać)
Pięknie wchodzą biegi porównywalnie z E36

Spalanie podczas zajdy tylko w mieście na trasie Pruszków - Warszawa Praga w obie strony w godzinach szczytu:
-lato z klimą nigdy nie przekroczyło 5.8
-aktualnie w zimie max 6.7

Wady:
- za twarde zawieszenie ale chyba to typowe dla tej klasy
- prawe kolano poobijane od kokpitu
- fatalnie umiejscowiona popielniczka :)
- mało wydajne ogrzewanie
- cena

Może to wyjątkowy egzemplarz ale gdybym miał kasę kupiłbym drugiego dla siebie :)
1979
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

14 Paź 2011, 12:53

Fiat jest fajnym samochodem ponieważ jest tani ładnie wygląda i bardzo łatwo dostać do niego cześci
ma też swoje wady ponieważ jest bardzo awaryjny i prosto zbudowany niema żadnej wygody ani konfortu z jazdy zwykly prosty samochód
kredek2222
Nowicjusz

Auto: BMW M6 507km

04 Lis 2011, 11:23

Moim zdaniem fiat od czasów „malucha” i „dużego fiata” poczynił wielkie kroki naprzód tzn. zmieniła się jakość i wygląd, zdecydowanie wzrosła niezawodność a ceny części nadal są niskie więc o jakimkolwiek topieniu kasy nie może być mowy, no chyba ze trafisz na zaniedbany albo tłuczony egzemplarz. Ja miałem okazję pojeździć różnymi modelami fiata 126p, uno, marea, palio weekend i chwalę je bardzo. Nie miałem większych kłopotów z żadnym z nich a ceny części zamiennych (klocki, paski itd.) były nieporównywalnie mniejsze niż japończyków których też kilka miałem. Więc zdecydowanie polecam zakup Fiata.
Fiatmaniak
Nowicjusz

Auto: Fiat Palio Weekend

02 Sie 2012, 17:17

Może być i jedno jak i drugie, miałem okazję jeździć kiedyś z PH CC700 i za darmo bym tego nie chciał,podobnie jak znajomy miał na TAXI Tempre (wygląd idealny), ale złom totalny. Kuzynka ma znów wiekowego Uniaka, którego kupowała od jakiegoś starszego gościa z rodziny jej męża, tak więc jest drugą właścicielką. Ostatnio miała kolizje i blacharz stwierdził, że tak zadbanego i utrzymanego technicznie Fiata to ze świecą szukać, fakt, że jak jest wyższy krawężnik to szuka innego miejsca, bo zawieszenie się psuje. Od niej można brać w ciemnio. Ponadto zależy do czego ma być wykorzystywany fiacik, który rocznik, w jakim stanie. Bo może być tanie auto w użytkowaniu jak i złom którym się nie nacieszymy. Jednak prawda taka, że części są tanie. Kuzynka po wypadku poleciła mi sklep, z używanymi do włochów, tym bardziej, że będę naprawiał Alfę po kolizji. Jedynie co to radzę uważać na wszelkie CC, Uno inne modne samochody "akwizycyjne" charakteryzujące się głównie białym kolorem i maksymalnie oszczędnym wyposażeniem
JanuszMalx
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus notuje świetne wyniki w Chinach
    Mimo pandemii koronawirusa, która uderzyła w sprzedaż samochodów na całym globie, Lexus notuje bardzo dobre wyniki na największym rynku motoryzacyjnym świata – w Chinach. W maju japońska marka osiągnęła ...
    Instalacje gazowe IV generacji – tzw. sekwencyjne
    Obecnie jest to najczęściej montowany typ układów zasilania LPG, tak zwana instalacja sekwencyjna. Niewiele droższa od dwóch poprzednich, bo kompletna wraz z montażem kosztuje co najmniej 1800 zł; warto wydać ...