Fiat!! utopia pieniędzy?! czy tani dobry przyjaciel?

07 Sty 2010, 01:34

Witam wszystkich forumowiczów.

Jak w temacie. Co sądzicie o fiatach? Zdania na ten temat są bardzo podzielone. Z mojego punktu widzenia Fiat - kupa zmarnowanych nerwów i pieniędzy. Z doświadczenia wiem, że fiaty są samochodami niezwykle awaryjnymi ale części są ogólnie dostępne i bardzo tanie. Tylko w tym momencie powstaje bardzo ciekawe pytanie! Kupić tańszy samochód (Fiata) i systematycznie topić w nim pieniądze? Czy kupić coś droższego ale zaoszczędzić na naprawach?

Osobiście odradzam wszystkim tę markę i mam bardzo negatywny stosunek do tych samochodów. Jednakże chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Kto wie może ktoś odmieni moje poglądy i polubię tę markę :smile:

dodam jeszcze tylko, że byłem użytkownikiem Fiata :wink:
w moich żyłach płynie benzyna, zamiast serca świszczy turbina!
moto_maniak
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

07 Sty 2010, 10:08

Temat czysta prowokacja. Mam nadzieję, że moderator zareaguje zanim wybuchnie kolejna wojna...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

07 Sty 2010, 11:24

moto_maniak napisał(a):dodam jeszcze tylko, że byłem użytkownikiem Fiata :wink:

ok miałeś fiata gratuluję - ja też maiłem Fiata 126p i 125 p ! a czy jeździłeś kiedyś nowym fiatem Bravo ? czy Grande punto ? lub może posiadałeś ?
Ludzie zrozumcie w końcu, że DZISIEJSZY FIAT to nie to samo co 2 - 5 - 10 lat temu !!! FORD to nie to samo co 4 -6- 10 lat temu !!!! i WY ludzie to nie Ci sami ludzie co 200 lat temu więc ruszcie mózgownicami i jeśli chcecie się wypowiedzieć na temat Fiata to d..a w kroki i do salonu umówcie się na jazdę próbną nowym fiatem , fordem , czy to francuzem przejedzcie się, potem wypowiadajcie !! nie piszcie bajek na forum !! tylko opowiadajcie je swoim dzieciom do snu ! i proszę nie piszcie pierdół typu: miałem kiedyś fiata bravo rok 2000 benzyna jestem 4 właścicielem i cały czas się psuł - fiat to kupa złomu" jeśli handlarz sprzedał Ci samochód w stanie marnym ale "przygotowany na sprzedaż" czyli wypucowany środek, czysty silnik i w ogóle świecie się ja psu jajca to nie miej pretensji do fiata że się psuje tylko do samego siebie, że żal Ci było kasy aby ten samochód najpierw SPRAWDZIĆ - NIE kupujcie oczami, czytajcie gazety, internet, porównujcie ! testujcie , jeździjcie samochodami zanim je kupicie !
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)

07 Sty 2010, 12:17

Naprawdę myślałem, że mam do czynienia z mądrzejszymi ludzmi! ja podałem swoją opinię i liczyłem, że powiecie coś ciekawego o swoim fiacie. Po co od razu się bulwersować i dym robić! Jak Ci fiat odpowiada to proszę bardzo nikt nie może Ci zabronić popierania tej marki. Po co tylko się zaraz gryźć nawzajem?! A co do wypowiedzi "Kubucha" Jeśli wymiana poglądów na dany temat uważasz za prowokację, to nawet nie wiem co o Tobie myśleć. Oświeć mnie w takim razie do czego służy forum. Zawsze myślałem, że do konwersacji w dosłownym tego słowa znaczeniu i temu podobnych.

Mam nadzieję, że reszta forumowiczów zrozumie moje intencje
moto_maniak
Nowicjusz

07 Sty 2010, 13:45

Prowokacją jest dla mnie pisanie kolejnego drażliwego tematu i to w tak zaczepny sposób jaki to zrobiłeś Ty.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

07 Sty 2010, 19:00

Nie rozumiem co jest nie tak z tym tematem. Z Fiatami mam do czynienia odkąd mój umysł myśli i sięgam pamięcią, począwszy od malucha, poprzez nowe z salonu Brava, Uno, Panda, a na używanej Bravie skończywszy. Ogólnie zdania na temat Fiata mam bardzo mieszane, bo albo sprawują się całkiem nieźle (UNO) albo zawodzą na całej linii - maluch, a i te nowe inne nie świeciły trwałością. Ogólnie Fiat jest dobry jak ktoś chce mało jeździć za tanie pieniądze, dużą zaletą nowszych Fiatów w tej klasie cenowej są niezłe blachy. Z wad to kiepska jakość podzespołów, np. sprzęgieł, amorków, alternatorów, tandetne, psujące się, elementy wykończenia, silniki o niskiej sprawności, głównie chodzi o benzynowe. Ciężko chyba zaufać marce, która zdobyła się na wynalezienie Fiata 126p. Podsumowując - FIAT nie, niestety przez kilka przykrych niespodzianek nie mogę polecić tej marki, ale jeżeli dla kogoś drobne, acz częste i uciążliwe usterki nie stanowią dużego problemu to Fiat wydaje się być dobrym wyborem (gdy w grę wchodzi jak najmłodsze auto za dane pieniądze), nowego Fiata na pewno bym nie kupił.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...

07 Sty 2010, 20:08

Pewnie masz problemy i wyżywasz się przed kompem :D :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

07 Sty 2010, 20:38

i o to chodzi "jiGsaw" :smile: krótka rzeczowa opinia. Jednak są jeszcze normalni ludzie na tym forum. Dzięki za wypowiedź.
moto_maniak
Nowicjusz

07 Sty 2010, 22:44

samurajsj700 napisał(a):Pewnie masz problemy i wyżywasz się przed kompem :D :mrgreen:

????? do kogo kierowałeś te słowa ????

moja wypowiedż nie była ani wulgarna ani nie miała na celu wzbudzenia kłótni, po prostu wyraziłem swoje zdanie , męczy mnie to, źe w koło na tym forum są poruszane podobne tematy. ale ok kaźdy ma prawo się wypowiedzieć i szanuję to więc i wy uszanujcie moją wypowiedż.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)

07 Sty 2010, 23:34

moto_maniak napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów.

Jak w temacie. Co sądzicie o fiatach? Zdania na ten temat są bardzo podzielone. Z mojego punktu widzenia Fiat - kupa zmarnowanych nerwów i pieniędzy. Z doświadczenia wiem, że fiaty są samochodami niezwykle awaryjnymi ale części są ogólnie dostępne i bardzo tanie. Tylko w tym momencie powstaje bardzo ciekawe pytanie! Kupić tańszy samochód (Fiata) i systematycznie topić w nim pieniądze? Czy kupić coś droższego ale zaoszczędzić na naprawach?

Osobiście odradzam wszystkim tę markę i mam bardzo negatywny stosunek do tych samochodów. Jednakże chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Kto wie może ktoś odmieni moje poglądy i polubię tę markę :smile:

Do tego pana :D :twisted:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

08 Sty 2010, 10:45

Temat "trąci" nieco znanym innym tematem "FRANCUZ-NIE !"...
Dobrze wiemy czytając tamten temat,że dyskusja czasem gorąca i pełna emocji nie doprowadziła do niczego...,a zapis wypowiedzi jest materiałem do jakiejś pracy magisterskiej dla socjologa...albo psychologa...
Tak więc ta dyskusja chociaż na pewno ciekawa,to nie doprowadzi do żadnych konkluzji w stylu "tak Fiat to bardzo dobry samochód" lub odwrotnie.
Nikt tutaj nikogo nie przekona do swoich racji. To pewne.
To tak jakbym ja jako stary fan death metalu próbował Was przekonac,że to najlepszy gatunek muzyczny więc macie go słuchac..!
:smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

08 Sty 2010, 11:44

zgadzam się z Arturem ;] ale zawsze warto podyskutować a może ktoś wniesie coś nowego do naszych głów :smile:
moto_maniak
Nowicjusz

08 Sty 2010, 16:36

jiGsaw napisał(a):albo zawodzą na całej linii - maluch

No przepraszam Cię bardzo kolego, ale malucha nie można nazwać totalną klapą. Aktualnie, po utracie mojego kochanego Peugeota, poruszam się właśnie maluchem, już jakieś poł roku. Wizualnie jest w opłakanym stanie, ale spełnia swoją rolę. Jeżdżę nim fakt faktem tylko po mieście (w trasę bym nim nie pojechał, nie jestem samobójcą:), głównie do pracy i na zakupy, ale swoją rolę spełnia. Owszem, zdarza się, że coś w nim "padnie", ale części są śmiesznie tanie, a naprawa dla majsterkowiczów nie powinna sprawiać problemu. Fakt, nie jest to cud techniki, ale też nie jest aż taki zły. A co do calości dyskusji, to fakt, była już podobna, nic ciekawego z niej nie wynikło, ale naprawdę, dla relaksu warto poczytać :D
............-----Shake Your Blood-----..............
sphinx1969
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko- Biała

08 Sty 2010, 17:37

Ja tam mam bravolota z dieselkiem na pokładzie przejechałem nim przez 1,5 roku 42 tyś km co dołożyłem?? Amorki przednie ponieważ prawy strzelił z mojej winy po wpadnięciu w wyrwę przy sporej prędkości... To tyle... jak na razie nie zamierzam zmieniać auta... Oczywiście auto zalane najlepszymi olejami, na najlepszych filtrach i wymieniane te części eksploatacyjne są regularnie co 10 tyś km :) Silniczek bardzo żwawy, cichutki no i aż tak wielkiego apetytu na paliwo nie ma :P ... No i odpalenie go przy -20 stopniach to nic szczególnego ;) ... Znajdźcie mi drugie tak piękne auto z 1995 ?? Dlaczego z 1995?? Bo w tym roku Bravo weszło na rynek... Głupie porównanie do Golfa III przy bravo to niemiłosierny kanciak... Moim następnym samochodem też będzie fiat ;) na 100% nova Bravo :P Z resztą u nas w rodzinie panuje moda na fiata :P Sporo znajomych jeździ i nie narzeka wujek teraz śmiga nowe grande punto :P
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2008

08 Sty 2010, 19:40

a tak poza tą wymianą amorków zawieszenie w porządku? jak często wymieniasz naturalnie elksplatujące się części zawieszenia?? i jak tam z "drobnymi" usterkami? dużo ich?
moto_maniak
Nowicjusz