Ehh człowieku. Nie chce mi się odpisywać na Twoje wyrwane z kontekstu zdania, chodziło mi o to, że
Alfa wcale nie jest aż tak droga w utrzymaniu i tak awaryjna, jak ludzie mówią, nie zmienia to jednak faktu że Punto jest w eksploatacji od niej tańsze. Czego ty tu nie rozumiesz?
A co do "słabego" zawieszenia, no to też Cię zbytnio nie rozumiem. Dzięki temu że jest wielowahacz auto lepiej trzyma się drogi, ale jednak ten zawias szybciej się zużywa. Czy to nie jest więc oczywiste, że zawieszenie jest lepsze i bardziej komfortowe? A no tak, chyba że patrzymy na to w kwestii tego, że "lepsze znaczy tańsze", to takie polskie...
Ty w ogóle widziałeś Focusa na oczy?
Tak się akurat składa, że takiego Focusa mam w najbliższej rodzinie od wielu wielu lat, jest też jak na Focusa według mnie bardzo dobrze utrzymany (jeździ nim zresztą mechanik, jak mniemam z niemal 2x większym doświadczeniem niż Twoje). Jeździłem takim Fordem bardzo dużo razy, a także Grande Puntem i tak, komfort jazdy w Focusie wcale nie jest lepszy. Wniosek? Chyba ty nie jeździłeś Puntem skoro tak uważasz
Albo mylisz Grande Punto z kropkami z 1998 roku.
Wnętrze przedpotopowe?
Rozumiem że może Ci się nie podobac design wnętrza ale jeśli wnętrze Focusa jest przedpotopowe to jakie jest Golfa, A3, BMW e36?
Skoro porównywaliśmy Alfę 147 i Grande Punto, to w porównaniu do tych samochodów wnętrze Focusa jest przedpotopowe i widać, że nie jest to świeży samochód.
A no i rdza, tym razem to i Ty już popisałeś się nad wyraz wysyłając link do obrazków z tytułem Alfa 147 rdza (popatrz, a mnie od dzieciaków wyzywałeś i się śmiałeś). W Alfach problem korozji znacznie rzadziej występuje niż w Focusach. Znam kilku gości którzy mają i Focusa i Mondeo pierwszej generacji i każdy z nich podziela moje zdanie odnośnie rudej w Fordach.
Dlatego może czasem przestań sypać warnami z rękawa tak często jak stereotypami że "każda Alfa się psuje" i pozwól innym mieć swoje zdanie na dany temat. (A swoją drogą, skoro każda Alfa się psuje, to przecież każdy Opel też gnije i ma pełno rdzy, prawda? Tak ludzie też mówią)