FIAT VS ALFA

26 Lut 2015, 22:20

Witam was,
Bardzo pilnie potrzebuję porady... Powiedzcie mi co sądzicie o tych dwóch autkach:
Grande Punto
Alfa Romeo 147

Chciałbym kupić jeden z nich bo bardzo mi się podobają tylko nie mogę się zdecydować. Mój wybór to benzyna. Boję się alfy bo jest przykryta złym zdaniem o awaryjności. Czy to prawda?
punto ma trochę mało KM, 77 to nie dużo... jakie jest wasze zdanie na temat tych aut?

Punto:
+ładne autko jak na coś "starszego"
+dobra cena do jakości
+tanie w utrzymaniu
+mało pali
+bezawaryjne
-dupa
-wnętrze ładne ale bez szaleństw
-troche malo koników

147:
+duzy silnik jak na takie auto
+bardzo ładne wnętrze
+bogate auto (klasa premium)
+ładny przód auta
-zła sława przez awaryjność
-duży silnik możne trochę palić w mieście

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzejcob
Nowicjusz

Auto: Nie mam
0

26 Lut 2015, 22:27

Alfa tylko w dieslu, najlepiej od fana marki i nie do codziennej jazdy. Zdecydowanie Grande Punto 1.4, do miasta wystarczy, żeby było oszczędniej można założyć LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

26 Lut 2015, 22:32

Nie chcę LPG, nie jeżdżę też dużo zakładać gaz. A diesel odpada bo robię góra 40km jak gdzieś jadę. Jeździć będę też w niewielkim mieście (do 70 tys mieszkańców), wiec korki też odpadają.

77KM mi wystarczy ale dużo lepiej się jeździ czymś mocniejszym - męski punkt widzenia...
dzejcob
Nowicjusz

0

26 Lut 2015, 22:38

Alfa 147 i bijesz pione z mechanikiem. :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

26 Lut 2015, 22:40

To może coś innego niż Grande Punto? Jaki masz budżet? Do 14 tysięcy znajdziesz ładną Astrę G, Mazdę 323F, Toyotę Corollę E12, Forda Focusa Mk1, Peugeota 307,Hondę Civic VII (przed liftem).
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002
0

26 Lut 2015, 22:40

To stereotyp czy faktycznie tak jest?
dzejcob
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Groźne parkowanie na chodniku
    Gdy znalezienie miejsca do parkowania w danej okolicy jest wyzwaniem, pomysłowość kierowców w zastawianiu chodników bywa zaskakująca. Tymczasem takie zachowanie kierujących może być bardzo groźne dla dzieci, ...

26 Lut 2015, 22:41

dzejcob napisał(a):To stereotyp czy faktycznie tak jest?
Faktycznie. AR to na niedzielne wypady bo ładna, fajnie wykończona w środku i dobrze się drogi trzyma.
Koniu
Forumowicz VIP

0

27 Lut 2015, 08:36

Za 14k kupisz ładną Ibize,Leona lub poliftową A3.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
1

27 Lut 2015, 13:27

Znaczy ze 147 to jest tak
Przed fl (do 2005r) szału nie ma jeśli chodzi o bezawaryjność; po lifcie, czyli takie jak wkleiłeś są poprawione i jest generalnie lepiej, jednak nie idealnie.
Z benzyną ciężka sprawa. 1.6 105KM nie jedzie, 120KM jest awaryjny, a 1.8 i 2.0 fajnie jadą ale spalą swoje. Ideałami jeśli chodzi o bezawaryjność też nie są, chociaż tutaj zależy jak trafisz. Czytam czasami forum alfaholików i jedni są zachwyceni, a drudzy narzekają jaki to syf. Jest jeszcze 3.2 V6 GTA ale to już koneserka na maxa :mrgreen: Nie mówię już o cenach części.
Diesle są świetne, praktycznie wszystkie są godne polecenia, no ale nie na krótkie dystanse.
No i auto nie do codziennego upalania po setki km. Jeśli do miasta, w którym na dodatek są dobre drogi (147 ma dość delikatny zawias wielowahaczowy) w sumie można zaryzykować, jesli nie jesteś "serwisowym cebulakiem" i dbasz o auto.

Ja bym kupił benzyniaka ale jestem dziwny, więc tym się nie sugeruj :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
0

28 Lut 2015, 16:32

Alfa 147 i bijesz pione z mechanikiem. :mrgreen:

Czyli kolejny pokaz genialnej opinii króla życia, który na wszystkim tak się zna, a jeździ Astrą z zeszłego tysiąclecia (mądrości chyba czerpie z memów internetowych). Nie rozumiem jak taki ktoś może być moderatorem...

Alfa 147 z silnikiem 1.6 105KM nie jest samochodem nad wyraz awaryjnym, fakt że demonem prędkości z tym motorem nie jest, ale do spokojnej jazdy w zupełności wystarczy. Z zawieszeniem sprawa taka, że samochód świetnie trzyma się drogi- ale ceną którą za to płacisz jest to, że ten układ zawieszenia jest po prostu nieco droższy w naprawach, czasem nieco szybciej też się zużywa niż "zwykły" zawias. Ceny innych podzespołów nie są wcale jakieś drogie - o ile nie serwisujemy samochodu w ASO.

Jeśli dużo nie jeździsz, wziąłbym na Twoim miejscu Alfę, bo jest to samochód lepszy i z większym potencjałem jeśli chodzi o moc, natomiast jeśli wolisz ekonomiczniejszą jazdę i tańsze utrzymanie, bierz Punciaka.

Focus mk1 też jest dobrym samochodem, jednak mocno uważałbym na rdzę. No i- do Alfy czy Punta zawsze możesz ten gaz założyć i będzie bezproblemowo, natomiast z Focusem już nie jest tak prosto, auto nie nadaje się do gazu, chyba że poczyniłbyś jakieś przeróbki (pytanie czy warto). Komfort jazdy nie większy niż w Puncie, nie wspominając o tym że wnętrze przedpotopowe, ale za to 1.8 115KM całkiem w porządku sobie radzi.
Burton72
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.6 TS 120KM
Skrzynia biegów: Manualna
4

28 Lut 2015, 16:49

Burton72 napisał(a):Czyli kolejny pokaz genialnej opinii króla życia, który na wszystkim tak się zna, a jeździ Astrą z zeszłego tysiąclecia (mądrości chyba czerpie z memów internetowych). Nie rozumiem jak taki ktoś może być moderatorem...
A ja sobie nie życzę. Jestem mechanikiem od kilku lat. Nie jedno auto rozbierałem więc wiem co je boli. Astra z poprzedniego tysiąclecia? Tu się popisałeś. Wróć do przedszkola dzieciaku.

Wracając do Twojego rozumowania..
Alfa nie ma słabego zawieszenie tylko częściej się je wymienia.

Alfa nie ma kosztownego zawieszenia tylko jest po prostu droższe
Burton72 napisał(a):Ceny innych podzespołów nie są wcale jakieś drogie - o ile nie serwisujemy samochodu w ASO.

czyt. Albo sam wymienisz albo zadzwonisz po lawetę.
Burton72 napisał(a):Jeśli dużo nie jeździsz, wziąłbym na Twoim miejscu Alfę, bo jest to samochód lepszy i z większym potencjałem jeśli chodzi o moc, natomiast jeśli wolisz ekonomiczniejszą jazdę i tańsze utrzymanie, bierz Punciaka.
Napisałeś przed chwilą że AR nie jest autem drogim w utrzymaniu i ma droższe zawieszenie które trzeba częściej wymieniać. Teraz piszesz że do jazdy na codzień jednak Punciak. To jak to jest w końcu?
Burton72 napisał(a):Focus mk1 też jest dobrym samochodem, jednak mocno uważałbym na rdzę.
A co może AR to nie gnije?
https://www.google.pl/search?q=alfa+147 ... CAYQ_AUoAQ

Burton72 napisał(a):Komfort jazdy nie większy niż w Puncie, nie wspominając o tym że wnętrze przedpotopowe, ale za to 1.8 115KM całkiem w porządku sobie radzi.
Komfort jazdy jak w Puncie? Ty w ogóle widziałeś Focusa na oczy? takiego innego niż resorak? Wnętrze przedpotopowe? :shock: Rozumiem że może Ci się nie podobac design wnętrza ale jeśli wnętrze Focusa jest przedpotopowe to jakie jest Golfa, A3, BMW e36? :lol:
Koniu
Forumowicz VIP

0

28 Lut 2015, 17:11

Ehh człowieku. Nie chce mi się odpisywać na Twoje wyrwane z kontekstu zdania, chodziło mi o to, że Alfa wcale nie jest aż tak droga w utrzymaniu i tak awaryjna, jak ludzie mówią, nie zmienia to jednak faktu że Punto jest w eksploatacji od niej tańsze. Czego ty tu nie rozumiesz?

A co do "słabego" zawieszenia, no to też Cię zbytnio nie rozumiem. Dzięki temu że jest wielowahacz auto lepiej trzyma się drogi, ale jednak ten zawias szybciej się zużywa. Czy to nie jest więc oczywiste, że zawieszenie jest lepsze i bardziej komfortowe? A no tak, chyba że patrzymy na to w kwestii tego, że "lepsze znaczy tańsze", to takie polskie...

Ty w ogóle widziałeś Focusa na oczy?

Tak się akurat składa, że takiego Focusa mam w najbliższej rodzinie od wielu wielu lat, jest też jak na Focusa według mnie bardzo dobrze utrzymany (jeździ nim zresztą mechanik, jak mniemam z niemal 2x większym doświadczeniem niż Twoje). Jeździłem takim Fordem bardzo dużo razy, a także Grande Puntem i tak, komfort jazdy w Focusie wcale nie jest lepszy. Wniosek? Chyba ty nie jeździłeś Puntem skoro tak uważasz ;) Albo mylisz Grande Punto z kropkami z 1998 roku.

Wnętrze przedpotopowe? :shock: Rozumiem że może Ci się nie podobac design wnętrza ale jeśli wnętrze Focusa jest przedpotopowe to jakie jest Golfa, A3, BMW e36?

Skoro porównywaliśmy Alfę 147 i Grande Punto, to w porównaniu do tych samochodów wnętrze Focusa jest przedpotopowe i widać, że nie jest to świeży samochód.

A no i rdza, tym razem to i Ty już popisałeś się nad wyraz wysyłając link do obrazków z tytułem Alfa 147 rdza (popatrz, a mnie od dzieciaków wyzywałeś i się śmiałeś). W Alfach problem korozji znacznie rzadziej występuje niż w Focusach. Znam kilku gości którzy mają i Focusa i Mondeo pierwszej generacji i każdy z nich podziela moje zdanie odnośnie rudej w Fordach.

Dlatego może czasem przestań sypać warnami z rękawa tak często jak stereotypami że "każda Alfa się psuje" i pozwól innym mieć swoje zdanie na dany temat. (A swoją drogą, skoro każda Alfa się psuje, to przecież każdy Opel też gnije i ma pełno rdzy, prawda? Tak ludzie też mówią)
Burton72
Nowicjusz
Awatar użytkownika

2

28 Lut 2015, 17:56

Burton72 napisał(a):Czyli kolejny pokaz genialnej opinii króla życia, który na wszystkim tak się zna, a jeździ Astrą z zeszłego tysiąclecia (mądrości chyba czerpie z memów internetowych). Nie rozumiem jak taki ktoś może być moderatorem...

A czy ty czasem nie jesteś tu zbyt krótko by oceniać pracę moderatorów? :?:
A co do dyskusji to alfa jest dość awaryjnym autem i na pewno bym tego nie kupił by latać tym w długie trasy ani nawet codziennie jeździć po mieście tylko jak co to dopieszczałbym ją w garażu i w weekend wyjeżdżał na przejażdżki i zloty pasjonatów. :yes:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010
0

28 Lut 2015, 18:00

[quote]A czy ty czasem nie jesteś tu zbyt krótko by oceniać pracę moderatorów?

Ja absolutnie niczyjej pracy nie oceniam, tylko jak czytam tego typu komentarze (jak pierwszy komentarz moderatora Konia), no to jak można inaczej zareagować?
Burton72
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

28 Lut 2015, 18:03

Burton72 napisał(a):Ja absolutnie niczyjej pracy nie oceniam, tylko jak czytam tego typu komentarze (jak pierwszy komentarz moderatora Konia), no to jak można inaczej zareagować?

To okey nie mam zastrzeżeń choć trochę grzeczniej jak byś się zwracał to nie zaszkodzi :yes:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010
1