Fiesta, Corca czy może punto ? Proszę o pomoc !

19 Maj 2010, 12:50

Witajcie.

Piszę kolejny temat.

Miałem kupować mazde 323, lecz 'odwidziała mi się' dzięki użytkownikom z tego forum (dziękuję wam za pomoc).

Moje pytanie brzmi, które z tych aut jest najciekawsze?

Potrzebuję samochodu do szkoły, pracy.
Oczywiście dobrze by było żeby nie paliło dużo, oraz żebym nie zbankrutował przy częstych naprawach. Jednym słowem, żeby było mało awaryjne, wiem że o takie trudne, jednak proszę was o pomoc.

Które z tych aut jest najciekawsze?

Fiesta -

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Corsa -

Fiat grande punto (ten mi się najbardziej spodobał, co o nim sądzicie? Takie są ich normalne ceny? Czy pewnie coś jest z nim nie tak?)

A także Hyundai -

Bardzo liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam.
seromontis55
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

19 Maj 2010, 14:04

Więc tak :
Fiesta - 3 lub 5 drzwi , nadwozie wiadomo wg gustu ale co raz częściej zaatakowane korozją, z wyposażenia można znaleźć nawet klime czy "elektrykę" ale trzeba sie liczyć że wspomaganie to już jest dobrze :) Silniki dobre,godne polecenia od 1,25/75KM do 1,6/103KM , diesle nie polecam, takie silniki nie są do małych aut! (nadmierny hałas i wibracje)

Corsa B - jak już pisałem u kogoś innego w temacie , mojej strony tyle że lubi rdzę , z silników każdy byle nie 3-cylindrowy 1,0 , diesle też nie najlepiej wypadają(dosyć głośne ;p ), ja ze swojej strony polecam 1,4/62 KM.
Za 8 tyś będzie na pewno w stanie "wsiadać i jechać" ( co nie znaczy że taniej nie znajdziesz)

Punto (swoją drogą moim zdaniem najlepszy wybór ) - trzeba powiedzieć że auto dosyć stare a stylistyką jaki praktyką nie odbiega od dzisiejszych samochodów. Doskonały przykład że Fiat może robić dobre małe auta :D usterki jak już są to usuniemy je na prawdę małym kosztem. Co do silników to polecam 8 zaworowy 1,2 ( co prawda 16 zaworowa jest mocniejsza ale głośniejsza i więcej pali) większe pojemności są rzadko spotykane nawet ;p diesle i automatyczne skrzynie omijaj ! Jako wadę wymienił bym jego pospolitość ale jeśli szukasz auta tylko do jazdy będziesz zadowolony :)

Hyundai - o tym za dużo Ci nie powiem, tyle że wygląd ma najlepszy z tych wszystkich wg mnie ale z tego co słyszałem większość tych aut jest dosyć zajechana ;p

pozdro
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

19 Maj 2010, 14:50

Jako właściciel Punto moge Ci go zdecydowanie polecić. Napewno ładniejszy od Corsy i Fiesty. Rdzy też raczej nie powinieneś spotkać w przeciwieństwie do tamtych modeli. Jeśli chodzi o silnik 1.1 55KM to jest dosyć oszczędny, ale mógł by być trochę mocniejszy. Myślę ze 1.2 75KM byłby całkiem ok. Ceny części bardzo niskie.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

19 Maj 2010, 15:11

Też stawiam na Punto szczególnie tego z silnikiem 1.2 75KM to zajebiście lata (wiem to z doświadczenia) i jeśli masz jakieś pytania to pisz bo troche o tym autku wiem bo często z kumplem takim jeżdzimi i jak coś trzeba to robimy przy nim.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Maj 2010, 15:33

Panowie!

Bardzo dziękuję za pomoc! :razz: :razz: :razz:

[email widoczny po zalogowaniu]

Super mi opisałeś! Wielkie dzięki! :grin:

A więc najlepszych samochodzikiem spośród wymienionych jest fiat?

Jakby Mi ktoś jeszcze powiedzieć odnośnie usterek..

Często tam się pojawiają?

Nie raz słyszę, 'unikaj samochodów na F" - fiat, ford..

To chyba ze względu na usterki?

A więc, częste są w tym samochodzie usterki?

Jeżeli już, drogie są części?

Pozdrawiam!
seromontis55
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

19 Maj 2010, 15:39

Mam punto od 4 lat i szczerze powiedziawszy to o usterkach Ci za dużo nie powiem bo za wiele ich nie było. Jedynie musiałem naprawiać tylne wachacze ( zestaw naprawczy 30 zł), wymieniałem rozrząd ( 30 zł pasek, 25 zł rolka), wymieniłem klocki i tarcze hamulcowe (komplet ok 90 zł), przestała działać tylna wycieraczka, ale to wystarczyło ją przeczyścić. Poza tym nic szczególnego się nie działo, a większość części to koszt ok 30 zł :razz:

[ Dodano: Sro Maj 19, 2010 16:41 ]
No i jeszcze mogę dodać, że mam na sprzedaż Punto. Tylko że jak widzę po linkach jakie podałeś to chyba nie ten budżet.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Milion kilometrów Mitsubishi Carismą!
    Liczne badania potwierdzają wyjątkową trwałość produktów Mitsubishi Motors Corporation oraz wysoki poziom zadowolenia klientów firmy – bezpośrednie rezultaty znakomitej inżynierii MMC. W najdalszych zakątkach ...
    Skomplikowane zawieszenie - samochód do driftu
    Pasjonaci rajdów czy wyścigów doskonale wiedzą, że na nic nie zda się mocny silnik i szybka skrzynia biegów, jeśli auto nie będzie miało odpowiedniego zawieszenia. Nie inaczej jest w driftingu. W zawieszeniu ...

19 Maj 2010, 15:43

Bo mówią to osoby które trafiły albo na wadliwy egzemplarz albo nigdy nie miał Fiata.Ja nigdy w życiu nie powiem złego słowa o Fiacie bo przekonałem sie do tej marki i niewiem skąd ludzie takie opinie biorą :roll: jak chcesz moge podać Ci przykład co wcześniej napisałem odnośnie Punta kumpla,jeżdzi nim już 2miechy i też chłopak o nim złego słowa nie powie.Ja sam mam w planach za 2-3miesiące kupić sobie Fiata tylko że Seicento :wink: a ceny części to są tanie jak barszcz jak to mówią.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Maj 2010, 16:36

Ja również złego słowa nigdy nie powiem na Fiata. W rodzince jest i było kilka modeli, od Maluszka począwszy, poprzez Cinquecento, Seicento, Uno, Punto I, i kilka innych na Bravie kończąc. Naprawdę nie było nigdy wiekszych problemów z tymi autkami. Z samochodów mi bliższych marki Fiat, z którymi na co dzień mam styczność, jak Brava mojego taty, to ten samochód zawsze bedę wszystkim polecał, nigdy nie zawiódł, zawsze dotarł na miejsce, żadnych większych usterek nie było.
A co do Forda, to mogę Ci polecić Fiestę, chociażby tą, którą podałes w swoim pierwszym poście, choć poleciłbym trochę większy, bardziej żwawy silniczek, np. 1.4 8V, sam mam taką Fiestę już ponad 2 lata. Przez ten czas zrobiłem nią ponad 20tys. km bez żadnych awarii. Zawsze odpala, jeździ, nawet zimą w największe mrozy przy -20 stopniach odpalał. Autko naprawdę słuzy mi bardzo dobrze, wnętrze jak na taką małą karoserię naprawdę wygodny. Autko dobrze się prowadzi, no jak na razie nic nie mogę mu zarzucić, poza tym, że ma już swoje latka :mrgreen:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Maj 2010, 17:31

Unikaj samochodów na F. Jak będą Ci dawać Ferrari to nie bierz :mrgreen:
A co do tematu, Fiat jak najbardziej jeśli nie ma się dużo na wydanie. Sejki, Pandy, Punta są samochodami o bardzo dobrym stosunku ceny do jakości.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

19 Maj 2010, 21:39

seromontis55 napisał(a):Panowie!

Bardzo dziękuję za pomoc! :razz: :razz: :razz:

[email widoczny po zalogowaniu] />
Super mi opisałeś! Wielkie dzięki! :grin:

A więc najlepszych samochodzikiem spośród wymienionych jest fiat?

Jakby Mi ktoś jeszcze powiedzieć odnośnie usterek..

Często tam się pojawiają?

Nie raz słyszę, 'unikaj samochodów na F" - fiat, ford..

To chyba ze względu na usterki?

A więc, częste są w tym samochodzie usterki?

Jeżeli już, drogie są części?

Pozdrawiam!

nie ma sprawy od tego jesteśmy żeby sobie pomagać ;)

co do części to do Fiatów są raczej tanie więc w racie awari naprawa nie powinna dużo wynieść ;)

PS. Unikaj samochodów na "F" wiadomo są modele których należy unikać ale są takie które są godne uwagi, i tak nie jest tylko z autami na "F"

pozdro ! :)
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław