Filtr powietrza - zmiana na stożkowy

23 Sie 2020, 15:27

Witam!

Czy wie ktoś jaki filtr stożkowy pasuje do ASX 2019 silnik 1.6 117km?
i jak ktos ma to poproszę o odczucia
benio041
Obserwowany

24 Sie 2020, 09:21

Sprawdź średnicę rury dolotu na którą montowany jest filtr i pod tym kątem szukaj. Ogólnie przy takim silniku praktycznie nie odczujesz różnicy, a dobry filtr kosztuje trochę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Sie 2020, 16:35

Interesowałem się kiedyś tym tematem,odpuściłem sobie gdy dowiedziałem się,że filtry stożkowe skracają zywotność silników gdyż nie filtrują tak dokładnie powietrza jak zwykłe a reszta jak Kolega wyżej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Gru 2020, 20:30

Odpuść stozkowy, mielismy raz i szybko sie zapchał. Polecili nam w jakims salonie kolo domu i nigdy wiecej. Teraz serwisujemy sie w Zabrzu w serwisie mitsubishi i mamy normalny filtr
mircia
Nowicjusz

25 Gru 2020, 22:26

Głównym celem instalacji stożkowego filtra powietrza jest zwiększenie mocy silnika. ... Tradycyjny filtr stawia większy opór dla powietrza, ograniczając tym samym jego dopływ do silnika. Im jest on szczelniejszy, tym skuteczniej spełnia swoje zadanie, ale też mocniej ogranicza możliwości dopływu powietrza do silnika .Filtry stożkowe stosuję się raczej do sportowej jazdy ale....wymagają częstej wymiany i o wiele większej dbałości o wiele częściej niż tradycyjne. Mówi się że filtrów tych się nie wymienia tylko oczyszcza wkładkę filcową która nasącza się specjalnym olejem ale jest to raczej wątpliwy zabieg .Co więcej przy silniku wolnossącym aż takich korzyści nie odniesiesz .Według mnie więcej zachodu niż korzyści .Mnie również proponowano jego założenie ale mój mechanik powiedział tak ,, jeśli by to coś dało i było naprawdę skuteczne to Japończycy już dawno by to zastosowali w autach seryjnych. Nie poprawiaj pan Japońskich inżynierów konstruktorów .Więc porzuciłem temat
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna