Filtr stożkowy

11 Lip 2009, 21:31

Witam
Mój brat chce sobie założyć filtr stożkowy do daewoo tico i czy to się opłaca?
asusart
Nowicjusz

12 Lip 2009, 10:28

do daewoo tico filtr stożkowyniech nie będzie śmieszny i jak założy i co myśli że podniesie moc nie to tytanie mnie rozwaliło
maciek vw
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

12 Lip 2009, 11:27

Sam filtr stożkowy nic mu nie da prędzej zaszkodzi :lol: a tak w ogóle to po co kombinować z silnikiem od tico :?:
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

15 Lip 2009, 15:35

a wie ktoś jak można go zmodyfikować żeby większą moc miał?
asusart
Nowicjusz

29 Lip 2009, 22:20

do tico chyba nie wejdzie stożek z tego co wiew :P ... a z tym silnikiem chyba za wiele się nie da zrobić :/ choć kreatormocy z cinquecento wyciągnął 160 KM więc może tutaj też ze 100 dałoby rade zrobić :P ale to raczej w prof. warsztacie a nie samemu ...
"Drugi na mecie jest pierwszym przegranym"
ROBERTT
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Sie 2009, 23:17

szkoda zachodu
Japonia górą!!!Nissan, Honda, Mitsubishi, Mazda rządzą!!!
Brian Oconner
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...

22 Sie 2009, 23:26

kiedys ktos wlozyl turbinę do matiza i nawet to jezdzilo ..... sam stożek za wiele nie da a jak go źle włożysz to jeszcze zaszkodzisz ... ale + wydech na początek Nm wpadnie mozne jeszcze pokombinować z walkami ale nie wiem ile mozna wyjac z zelaska i czy warto w to brnąc ...
Części Vectra C atrakcyjne ceny
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg

16 Paź 2009, 15:21

będzie głosniej chodził i grzał się w lato
pawel71
Nowicjusz

Miejscowość: TOS

23 Paź 2009, 21:56

dajcie spokoj....
do tego auta jedyne co mozna wlozyc to zakupy
rambo82
Nowicjusz

Miejscowość: dublin

28 Lis 2009, 18:38

sam stożek niewiele daje, wiem bo przetestowałem u siebie... Ale wystarczy doprowadzić zimne powietrze do filtra i już jest lepiej. U mnie w CC 900 jest taka konfiguracja: Filtr stożkowy z doprowadzonym zimnym powietrzem, wycięty katalizator, tłumik końcowy Speeder dedykowany do tego modelu. W serii ma 41KM, teraz nie wiem ile jest, ale V-MAX to 170 km/h, a na odejściu połyka Golfa III 1.4 :twisted:
/F/I/A/T/ CC 900 Seria Look
jasko90
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tomaszów Mazowiecki

08 Gru 2009, 21:46

Pieniądze na stożek przeznacz lepiej na dobre piwo. Dołóż lepiej trochę groszy i ewentualnie zamontuj zimny dolot powietrza. Zamontowanie "gołego" stożka spowoduje ssanie gorącego powietrza z komory silnika, a to zmniejszy moc i moment ;) To największy błąd "tuningowców", którzy kupują największy filtr jaki się da i montują go od razu w komorze silnika chwaląc się na każdym spocie ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

09 Gru 2009, 01:48

u mnie filtr jest zamontowany w miejscu seryjnej puszki, ale są wycięte wloty powietrza w zderzaku i jest dobrze :wink:
/F/I/A/T/ CC 900 Seria Look
jasko90
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tomaszów Mazowiecki

09 Gru 2009, 09:46

jasko90, musiałbym zobaczyć zdjęcie, ale skoro mówisz, że jest dobrze :) Generalnie filtr musi być jak najdalej od źródła ciepła i ciągnąć powietrze od dołu lub od boku.

U mnie jest tak - długi dolot BOMZ Racing + grzybek HKS:
Zdjęcie

Przyrost mocy, w stosunku do katalogowej serii, to 3,3KM i 3,1Nm. Myślę jednak, że auto seryjnie mogło nie trzymać fabrycznych wartości, więc przypuszczam, że przyrost mocy oscyluje w okolicy 5-6KM. Oczywiście poza delikatnym wzrostem mocy takie rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę - dźwięk. Piękny i głęboki. To właśnie dzięki zmianie wszystkich elementów plastikowych i gumowych na rury. Polecam ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

19 Gru 2009, 14:35

zakładając takowy filtr, to sam za wiele Ci on nic nieda poza ładniejszym wyglądem. Może doda tego jednego kucyka albo dwa, ale nic pozatym.
wlodi
Początkujący

Miejscowość: Lublin

19 Gru 2009, 14:48

Nie doda nawet pół kucyka.Wręcz przeciwnie - może nawet zaszkodzić silnikowi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000