Filtron czy to dobry wybór ?

13 Gru 2021, 10:48

Jakich producentów filtrów polecacie ? Właśnie montowałem filtr oleju i paliwa filtrona. Z ciekawości przejrzałem opinie i trochę teraz jestem zmieszany. Wiadomo że to raczej niska półka cenowa, ale czy ich produkty to "syf"? Czy raczej się tym nie przejmować ?
Arek54
Nowicjusz

13 Gru 2021, 11:00

Przyznam szczerze że nigdy nie miałem z tą marką problemów no i to nie jest najniższa półka. Zobacz z ciekawości przy kolejnej wymianie jak wygląda taki filtr paliwa w środku. Oleju jak masz wymienny wkład to również będziesz w stanie sprawdzić czy jest cały i nie widać uszkodzeń.

Raczej bym się tym nie przejmował bo przy regularnej wymianie nawet te z najniższej półki powinny się sprawdzić. Czasem niższa cena nie oznacza gorszego produktu dlatego warto zwracać uwagę na taki które mają dobre opinie lub takie które sami przetestujemy i wiemy że warto je kupić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Gru 2021, 11:30

Ja pracuję cały czas na filtronach, manach. W Fordach montuje się np. Motorcraft, w Fiatach MagnetiMarelli, Peugeot Purfliks lub Mann itd. Ludzie zazwyczaj decydują sie na Filtrony albo Many. I są to dość dobre marki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2021, 12:39

To nie zadna technologia Nasa, wydaje mi się ze to wszystko to jedno a płacisz jedynie za markę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Gru 2021, 13:33

Jasne że cena nie musi być wyznacznikiem raczej bardzie chodziło mi o użyte materiały do produkcji tych filtrów.
Np co sądzicie o tym porównaniu ?

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Arek54
Nowicjusz

13 Gru 2021, 14:00

Porównanie jest tylko wyglądu i ilości lameli, a to nie świadczy o przepływności takiego filtra. Dlaczego? Bo gęstość użytego materiału może być inna w każdym z przypadków. Jedynie ten oryginalny filtr ma większą powierzchnię filtrowania przez co przy wymianach co np. 30tkm dłużej powinien utrzymać lepszą przepływność powietrza. Jednak wymieniając filtr co około 10tkm z wymianą oleju nie będzie to miało większego znaczenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

System odzyskiwania energii kinetycznej - KERS
    Firma Volvo Car Group zakończyła obszerne testy drogowe systemu odzyskiwania energii kinetycznej – KERS. Rdzeniem tego rozwiązania jest koło zamachowe z włókna węglowego. KERS jest lekki, wydajny, obniża spalanie, ...

13 Gru 2021, 15:10

Stosuję bosch, mahle, filtron i nie widzę różnicy, więc obojętnie, byle jakaś znana marka.
Gość114260