Firma od odszkodowań po wypadku komunikacyjnym?

19 Sty 2015, 19:32

Witam,

we wtorek zostałam poszkodowana w wyniku wypadku samochodowego - skręcenie odcinka szyjnego, 2 tygodnie w kołnierzu ortopedycznym, reahabilitacje, neurolog, ortopeda ...dużo tego, tak samo jak duży (!!!) ból kręgosłupa...
Sprawca ma OC w Proamie, także tam wypadek został zarejestrowany i ich rzeczoznawca już był na oględzinach. Wycena Proamy to śmieszne pieniądze, oczywiście na zamiennikach - wycena mocno zaniżona...
Moje pytania to:
- czy jestem jakoś w stanie podważyć kosztorys Proamy?
- czy należy mi się zwrot za np. zakup leków, zakup kołnierza? (mam faktury imienne)
- czy należy mi sie zwrot od ubezpieczyciela różnicy w kwocie wynagrodzenia jakie otrzymam w lutym? ( mam zwolnienie lekarskie od 14.01 do 30.01.2015)
- czy mogę domagać sie zadośćuczynienia za ten wypadek? ból nie mija i napewno do miłych nie należy...

Proszę, podpowiedzcie gdzie z tą sprawą mogę się udać? Jakas kancelaria najlepiej z okolic Trójmiasta?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje!
MałgośkaS
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 03 1984
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1.9 TDI 130 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

20 Sty 2015, 10:38

Są firmy, które zajmują się "wyduszaniem" należnych świadczeń od ubezpieczycieli, którzy zaniżają wypłatę odszkodowania. Musisz poszukać w necie takiej firmy z okolic twojego miejsca zamieszkania. Na naszym forum były podobne tematy, pojawiały się też jak dobrze pamiętam adresy i nazwy takich firm. Musisz poszukać
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sty 2015, 11:54

Sama raczej niewiele wynegocjujesz z nimi. Jednak większość z aspektów o których pisałaś jak najbardziej podchodzi do odszkodowania z OC, dlatego jak wyżej napisał MotoAlbercik najlepiej poszukać dobrej firmy odszkodowawczej. Przy wyborze takiej firmy zwróć szczególną uwagę na opinie w internecie (oczywiście odsiej te super pozytywne i super negatywne). Konkurencja jest bardzo duża co jest dobre, jednak jest masa takich, które połowę odszkodowania wyciągną dla siebie lub w ogóle ciężko będzie od nich uzyskać "wyduszone" odszkodowanie. Taka firma odpala sobie za usługę % od odszkodowania, więc teoretycznie nie wydasz na to nic ;)
Powodzenia!
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sty 2015, 12:42

Zanim zgłosisz się do firmy, która świadczy pomoc w uzyskaniu odszkodowania, pamiętaj, że taka firma liczy sobie sporą prowizję ( średnio 10%-25% od uzyskanego odszkodowania). W pierwszej kolejności spróbuj sama zgłosić roszczenie, tak naprawdę musisz skontaktować się z firmą proama i zapytać gdzie przesłać dokumenty potwierdzające leczenie, faktury, rachunki za leki, rehabilitację (jeśli taka Cię czeka). Opisz dokładnie własnymi słowami, co się stało, jak wpłynęło to na Twoje życie i samopoczucie :), przedstaw zaświadczenie o średnich zarobkach, przedstaw kopię L4. Zanim zadzwonisz do Proama zastanów się jakie stary poniosłaś i spróbuj je oszacować.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

27 Sty 2015, 22:07

Wydaje mi się, że masz szansę na podważenie kosztorysu Proamy i prawo do żądania pieniędzy za leki itd. Na Twoim miejscu zgłosiłabym się do jakiegoś adwokata zajmującego się sprawami tego typu. Na pewno ci pomoże. Sama raczej nic nie zdziałasz bo z tego co piszesz wnioskuję, że nie znasz się za bardzo na prawie.
pietrucha5
Nowicjusz

Auto: peugeot

29 Sty 2015, 11:54

Witam.

Kosztorys ubezpieczyciela można podważyć i nie jest to wcale takie trudne.
Najlepiej zwrócić się po pisemną opinię do rzeczoznawcy. Jeżeli ekspertyza potwierdzi zaniżenie prognozowanej ceny naprawy, możemy wystąpić do ubezpieczyciela o wyrównanie świadczenia, a także, żądać od niego refundacji kosztów poniesionych na rzeczoznawcę.

Co do szkody osobowej; poszkodowany ma prawo domagać się zadośćuczynienia za ból i cierpienie, refundacji wszelkich uzasadnionych kosztów związanych ze szkodą (leczenie, dojazdy,etc.), a także zwrotu utraconych korzyści.

W razie potrzeby, służymy kompleksową pomocą prawną w sprawie.
Ostatnio edytowany przez ArteK 31 Sty 2015, 11:35, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Niedozwolona reklama
lexassistance
Nowicjusz

Auto: Nissan Qashqai
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda KAROQ - kompaktowy SUV
    Nowy kompaktowy SUV ŠKODY będzie nosił nazwę KAROQ. Jego nazwa i pisownia pochodzą z języka Alutiiq, używanego przez przedstawicieli rdzennego plemienia mieszkającego na wyspie, przy południowym wybrzeżu Alaski. Nazwa ...

12 Lut 2015, 13:02

Zgadzam sie z kolegami wyżej, bez dobrej pomocy prawnej niewiele sam zdziałasz. Tak wygląda polskie prawo, że przeciętny Kowalski sam niewiele może. Ja tuz po przeprowadzce do Lublina miałem poważny wypadek na przejściu dla pieszych. Przez miesiąc noga w gips, teraz dłuuuga rehabilitacja :/ też na początku chcieli mi dać śmieszne pieniądze za uszczerbek na zdrowiu. Dopiero jak skorzystałem z Kancelarii [reklama], to wtedy sprawa ruszyła. Obecnie jestem miesiąc po zakończeniu sprawy, która zakończyła się korzystnie dla mnie i otrzymałem taką sumę, która mnie satysfakcjonuje. Także jeśli mam coś Ci radzić, to udaj sie do dobrego mecenasa.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik 14 Lut 2015, 16:33, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Reklama kancelarii adwokackiej
szybkibill
Nowicjusz

Auto: Mazda6

16 Mar 2015, 12:38

Na Twoim miejscu odwiedziłabym prawnika. Z tego co wiem Pani Agnieszka Mikołajczyk z [reklama] zajmuje się odzyskiwaniem odszkodowań za wypadki komunikacyjne. Być może uda ci się odzyskać więcej kasy z ubezpieczalni. Firmy ubezpieczeniowe zazwyczaj zaniżają odszkodowania i robią problemy z ich wypłatą.
62miko
Nowicjusz

Auto: peugeot

20 Mar 2015, 22:36

czytam te wszystkie posty i widzę pewną bezradność w temacie. Oczywiście, że się wszystko należy, wszystko to co ma związek przyczynowo-skutkowy ze zdarzeniem. Niezależnie od rodzaju szkody: osobowa, komunikacyjna, itp.
Proama ma to do siebie, że każde odszkodowanie jest zaniżone - nie ma wyjątku. Mam wiele spraw prowadzonych z Proamą i jest drugim po PZU "najlepszym" ubezpieczycielem obcinającym należne świadczenia. Niestety w przypadku Proamy wszystkie sprawy kończą się w sądzie, gdyż szkoda czasu na czekanie na ich reakcję. Mają taki bałagan u siebie, że ciężko znaleźć coś pozytywnego na ich temat. Odpowiedź na jedno z wezwań dostałam po 6-ciu miesiącach, gdy sprawa już dawno była w sądzie. Czas oczekiwania na akta - jak dobrze pójdzie to miesiąc. Monity bez odpowiedzi, wezwania bez odpowiedzi - szkoda czasu na polubowne prowadzenie sprawy. Chcesz sprawdzenia wyceny/kosztorysu? zapraszam do kontaktu. Robię bezpłatnie sprawy, bez finansowego zaangażowania poszkodowanego w proces dochodzenia roszczeń (łącznie z wyceną). A co do kontaktu z mecenasem to oczywiście polecam, o ile zna tematykę szkód częściowych, całkowitych, wyceny kosztów naprawy, stosownych potrąceń na rbh, materiał lakierniczy, czy części... niestety większość z nich oferuje jedynie pomoc w zakresie złożenia pozwu, bo później w toku sprawy okazuje się, że wie on tyle co poszkodowany o sposobie likwidacji szkody i wysokości odszkodowań, Nie mówiąc o znajomości czytania kosztorysów, czy wycen w programach Audatex, Eurotax, czy Info-Expert. Jak masz pytania w temacie to zapraszam - na wszystkie odpowiem, pomogę, podpowiem co zrobić, o co można się starać, itp. W naszym zespole są sami ludzie co pracowali w działach sądowych różnych TU, więc sposoby działania znamy od podszewki :yes:
DPDO
Nowicjusz

29 Kwi 2015, 08:46

Kilka lat temu uległam podobnemu wypadkowi. Moja samodzielna walka z ubezpieczycielem nie przyniosła pozytywnych rezultatów, dlatego też z polecenia skorzystałam z pomocy p. Iwony, specjalistki ds. odszkodowań. Dzięki współpracy uzyskałam wysokie odszkodowanie. P. Iwona to miła, rzeczowa, kompetentna kobieta, dlatego też wszystkim zainteresowanym pozostawiam namiary [reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 05 Maj 2015, 08:58, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Niedozwolona reklama
Paulina25
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 06 1982
Auto: bmw

15 Cze 2015, 08:57

Jeśli zależy Ci na wysokiej skuteczności działań, to możesz skorzystać z oferty [reklama] Plusem firmy jest właśnie jeden z lepszych wskaźników, jeśli chodzi o wygrane sprawy. Zajmują się pozyskiwaniem odszkodowań za wypadki komunikacyjne, przy pracy i inne. Wszystkie niemal formalności biorą na siebie, więc unikniemy niepotrzebnego stresu.
audi80
Nowicjusz

Auto: audi

07 Cze 2017, 08:17

Warto się ubiegać o uczciwe odszkodowanie czy zadośćuczynienie nawet po wielu latach od zdarzenia. Ciągle są szanse na sprawiedliwy wyrok sądu. Córka naszych sąsiadów dobre kilka lat temu zginęła w skutek nieszczęśliwego wypadku. Chodziło o porażenie prądem od skrzynki z zasilaniem która była na osiedlu. Okazało się, że mogą się ubiegać o zadośćuczynienie od przedsiębiorstwa energetycznego i dostali rzeczywiście porządne odszkodowanie. Kancelaria która się tym zajęła to Lexa.
kruchy33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2010
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: citroen

26 Wrz 2017, 11:59

Sprawdźcie sobie firmę [reklama] opinie Klientów będą najlepszym dowodem na to, czy dana firma jest godna polecenia czy też nie [reklama] Oni mają na swoim koncie dużo sukcesów, potrafią uzyskać wysokie odszkodowanie, mi pomogli po wypadku samochodowym, oczywiście nie był spowodowany przeze mnie. Niestety ubezpieczyciele po prostu lecą sobie w kulki i nie wypłacają tyle pieniędzy, ile tak naprawdę się nam należy.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 26 Wrz 2017, 18:05, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
emil9
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 2006
Paliwo: Benzyna

26 Wrz 2017, 19:21

My możemy pomóc z dopłatą do ubezpieczenia za auto. Jeżeli chcesz to wyślij mi na PW kosztorys naprawy i zaproponuję jakieś rozwiązanie.
CrashBack
Rekomendowany Doradca
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gdańsk
Auto: Audi Q7

15 Paź 2017, 15:13

Tylko z OC czy szkody z AC też odkupujecie?
CarAccident
Obserwowany

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 02 04 1978
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes
Silnik: 5500
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010