Stłuczka i wyłudzenie?

18 Paź 2017, 16:16

Witam. Jestem nowy na forum więc jak temat w złym miejscu to przepraszam. Tak więc przejdźmy do konkretów. Wczoraj około godziny 15 w trakcie cofania nie zauważyłem samochodu (który i tak stał w dość nietypowym miejscu) i spowodowałem stłuczkę. Kobieta z samochodu który uderzyłem rozmawiała właśnie z kurierem. Po zdarzeniu wyszedłem z samochodu obejrzeć szkody. W przypadku mojego samochodu było to jedynie zadrapanie na tylnym zderzaku, w przypadku samochodu tej kobiety wgiecie i otarcie. Kobiecie i mi się śpieszyło więc jedynie co zrobiliśmy to wymieniliśmy się numerami oraz kobieta zrobiła zdjęcie. Policji nie wzywaliśmy. Dzisiaj jej mąż do mnie pisze ze o potrzebuje numer polisy a gdy zaproponowałem żeby się dogadać ten wymienił tyle rzeczy że za remont wyjdzie 1200 zł. Możliwe że facet mógł narobić więcej uszkodzeń a ja nie mam zdjęć z miejsca zdarzenia ani nic. Nie chcę t tracić zniżek. Co można zrobić w takiej sytuacji? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
grzesium11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2017
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel astra g bertone cabrio
Silnik: 2.2 147km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

18 Paź 2017, 17:15

Spiszcie oświadczenie kolizji ( gotowe wzory masz w necie) opisując dokładnie zajście. Piszecie okoliczności a on uszkodzeń jest powoływany likwidator szkód.
Nie opłaca się kasy do ręki dawać. Stracisz zniżki w wysokości 5, max 10 %. Załóżmy że placisz za OC 1000 zł czyli przy 10% masz 100 zł? To tak wiele?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Paź 2017, 17:35

Nie spisaliśmy żadnego oświadczenia. Po prostu wysłać im numer polisy?
grzesium11
Nowicjusz

18 Paź 2017, 17:40

Umówić się i spisać oświadczenie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Paź 2017, 18:07

Jak nie sporządzimy zaświadczenia jest szansa uniknięcia odpowiedzialności?
grzesium11
Nowicjusz

18 Paź 2017, 19:27

grzesium11 napisał(a):ak nie sporządzimy zaświadczenia jest szansa uniknięcia odpowiedzialności?

A co ty jesteś? Ostatni [...] jakiś? Nie masz za grosz honoru? Spowodowałeś kolizję i nie masz honoru ponieść odpowiedzialności? Co z ciebie za facet, że w takiej sytuacji takie pytania zadajesz?
Umówić się z kobietą, spisać oświadczenie i tyle na temat. Polecą ci zniżki i już. A następnym razem, jak będziesz zawierał umowę ubezpieczenia to wykup sobie dodatkowo za parę złotych ubezpieczenie od utraty zniżek. Nie będziesz musiał potem kombinować w taki nieładny sposób.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000