Firmowy Opel/Toyota. Nowa corsa 130km ??

20 Sie 2019, 20:48

Witam,
Mam opcję wzięcia samochodu z dofinansowaniem od firmy w celu pokrycia części leasingu.
Firma zawarła umowę z markami Toyota oraz Opel oraz wynegocjowała naprawdę ciekawe rabaty ale do wyboru jest dosyć ograniczona gama samochodów.
Jestem mieszkańcem dużego miasta choć regularnie pokonuje odcinek ok 70 km w jedną stronę do domu rodzinnego. Wolałbym wybrać " mniejsze auto" segmentu B. Jestem jednak również facetem i lubię czuć przyspieszenie w samochodzie.
W grę głównie wchodzą 2 modele Toyota Yaris Selection 1.5 KM benzyna z manualną skrzynią biegów lub Nowa Corsa F 130km 8-biegowy automat w opcji Elegance. Nie ukrywam że jestem laikiem w motoryzacji dlatego chciałbym zapytać o poradę.Na corsę będę musiał prawdopodobnie poczekać parę miesięcy i spłacać ją rok dłużej a rabat % jest trochę mniejszy, w końcu to nowe auto, ale fajnie będzie mieć auto które dopiero debiutuje na naszych drogach i nie ukrywając jest bardziej usportowione. Z drugiej jednak strony Toyot jest na ulicach dużo nie bez powodu :D

Z góry dziękuje za wasze opinię i dziękuje za pomoc :)
PS. kwota którą będę dostawał jest stała co miesiąc i rozplanowałem to tak żeby pokrywała większość kosztów leasingu a samochód przejdzie na moją własność po zakończeniu leasingu a nie na własność firmy.
molos1112
Nowicjusz

22 Sie 2019, 09:59

Oba auta są ciekawe, za corsą przemawia mocny silnik i ta skrzynia oczywiście jak ktoś lubi automaty. Jednak minusem jest tu sporo wyższa cena i dłuższy w czasie leasing. moim zdaniem nie ma co się zastanawiać i lepiej wziąć Yariskę ona z tym silnikiem naprawdę fajnie się porusza mało pali i do tego jedna z najniższych awaryjność przemawia tu na plus.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Sie 2019, 10:34

Komfort w Yarisie jest słaby, brałbym Opla.

A Astry w jakiejś ciekawej opcji Ci nie zaoferowali? Teraz są wyprzedaże, nie wiem czy ma to wpływ na niższą cenę leasingu, ale Astry 1.4T 150KM chodzą dość tanio.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Sie 2019, 16:31

W corsie powybierałem sobie fajne dodatki które mnie interesują tj. pakiet parking plus(składane elektrycznie lusterka czujniki przód tył i kamerka cofania) automatyczną klimatyzację i jak dla mnie kosmos totalny : wbudowaną ładowarkę indukcyjną (tak mój telefon jest przystosowany :D ). Co do astry to głównie jeżdżę sam lub z dziewczyną, nie planuje w najbliższym czasie powiększać tego składu. dodatki do Astry są droższe a rabaty które są na stronach nie interesują mnie bo firma wynegocjowała własne atrakcyjniejsze ( owszem na astrę mam większy rabat bo to starszy model) . Pali mniej i łatwiej będzie mi się wcisnąć przyspieszenie mają prawie takie same a V-max corsa ma 205 a astra 215. Długo się zastanawiałem nad zakupem Astry zamiast Yariski ale później dowiedziałem się o możliwości kupna nowej corsy która prawdopodobnie skradła mi serce :P :P
A co do Yariski to trochę mnie boli że za rok ( jeśli się nie mylę ) ma wyjść nowy model i mimo że mój samochód będzie praktycznie nowy to już straci dużo na wartości bo będzie starszą wersją. Po drugie to co 3 samochód w miarę nowy to yariska choć logika mówi że jest to dobry sprawdzony wybór to męskie serce i ego skłania się ku szybszej nowszej corsie :unsure:

co myślicie o dodatkach nad którymi się zastanawiam ? jestem bardziej skłonny do wersji elegance niż GS-sport ( różnią się 500 PLN) gdyż uważam że jest bardziej atrakcyjna. dla ułatwienia podam link do cennika

https://www.opel.pl/content/dam/opel/po ... -20_11.pdf
molos1112
Nowicjusz

22 Sie 2019, 16:34

A co do automatów to nie było w mojej rodzinie na razie żadnego ale szczerze powiedziawszy jak rozmyślałem o yarisce w hybrydzie i się nią przejechałem w salonie to od razu przed oczyma ujrzałem tą ulgę w korkach, podczas codziennej monotonii jazdy do pracy/ uczelni w środku miasta. Myślę że uda mi się do tego przyzwyczaić :yes:
molos1112
Nowicjusz