Fista 1.1 benzyna - gaśnie i nie odpala.

21 Mar 2009, 14:56

Forda Fiestę 1.1 Posiadam z 1995 roku. Problem jest taki, że auto gaśnie. Nie zawsze. Paliwo tankuję tam gdzie zawsze (BP) więc nie boję się, że jakieś trefne bo zaczęło się to dopiero niedawno. Z miesiąc temu. Na początku bardzo sporadycznie gasnął mi silnik jak zbliżałem się do zakrętów (jak wsiadałem i odpalałem to bez problemu ruszałem po czym 50 m dalej zakręt i już gasnął) . Wymieniłem filtr paliwa i pomogło.. ale na tydzień i znowu się zaczęło. Gdyby samo to,że gaśnie to jest mały problem ale sprawa jest taka, że jak już zgaśnie to go potem odpalić nie idzie. Kręci i kręci i kręci, złapie silnik, dwa razy pyrknie i gaśnie, i znowu kręci kręci i złapie, pyrknie 2- 3 razy i gaśnie i czasami dopiero po któóóórymś razie łapie (a czasami od razu, ale to rzadziej, innym razem znowu przez tydzien w ogóle nie gaśnie).. dziś nie pojechałem nigdzie (choć miałem) bo zgasnął mi już na parkingu , 5 sekund po odpaleniu i wykręciłem cały akumulator - nie odpalił.. Ma ktoś pomysł gdzie z tym jechać ? diagnostyk ? mechanik ? co się mogło popsuc ? ile będzie kosztować ? albo jak naprawić samemu ?

Zaznacze,ze mam ubytek oleju ale nie wiem czy dostaje sie do paliwa i jakie to ma konsekwencje dalej.. wiem, że jest troche oleju na silniku (po zimie) ale pod samochodem nie ma.
Eternal*
Nowicjusz

• 21 Mar 2009, 16:28

Och, gdy ci nie chce zapalić sprawdż czy jest iskra,po prostu zdejmij jeden przewod ze świecy i końcówkę zbliż do masy a ktoś niech zakręci rozrusznikiem ,jeśli iskry nie będzie to nawala układ zapłonowy,jeśli będzie to paliwowy,najpierw to sprawdż a potem będziemy radzić co dalej! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ostre zakręty, zakosy i serpentyny pod kontrolą
      Sezon wycieczek na wędrówki górskie trwa. Wielu turystów pokonuje autem setki kilometrów, aby dojechać do celu. Droga często jest bardzo wymagająca, głównie ze względu na liczne ostre zakręty, ...
      Sprawność kierowcy - co o niej decyduje?
      Statystyki wypadków bezlitośnie pokazują konsekwencje ludzkich błędów. Budowane z myślą o ochronie kierowców pojazdy, a nawet specjalnie projektowane drogi, które mają wybaczać uczestnikom ruchu ...