Fluence 1.6 p0136 p0138

06 Cze 2020, 17:28

Witam.

Mam problem z moim Fluencem.
Podczas jazdy załącza się check engine.
Po podłączenie komputera są dwa błędy P0136 i P0138.
Błąd dotyczy drugiej sondy lambda( za wysokie napięcie)
Mechanik wymienił mi sondę na nową(oryginalną) ale niestety błąd dalej wywala.
Byłem u dwóch mechaników jeden chce wymienić mi katalizator a drugi mówi że mógł paść sterownik silnika.
Miał ktoś podobny problem? Zaznaczam że z autem nic się nie dzieje. Nie traci mocy, nie pali więcej i odpala bez problemu.
kuki37
Obserwowany

07 Cze 2020, 11:19

kuki37 napisał(a):Błąd dotyczy drugiej sondy lambda( za wysokie napięcie)
Raczej to nie wina samej sondy. Trzeba było sprawdzić jak ona pracuje podczas jazdy jakie daje napięcia i jaki generuje wykres.

Tu masz na forum bardzo fajnie opisaną pracę drugiej sondy lambda wskazania-sondy-lambda-za-katalizatorem-vt98969.htm warto ta zajrzeć.

Patrząc na twoje błędy oba dotyczą za wysokiego napięcia ale grzałki sondy lambda P0136 P0138. Czy ten błąd nie wyskakuje Ci czasem jak silnik jest jeszcze nie w pełni rozgrzany?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Cze 2020, 11:27

Błąd wyskakuje przeważnie podczas dłuższej trasy. Zaobserwowałem również że jak zgaszę auto i odpalę je ponownie to błąd również się załącza.
Może to głupie co teraz napisze ale mój kolega ma Nissana Qashqai. Też miał problem z tą drugą sondą. Nic nie pomagało aż wreszcie któryś mechanik sprawdził bezpieczniki i okazało się że jeden z nich odpowidzialny za sondę lambda był przepalony. Tylko on miał dwa błędy p0136 i p0141.
kuki37
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Zimowe "must have" każdego kierowcy
    Kalendarzowa zima jeszcze przed nami, ale warunki atmosferyczne już teraz przypominają te zimowe. Dlatego zimowe opony, skrobaczka do szyb czy szczotka do odśnieżania to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć ...