Focus C-MAX. Brzęczenie pod maską - pompa wody?

24 Wrz 2015, 20:22

Witam serdecznie.

Od niedawna co jakiś czas słychać brzęczenie spod maski. Wyraźnie kiedy auto stoi na luzie. Nie zawsze ma to miejsce ale jeśli już jest to takie metaliczne ćwierkanie jakby metal z dużą częstotliwością uderzał o metal.

Dopiero kupiłem C-Maxa i nie jestem pewien co może być powodem ale mam podejrzanego. Tyle, że jeśli to jest ta część to nie wiem dokładnie co to. Wydaje mi się, że to pompa wody ale pewności nie mam i proszę o pomoc w identyfikacji.

Na zdjęciach oznaczona strzałką jest wąska część, która ma 2-3mm luzu i "lata". To może powodować metaliczny dźwięk.

Wygląda jak osłonka/nakładka tylko nie wiem od czego.

Ford Focus C-Max
2.0 benzyna, 145KM

Zdjęcie
Zdjęcie
ma14
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 01 2001
Auto: Ford Focus C-MAX
Silnik: 2.0 Duratec 145KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

30 Wrz 2015, 10:14

Miałem podobny problem w VW Golfie 1.9 TDI, metaliczny dźwiek jak by w silniku gdzieś latała jakaś metalowa kulka, okazało się że to była uszkodzona pompa wody, duży luz na wirniku, po wymianie wszystko jest ok, przy okazji wymieniłem również termostat.
Topautoczesci
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2003
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.9 TDI 90 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996

30 Wrz 2015, 10:22

Okazało się jednak, że to nie ta część, którą wskazywałem.
Problem był niżej i było to sprzęgło klimatyzacji. Rolka była wyrobiona oraz nakładka miała spore luzy i brzęczała przy wyłączonej klimatyzacji.
Wymieniłem sprzęgiełko i wszystko jest ok.
ma14
Nowicjusz

30 Wrz 2015, 10:26

Ze sprzęgłem kompresora klimatyzacji walczyłem 2 razy, przy 2 naprawie mechanik zalecił założenie osłony silnika od spodu, aby kompresor nie miał kontaktu z kurzem, bródem i wodą. Od tamtej pory wszystko działa
Topautoczesci
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2003
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.9 TDI 90 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996

30 Wrz 2015, 10:29

Ja również na dwa podejścia. Za pierwszym razem po założeniu na drugi dzień zaczęło znowu brzęczeć.
Okazało się, że ta nakładka do sprzęgiełka ma wadę i przy obracaniu się faluje tak, że w jednym miejscu ociera o rolkę i przy większych obrotach słychać ciągły metaliczny dźwięk.
Mechanik dał większą nakładkę żeby bardziej odstawała przy wyłączonej klimie i cyka dobrze.
ma14
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
    Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...