Focus czy Leon

12 Gru 2010, 17:37

Witam. Mam pytanie. Otóż planuje zakup samochodu na który mogę wydać 20000zł. Interesują mnie dwa modele FOCUS 1.8 TDCI 115 KM, Seat Leon 1.9 TDI 110KM. Nie znam się za bardzo na samochodach dlatego prosił bym o pomoc, który z tych modeli bardziej by odpowiadał? Który model ma trwalszy silnik? Z góry dziękuje.
stimb
Nowicjusz

Miejscowość: ok .Siedlec
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI 110
Paliwo: Diesel

12 Gru 2010, 18:16

Oczywiście bezapelacyjnie LEON :grin:

Też jestem z okolic Siedlec :smile:
Ostatnio edytowany przez borek19, 12 Gru 2010, 21:26, edytowano w sumie 1 raz
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P

12 Gru 2010, 18:21

Zdecydowanie Leon ;p
Pan Pikus
Początkujący

Miejscowość: Nibylandia

15 Gru 2010, 09:48

leon ladniejszy :)

uzytkowalem silnik Focusa, bardzo fajny, dynamiczny.
logigamer
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Gru 2010, 10:54

Jeśli mówimy Focus 1 kontra Leon 1 to według mnie zdecydowanie Leon. Ruda za nim nie przepada, silniki sprawdzone, przeniesienie napędu ok, zawieszenie wytrzymałe. Większość mechaników zna dość dobrze bo to cała mechanika Golfa/A3/Octavii. Minusem Leona jest tylko większy popyt na rynku używanych - więc trzeba czasem poszukać szczególnie dieselka. Za to duży plus dla Leona - nie jeździł jakoś specjalnie jako auto flotowe, czego nie możemy powiedzieć o Focusie ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

15 Gru 2010, 13:34

Leon!!! :smile: Focus koroduje a poza tym tdci ma bardzo czułe wtryski i zalanie "chrzczonego" ON przeważnie w końcu prowadzi do wymiany wtryskiwaczy. Tdi grupy VW głośniejsza praca silnika i minimalnie mniej oszczędny od TDCI ale za to bardzo wytrzymały i niepodatny tak na jakość paliwa.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...
    Czy punktualność może być niebezpieczna?
    Większość z nas nie lubi się spóźniać. Są jednak sytuacje, w których próba dojechania do celu o umówionej godzinie może zagrażać naszemu życiu. Jak wynika z badań, presja czasowa ma wpływ na styl ...

15 Gru 2010, 14:58

Taaa :roll: szczególnie na PD :lol:
za 20tys. kupi się już Leona z TDI i PD a te silniki są nie dość, że bardziej wrażliwe na paliwo złej jakości to jeszcze droższe w naprawie niż te na szynie CR.
No chyba, że mówimy o starym TDI na pompie rotacyjnej.
Ja wolałbym Focusa-lepiej wygląda, pewniej się prowadzi i jest nieco tańszy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2010, 18:30

Dzięki za odpowiedzi. Jednak zdecydowałem się na Leona nie wiem jeszcze kiedy go kupie. Ale jak go przetestuje to postaram się podzielić na jego temat informacjami.
stimb
Nowicjusz

Miejscowość: ok .Siedlec
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI 110
Paliwo: Diesel