Samochód do 20 tys.

15 Gru 2010, 20:04

Witam wszystkich. Do pół roku głowię się jakie auto zakupić, a przez moją głowę przeszły już chyba wszystkie możliwe marki od Audi po Volvo. Ciągle jednak nie mam pojęcia co wybrać, większość z tych którymi się interesuje jest fajna lecz do każdego można się o coś przyczepić. Dlatego postanowiłem spytać Was drodzy forumowicze :) Mianowicie auto kupuje niedługo po nowym roku, do końca ferii powinienem się uporać. Na auto postanowiłem przeznaczyć 20 tys zł, raczej więcej nie. Jestem młody, mianowicie mam 19 lat, jest to mój drugi samochód. Jeździłem Fordem Mondeo MK1 z 95r. 2 litrowa benzyna, napęd na 4 koła, dobre wyposażenie. Mogę powiedzieć że uwielbiałem ten samochód no ale niestety rocznik robi swoje... Szukam czegoś podobnego, oczywiście nie Mondeo Mk1 ;p Coś zbliżonego gabarytowo, pojemnościowo również tak od 1.8 do 2.0 z przyzwoita mocą i wyposażeniem. Drodzy koledzy, proszę w takim razie o pomoc i na wstępie dziękuje :)
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

15 Gru 2010, 20:12

Subaru Legacy ( ale ciężko w sedanie znaleść) Skoro miałeś auto AWD to nie zmieniaj na gorsze ;-)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

15 Gru 2010, 20:17

a co Ci sie podoba wizualnie? liczy sie bardziej komfort czy bezpieczenstwo? jazda sprawia Ci frajde? to rzeczy wazne w poszukiwaniu auta? auto gabarytowo co najmniej takie jak mondeo czy mniej wiecej takie jak mondeo? :smile:
bo jak wspomniales od audi a4 do volvo s80 mozesz wybierac :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

15 Gru 2010, 20:21

Ja bym wybierał wśród marek Audi/BMW/MB, jak Audi to Quattro, pozostałe niekoniecznie 4x4. Osobiście wybrałbym E46 z silnikiem benzynowym R4 bądź nawet motorem R6, za 20k już coś ładnego wybierzesz z początkowego rocznika.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Gru 2010, 21:11

Więc tak. Legacy spoko, ale na takie jakie bym chciał mnie nie stać...Miałem 4x4 ale nie koniecznie muszę takie mieć znowu, aktualnie biorę Toyotę od siostry z przednim napędem i również jest całkiem przyjemnie :) Hmm czy jazda sprawia mi frajdę? Może zabrzmi to dziwnie jak na faceta ale czasem nawet bardziej niż seks ;p Bez możliwości prowadzenia wolałbym skoczyć z mostu ;p No ale to nie znaczy że potrzeba mi Lamborghini, Toyota Paseo 1.5 90KM też sprawia mi frajdę, choć wizualnie to nie mój tym kobiety ;p I nie mówię tu że 90 Koni to coś czego potrzebuje. Sądzę że coś w przedziale 130-200KM. Co się liczy? Komfort idzie w parze z bezpieczeństwem w moim przypadku no i oczywiście liczą się emocje z jazdy i dobre wyposażenie :) Podobne do Forda gabarytowo nie znaczy że ma być takie samo, dopuszczam do myśli Audi A3 choć wolałbym coś pokroju Audi A4 lub Renault Laguna czy Mondeo. No niestety ale Volvo S80 chyba troszkę przekracza ten limit gabarytowy ;p Zresztą i tak mi się nie podoba zbytnio, bardziej dla uboższego biznesmana niż dla mnie. No i co mi się podoba? Zdecydowanie najbardziej Laguna II, a dokładnie ta z 2 litrową benzyną 16V, o mocy 165KM (wariant z turbo) lub zwykłą o mocy 135KM, no ale niestety tyle sie o nich nasłuchałem że sam już nie wiem. 2 litrowe Mondeo MK3 w benzynie też jest całkiem pożądne, no ale o nich też dużo słyszałem. No w sumie o każdym aucie krążą jakieś nie miłe historie.

P.S. Oczywiście chodzi mi o samochodu z rocznika powyżej 2000 włącznie. :)
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

15 Gru 2010, 21:27

No to masz mk3
[link do oferty na Allegro wygasł]
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymóg opon zimowych w Europie
    Już w 29 państwach Europy wprowadzony jest wymóg jazdy na oponach sezonowych, a przepisy jasno precyzują okres lub warunki ich użytkowania. W 16 krajach są to konkretne daty kalendarzowe (Bułgaria, Czechy, Słowenia, ...
    Stylowy kabriolet
    Nazwa kabriolet pochodzi z języka francuskiego i podobnie jak w przypadku coupé, pierwotnie odnosiła się do wozów ciągniętych przez konie. Kabrioletem nazywano jednoosiowy lekki powóz z opuszczanym dachem. ...

15 Gru 2010, 21:30

Może Rover 75 2.0 V6?
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

15 Gru 2010, 21:39

Ja miałem okazje przejechać się Alfą Romeo 156 2.4 JTD, była wyceniona na 13 tys. Nigdy w żadnym aucie się tak nie czułem. Gdyby nie to, że to 2.4 ( sam mam 21 lat i nie chce bulić za ubezpieczenie Bóg wie ile ) i to, że jeszcze zbieram kasę to bez wahania bym kupił. Mit o awaryjności Alfy - bez komentarza. Temu samochodowi trzeba po prostu przykładać więcej uwagi i nie zaniedbywać... zresztą tak jak inne auta. Jeśli jednak Alfa Cię odstrasza to w tej cenie chyba faktycznie E46 jeśli zależy Ci na frajdzie z jazdy.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Gru 2010, 21:47

e46 w takim razie albo lexus is200 ale nie spelni kryterium wieku.
Nie jestem pewien czy laguna ma wystarczajace zawieszenie do dynamicznej jazdy, moze bardziej mondeo mk3 z v6 :wink: mazda 6 bylaby tez OK, ale musialbys dozbierac ok 5 tysiecy
JerzyB333
Stały forumowicz

15 Gru 2010, 22:41

JerzyB333 napisał(a):e46 w takim razie albo lexus is200 :wink: mazda 6 bylaby tez OK, ale musialbys dozbierac ok 5 tysiecy

E46 i IS jak najbardziej. Mazda 6 :roll:
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

15 Gru 2010, 22:53

E46 może trafi jakąś biedniejszą wersję z R4 pod maską z 2000r.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Gru 2010, 23:02

robert7 napisał(a):
JerzyB333 napisał(a):e46 w takim razie albo lexus is200 :wink: mazda 6 bylaby tez OK, ale musialbys dozbierac ok 5 tysiecy

E46 i IS jak najbardziej. Mazda 6 :roll:

najlepsze zawieszenie i uklad kierowniczy o wysokiej precyzji? lepsze niz laguna, passat i inne auta segmentu. To nie jest tylko i wylacznie moja opinia. Najlepiej jezdzace auto tej klasy(nie liczac aut klasy D premium, ale i wiekszosc z nich przerasta)
JerzyB333
Stały forumowicz

15 Gru 2010, 23:04

Na wstępie pozdrawiam kolegę z BB :) Jak bym nie roztrzaskał A6 (jebana MGŁA :!: ) to z chęcią dał bym Ci się przejechać pod tesco to byś sobie sprawdził A6 C5 w Quattro. Właśnie to autko bym Ci polecał, hmm chyba że coś ze stajni MB lub BMW. Bardzo fajnym autkiem jest również LEXUS IS200.
MordaS13

15 Gru 2010, 23:07

Co się stało z A6? Szkoda autka... niedawno jeszcze szlag Cię trafiał, bo ktoś Ci uszkodził na parkingu... No ale najważniejsze, że nikomu nic się nie stało (chyba).
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Gru 2010, 23:15

jiGsaw napisał(a):Co się stało z A6? Szkoda autka... niedawno jeszcze szlag Cię trafiał, bo ktoś Ci uszkodził na parkingu... No ale najważniejsze, że nikomu nic się nie stało (chyba).

Dzięki za słowa otuchy :smile: Było to na obrzeżach Bielska, dokładnie droga przebiegała przez mały las, na poboczu stał TIR nie oświetlony, we mgle nie szło wiele zobaczeć ale znam tą drogę na pamięć i trochę mnie poniosło... trucka zobaczyłem w ostatniej chwili, odruchowo kiera w lewo ale zawisłem całą prawą stroną pod naczepą... Dziękować Bogu jechałem sam.
MordaS13