Focus? Jaki silnik?

28 Sie 2013, 17:58

Diesle są tańsze z jednego powodu, zazwyczaj są to auta poleasingowe, które zamortyzowały się w firmach i poszły na sprzedaż (zmiana floty), mają też większe przebiegi niż samochody benzynowe. Diesel od "prywaciarza" co zapłacił za niego 10-15 tyś drożej przy zakupie po kilku latach nie będzie tańszy, bo nikt Mikołajem nie jest-to powinno być jasne.
Wszyscy płaczą nt dwumasy w dieslach, szkoda że zapomina się, że w większości nowoczesnych samochodów benzynowych ten element również występuje, ma co prawda dłuższą żywotność ze względu na inaczej poprowadzony moment obrotowy, niemniej jednak również może ulec uszkodzeniu.
Trzeba również zdać sobie sprawę z tego, że utrzymanie nowoczesnego samochodu to nie tylko koszty paliwa ale również napraw eksploatacyjnych, które to producenci co raz bardziej rozwijają na zasadzie-kiedyś część wymienna, teraz zakana plastikiem i niewymienna, kiedyś zwykła rura, teraz pod pretekstem ekologii katalizator, dwumas etc. To nad czym teraz wszyscy tak ręce załamują, czyli DPF za parę lat będzie powszechne, kiedyś ludziska płakali na zapychające się katalizatory, teraz jakoś nie widać nikogo kto by się przejmował, że ma w samochodzie katalizator-który również może ulec zapchaniu. Albo akceptujemy postęp, albo kupujemy 126P, 125P i zestaw chińskich narzędzi 115 elementów za 115zł i naprawiamy sami jak coś padnie. Wystarczy pewne rzeczy zaakceptować, a z innych nauczyć się korzystać (np z dpfa). Nie kupujmy samochodu za 100% swojego budżetu, tylko za 80% zostawiając sobie poduszkę bezpieczeństwa, sprawdzajmy porządnie samochody przed zakupem, nie rzucajmy się na najtańsze egzemplarze, które są trupami lub śmietnikami zazwyczaj i znikną frustracje związane z posiadaniem samochodu.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
9

28 Sie 2013, 18:06

Zakładam właśnie pewien margines i dlatego szukam czegoś bliżej 25 tyś. niż 30, które mam ogółem do wydania. Tak czy inaczej jak do benzyny doliczy się koszt założenia LPG to już wychodzi bliżej 30 tyś.

Obecnie szukam z tymi kryteriami:

Benzyna: http://tnij.org/zjrt
Diesel: http://tnij.org/zjrv

Możecie coś z tych wyników podpowiedzieć? - Jednak z naciskiem na benzynę. Ktoś wie czy te silniki T-Jet 120KM są problemowe?
Madrid 7
Nowicjusz

0

28 Sie 2013, 18:30

Zobacz skąd 2 pierwsze igły są :) niedawno pisaliśmy poematy o Gnieźnie ;) zacznij szukać od połowy stawki cenowej wzwyż, zaznacz sobie jeszcze filtr "bezwypadkowy" zaoszczędzisz parę stówek na oglądanie "śmietników".
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

0

28 Sie 2013, 18:33

Poematy? Chętnie poczytam :D Ostatnio przejeżdżałem przez Gniezno i zastanawiałem się dlaczego na wylocie na Poznań jest tyle komisów (w końcu są inne miasta położone bliżej granicy, choćby Poznań).

Nie zaznaczałem 'bezwypadkowy' bo uznałem, że jak ktoś ściemnia to i tak to zaznaczył (z komisów to nie widziałem ofert z niezaznaczoną opcją 'bezwypadkowy').

Co myślicie o tych:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj nie jest zaznaczone, że niebity
[link do oferty na Allegro wygasł]
Madrid 7
Nowicjusz

0

28 Sie 2013, 18:38

Ten pierwszy ma chyba inny odcień tylnego zderzaka
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

28 Sie 2013, 18:42

Powiem Ci, że jak zamierzasz kupić w komisie to może Cię czekać ciężka przeprawa...Weź pod uwagę fakt, że jeśli kupują samochody to po to by zarobić, a schodzą głównie atrakcyjne cenowo igiełki, żeby samochód był atrakcyjny cenowo i ktoś jeszcze na nim zarobił to ile on musi kosztować?Generalnie ja z komisami nie mam dobrych doświadczeń a niestety często w różnych bywam ze swoimi klientami co chcą sprawdzić swoje wyszukane furmanki. Najgorsze jest to, że czasami samochody te nie były mocno rozbite, a naprawiane "za grosze" i spierniczone, kiepskie spasowanie, pyłki pod lakierem, źle dobrane lakiery etc...Norma to zaniżone faktury, co w przypadku egzekwowania swoich praw skazuje z miejsca kupującego na stratę itd.
AkuQ
Aktywny

1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ADAM Rally R2 - ADAM w wersji rajdowej
    Opel powrócił do sportu motorowego w listopadzie 2012 roku, dzięki Modelowi ADAM "Cup". Międzynarodowy Salon Samochodowy w Genewie to okazja do zaprezentowania kolejnego osiągnięcia firmy - nowej studyjnej wersji powstałej ...

28 Sie 2013, 18:56

Niestety większość ofert jest z komisów, ale tak czy siak trzeba dobrze sprawdzać wszystko przed zakupem bo i od prywatnych sprzedawców można czasem trafić na niezły złom. Ja nie jestem doświadczony w kwestii oceny stanu technicznego i dlatego na pewno będę musiał zasięgnąć pomocy specjalisty, choć nie wiem czy wybrać ASO, stację diagnostyczną czy innego specjalistę - tutaj możecie coś doradzić.
Madrid 7
Nowicjusz

0

28 Sie 2013, 19:01

W ASO, raz, że mają najlepszą dokumentację techniczną danego modelu i możliwość sprawdzenia jego historii a dwa, że z handlarzami im nie po drodze więc raczej nie mają układów polegających na tym, że handlarzyna przyprowadza do nich auta a ci znajdują tylko drobne usterki w zamian za prowizję od sprzedaży.
Oszczędź sobie czasu i od razu odrzuć auta sprowadzone, szukasz 5-6 letniej benzyny a to wiek kiedy normalni prywatni właścicielowie pozbywają się aut więc na pewno łatwiej ci będzie znaleźć dobre auto niż szukającemu 2-3 latka.
Powodzenia.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
2

28 Sie 2013, 19:11

Jasiek90-z tymi układzikami to reguły nie ma...Ja od ASO zawsze polecam oględziny z kimś kto się zna, potem OSKP na zawieszenie i hamulce oraz oględziny diagnosty (ok 30-50zł) a potem np w przypadku diesla-zakład zajmujący się tylko dieslami-taka usługa sprawdzenia silnika, wtrysków,turbo,diagnostyka silnika kosztuje ok 150zł-wtedy wiesz w jakiej kondycji jest auto. ASO owszem obejrzy (tu zależy od ASO) czasami dokładnie, czasami wyślą lewusa co od niedawna pracuje, żeby połaził koło samochodu, podotykał-niekoniecznie ma to związek z dobrymi oględzinami.Ja z ASO mam średnie doświadczenia, teraz wszędzie tną płace i specjaliści dawno z ASO wybyli i robią na własną rękę, sporo mają młodych nygusów co czasami nie wiedzą jak się zabrać do demontażu jakiejś części. Usługa w ASO wyniesie 350-400zł.
AkuQ
Aktywny

0

28 Sie 2013, 19:29

A co sądzicie o możliwości płatnego wyjazdu po auto do Niemiec? Albo o sprowadzaniu aut na zamówienie?
Ostatnio edytowany przez Madrid 7, 28 Sie 2013, 19:32, edytowano w sumie 1 raz
Madrid 7
Nowicjusz

1

28 Sie 2013, 19:31

Popatrz na ceny np. na mobile.de, jeśli chcesz jechać po auto w jednym kawałku z niewielkim przebiegiem to finansowy idiotyzm, choć zadbane znajdziesz bez problemu.
Jasiek90
Stały forumowicz

0

28 Sie 2013, 19:58

A sprowadzanie aut na zamówienie? Jest trochę takich ofert.

Edit: Jednak chyba trochę przesadzam, łatwiej będzie wyselekcjonować jakieś oferty blisko mnie i ew. zapłacić za sprawdzenie ich w jakiejś firmie. Przeglądam fora już od jakiegoś czasu i teraz nie mogę oprzeć się wrażeniu, że każdy sprzedawca będzie chciał mnie oszukać.
Ostatnio edytowany przez Madrid 7, 28 Sie 2013, 20:15, edytowano w sumie 1 raz
Madrid 7
Nowicjusz

0

28 Sie 2013, 20:15

Tylko po co sprowadzać na zamówienie kompakt z 1.6 pod maską? możesz przebierać między tysiącami takich aut z Polskiej dystrybucji od prywatnych właścicieli.
Jasiek90
Stały forumowicz

0

28 Sie 2013, 20:57

Madrid 7 napisał(a):A sprowadzanie aut na zamówienie? Jest trochę takich ofert.

Ci co ogłaszają się na otomoto-odpuściłbym sobie, poszukaj po forach sprawdzonych sprowadzaczy, jak chcesz na maila również służę pomocą i kontaktami, napisz również skąd jesteś.
Wielu z otomoto naciąga ludzi tak, że biorą np 600zł za wyjazd, obiecują cuda na kiju, a na miejscu zdziwienie i zderzenie z prawdą bo się okazuje że samochody mają 2x wyższe przebiegi, do tego oferują np sprowadzenie lawetą za ok 2 tyś, dogadują się ze sprzedawcą komisu zagranicznego, na zasadzie że klient i tak zapłaci a potem część prowizji dla takiego sprowadzacza itd.

Punciaka w benzynie powinieneś krajowego znaleźć od 1 wł, wtedy łatwo zweryfikować wszystko, ale tak jak pisałem-szukaj samochodu a nie ceny, najtańsze sobie odpuść.
AkuQ
Aktywny

1

10 Mar 2014, 16:43

Jako przyszły właściciel forda focusa ;) bardzo głęboko drążyłem temat. Oczywiście że ford focus 1.6 TDCi 90 km ma dwumasę.

pozdrawiam,
k
sh4dows
Obserwowany

Auto: Nie mam
0