24 Sie 2013, 07:54
Czyli znowu doszła kolejna opcja, bo do tej pory w ogóle nie brałem pod uwagę silnika 1.6 90KM. Patrząc na oferty nie ma dużej różnicy w cenie, choć jest trochę tańsza niż mocniejsza wersja, jednak obawiam się sytuacji kiedy okaże się, że wersja 90KM będzie dla mnie za słaba, a tego nie będę w stanie stwierdzić przed zakupem. Chip tunning to pewnie koszt 1-2 tyś. zł więc wtedy już można mieć focusa z silnikiem 109KM. Pokazują się oferty tej jednostki bez DPF - to znaczy, że ktoś go usunął, czy że nie było go tam w ogóle? Jaki to ma wpływ na samo funkcjonowanie silnika?
Miałem okazję jeździć, a raczej przejechać się w trasie, dwoma samochodami z silnikami diesla, były to Peugeoty 207 z silnikami 1.4 70KM, 1.6 90KM i na pewno wiem, że jednostka 70KM jest za słaba, ale co do 90KM już takiej pewności nie mam, bo w sumie dość fajnie się zbierała, a to chyba podobny silnik.
Piszecie o kole dwumasowym, zdaję sobie sprawę, że koszty wymiany są wysokie, ale czy ono ma jakąś konkretnie ustaloną żywotność? Od czego ona zależy?
----------------------------------------------------
Co do propozycji z Hondą Civic, trochę mały bagażnik jak dla mnie, choć bardziej niż to przeszkadza mi chyba wnętrze. Poza tym jednak mocno zniechęca mnie fakt, że w benzynie będę zakładał gaz, bo z tym różnie może być a i silnik wtedy krócej wytrzyma.
Z silnikami benzynowymi zastanowił mnie Peugeot 308. Cena jest stosunkowo niewysoka, np.: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], a gdzieś wyczytałem, że ten silnik 1.6 nieźle współpracuje z LPG, choć na razie spojrzałem może na 3 tematy. Obawy co do 308 to trwałość i problemy z elektroniką.