03 Kwi 2010, 14:17
Mam focusa 1 od 2005r, a auto jest z 1999/2000r. silnik 1.4 benzyna z LPG. Moje wrażania po 5 latach użytkowania:
- silnik trochę słaby ale za to ekonomiczny 6-7 litrów max na benzynie, 7-8 gazu na trasie i 9-10 l gazu w mieście, osobiście polecałbym jednak 1.6.(mniej więcej takie samo spalanie a jest żwawszy);
- jeżeli chodzi o sam gaz to miałem z nim trochę problemów, no ale taka już charakterystyka gazu, po wymianie parownika i kilku innych elementów jest ok ale to jednak gaz;
- jeśli chodzi o silnik na benzynie to nie było żadnych problemów naprawdę polecam;
- ładnie się prowadzi, zawieszenie jest na pewno lepsze i o wiele mniej awaryjne niż w porównywalnych golfach;
jeśli chodzi o główne wady:
- sterownik centralnego zamka potrafi uprzykrzyć życie(niestety spotykane w wielu egzemplarzach) ale to nie jakiś tak wielki koszt naprawy;
- niestety na rantach drzwi już wychodzi rdza i tylnej klapie bagażnika blachy na pewno słabsze niż w golfach na przykład, no ale samochód już ma 11 lat;
z wad to by było na tyle, na pewno polecił bym ten samochód każdemu bo do tej pory ani razu mnie nie zawiódł na trasie, jest naprawdę mało awaryjny i wg mnie ma o wiele ciekawszy design od golfów(zarówno wnętrze jak i na zewnątrz) czy innych podobnych aut, ale to już kwestia gustu. Ogólnie polecam to auto.