Focus - jakie wrażenia z jazdy?

27 Mar 2010, 17:04

Miał ktoś do czynienia z focusem I generacji? Szukam autka za około 15 tys i pewnie padnie na focusa. Jakie macie wrażenie z jazdy tym autem?
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

27 Mar 2010, 17:42

Wrażenia bardzo dobre :) Gdzie byś nie czytał foka jest chwalona za zawieszenie. Ja mam wersję Trend - z fabrycznie utwardzonym i bodaj 15mm obniżonym zawieszeniem i niestety trochę nasz śliczne bydgoskie ulice dają się we znaki :( Jednak jak się trafi jakaś równa droga, najlepiej z zakrętami to... ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

27 Mar 2010, 18:25

z którego roku masz auto? Jutro wybieram się na giełdę do Bydgoszczy może znajdę coś ciekawego.... ogólnie jak auto się sprawuje?
Fuckir
fuckir
Początkujący

27 Mar 2010, 18:31

2000 r. Mam go od czerwca 2009 więc za dużo nie powiem. Jak do tej pory źle mnie nie zaskoczył (odpukać :mrgreen: ). Jedyne co to ranty drzwi mi lecą - w poniedziałek sie za nie zabieram.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Mar 2010, 20:18

silnik daje radę? nie jest zbyt głośny?
eljamon
Nowicjusz

27 Mar 2010, 22:12

fuckir napisał(a):Jakie macie wrażenie z jazdy tym autem?
Pozytywne.
Jeśli chcesz cichy silnik to najlepiej benzyniak :smile:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari LaFerrari hybrid - 2,7 sek., 950 KM
    W chwili wprowadzenia na rynek w 2013 roku model ten był nie lada sensacją. Była to bowiem zarówno pierwsza hybryda w historii legendarnej, włoskiej marki, jak również najszybszy model w jej dziejach. Zaplanowano ...

27 Mar 2010, 22:32

Mój silnik? Klekot jak klekot ;) Ty zdaje się szukasz benzynki? Jeśli mogę doradzić to szukaj minimum 1,6. Pali tyle co 1,4 a zbiera się o wiele lepiej ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Mar 2010, 15:56

byłem dziś na giełdzie i oglądałem kilka focusów za około 15tys i nie wydają się takie złe. Nigdy nie miałem diesla i stąd pytanie na co zwrócić uwagę przy zakupie focusa z dieslem? Autka niby ładnie pracują ale nie mam pojęcia jak na pierwszy rzut oka zdiagnozować np zużytą turbinę. Pomóżcie :razz:
Fuckir
fuckir
Początkujący

28 Mar 2010, 18:07

Przede wszystkim auto musi jechać - przy około 2 tyś obr. solidny kop w plecy. Jak mocno kopci to albo wtryski albo turbo w d... :( Rada odemnie - nie kupuj diesla jeśli Ci nie potrzebny .
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Mar 2010, 18:17

Jak dla mnie przyjemniej jeździ się dieslem niż benzyną przynajmniej w takich autach o mocy 90-100KM ale faktem jest że trochę się obawiam żeby nie kupić skarbonki....
Fuckir
fuckir
Początkujący

28 Mar 2010, 18:22

Kup 2,0 w LPG - będziesz jeździł tanio i o wile przyjemniej niż dieslem ;) Sam żałuję, że tak nie zrobiłem - miesiąc po zakupie foki sąsiad sprzedawał swoją 2,0 kombi w automacie za 12 tyś zł :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Mar 2010, 19:01

Zewsząd właściwie otaczają mnie diesle i w nich mam największy wybór. Do gazu trochę się zraziłem, miałem trzy auta z gazem i żadne nie chodziło jak powinno ciągle jakieś problemy falujące obroty, gaśnięcie albo duże spalanie.
Fuckir
fuckir
Początkujący

03 Kwi 2010, 14:17

Mam focusa 1 od 2005r, a auto jest z 1999/2000r. silnik 1.4 benzyna z LPG. Moje wrażania po 5 latach użytkowania:
- silnik trochę słaby ale za to ekonomiczny 6-7 litrów max na benzynie, 7-8 gazu na trasie i 9-10 l gazu w mieście, osobiście polecałbym jednak 1.6.(mniej więcej takie samo spalanie a jest żwawszy);
- jeżeli chodzi o sam gaz to miałem z nim trochę problemów, no ale taka już charakterystyka gazu, po wymianie parownika i kilku innych elementów jest ok ale to jednak gaz;
- jeśli chodzi o silnik na benzynie to nie było żadnych problemów naprawdę polecam;
- ładnie się prowadzi, zawieszenie jest na pewno lepsze i o wiele mniej awaryjne niż w porównywalnych golfach;
jeśli chodzi o główne wady:
- sterownik centralnego zamka potrafi uprzykrzyć życie(niestety spotykane w wielu egzemplarzach) ale to nie jakiś tak wielki koszt naprawy;
- niestety na rantach drzwi już wychodzi rdza i tylnej klapie bagażnika blachy na pewno słabsze niż w golfach na przykład, no ale samochód już ma 11 lat;

z wad to by było na tyle, na pewno polecił bym ten samochód każdemu bo do tej pory ani razu mnie nie zawiódł na trasie, jest naprawdę mało awaryjny i wg mnie ma o wiele ciekawszy design od golfów(zarówno wnętrze jak i na zewnątrz) czy innych podobnych aut, ale to już kwestia gustu. Ogólnie polecam to auto.
ebambo
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

03 Kwi 2010, 17:41

Wrażenia z jazdy pozytywne, choć wolę moje autko.
Adamogp
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

04 Kwi 2010, 20:27

ebambo napisał(a):silnik trochę słaby
jak mu kładziesz dobrze to daje rady, trzeba umieć wydusić wszystkie poty :grin:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8